[]

bankadan ihtarname sonrası süreç

merhaba arkadaşlar, 48 ay taksitli, yaklaşık 16 taksidi ödenmiş büyük bir ticari kredinin üst üste 2. taksiti ödenmedikten sonra ihtarname geldi evime. borcun tamamını istiyor sanırım anladığım kadarıyla.

bu durumda kredi bozulmuş mu oluyor yoksa taksitleri yatırırsam kredi aynı şekilde devam edebilir mi?


 
Hocam ihtarname sürecine kadar bankanın colection uygulaması ile size ulaşmış olmaları lazım. İşte şu kadar öderseniz şöyle yapılandırabiliriz ya da ne bileyim işte ödemelerinize devam edin falan diye. Bu süreçte ödeme olmadığı takdirde banka müşteriye yasal etiket verip takip için sözleşmeli büroya yönlendirir. İhtarnamede verilen süreden sonrada ise icra takibi açılır ve artık muhatabınız sözleşmeli hukuk bürosu olur. Bence şu durumda siz takip açılıp açılmadığını e devletten kontrol edin. Açılmadı ise yasala girmemesi için şubenize gidin ve elinizden ne geliyorsa yapın. Çünkü yasal takip sonrası ihtarnamede yazdığı üzere tüm taksitler muaccel hale gelmiş oluyor. Bunun üzerine de temerrüt faizi işlemeye başlıyor. Üstelik icrai işlemlerin yanında sözleşmeli bürolar çok kaba şekilde muhatap oluyor. Benden söylemesi.


  • rumeli beylerbeyi  (30.12.18 09:35:01) 
@rumeli: internette ihtardan sonra bir süre verilir diye yazılıyor ama bu ihtarda süre olarak yazılı olan tek şey bir gün.

e-devletten ne diye aratmam lazım takip olduğunu anlamam için?
  • tughan  (30.12.18 09:42:05 ~ 09:44:03) 
buldum icra takibi diye aratınca. benim karşı taraflara açtığım icra davaları dışında bir şey görünmüyor bana karşı açılmış.


  • tughan  (30.12.18 09:48:56) 
Hocam şimdi ihbar dediğimiz olay farklı. İhbarname gönderim olayı Tüketici kredilerinde oluyor. Sizinki ticari olduğundan dolayı direkt ihtar çekmişlerdir. Bazı bankalarda ticari krediler için ihtarnameyi kendi riskleri olduğundan şubeler çekiyor. Bankaların uygulamaları kendi aralarında epey değişebiliyor. Mesela ihtarname ile temerrüde düşürdükten sonra sözleşmeli büroya dosya atama sıklığına göre elinde bekletebiliyor.

E devlette uyap vatandaş portala girip icra/icra dairesi dedikten sonra sorguyabilirsiniz.
  • rumeli beylerbeyi  (30.12.18 09:49:54) 
Yazdıktan sonra gördüm, bence en kısa sürede bi şubeye ulaşın hocam. Muhakkak diyecekleri bişey vardır.


  • rumeli beylerbeyi  (30.12.18 09:50:58) 
yanlışlıkla ihbar yazmışım düzelttim sonradan. ihtar şubeden gelmiş, işin garibi diğer bankalardaki gecikmelerimizde vs. hergün arayan bankaların bu bankada en ufak bir uyarı vermemesi. pazartesi şubeye uğrayacağız artık, resmi tatil falan yoktur umarım yılbaşı diye.


  • tughan  (30.12.18 10:04:59) 
Bankalar açık pazartesi günü, resmi tatil değil.
Son cevap ile beraber şöyle bir yorum yapacağım “diğer bankalardaki gecikmelerimizde” demişsiniz. Ödeme bozukluğu yaşayan bir müşteri olduğunuzu kaanatini KKB notunuza bakarak getirmiş olabilirler. Bu sebeple tasfiye tahsisi yoluna gidebiliyor bankalar. Bu yola girdiği zaman da (yani artık müşteriyi tasfiye edecek noktaya geldiğinde) arayıp yapılandıralım kredinizi demezler.

  • irene  (30.12.18 10:55:08) 
yorumlarınız için teşekkürler. kredi zaten birikmiş bir bch için bir buçuk sene önce yaptığımız bir taksitlendirmeydi. yani bir nevi yapılandırma. yine yaparsak yapılandırmanın yapılandırması olur sanırım. tek beklentim taksitleri gecikmeli de olsa ödemeye devam edebilmemiz.


  • tughan  (30.12.18 21:28:51) 
dün babamla birlikte (firma şahıs firması, kendine ait) bankaya gittik. şube müdürü babama telefonla ulaşamadığını (bankacı telefonlarını işine gelmeyince açmama gibi huyu var maalesef), göndermekten başka çaresinin kalmadığını ve gönderilen ihtarın usulen gönderildiğini söyledi.

bankaya uğramadan önce eski bir banka müdürü arkadaşına uğradık babamın. ihtarı inceledi ve "toplam tutarı yazmışlar, ödeme tablosunu yazmak zorunda. öyle hemen bozamazlar bunu, süresi falan var" dedi. ihtara itiraz etsen haklı bulunursun dedi. üstelik şu anda tek taksit ödesen bu ihtar otomatikmen düşer dedi.

her neyse bankaya dönersek, kendisi bir an önce ödeme yapmamızın, en azından bir taksit ödememizin ve temerrüt faizinden kurtarmamızı gerektiğini söyledi. aslında ödenecek meblağ bizim için çok ufak, şirketin büyüklüğünü ve piyasadaki alacaklarımızı düşününce. ama artan faizler yüklü bch kredilerimiz olduğundan bizi çok vurdu. başka bir bankadaki bch kredimiz için 25 bin civarı bch faizi ödüyorken birden 75 bin civarı ödemeye başladık. banka müdürü de bize öneride bulundu, diğer bankadaki bch için yapılandırma talep edin (dün itibariyle devre sonu faizini de ödeyemedik ilk defa) ve ilk 6 aylık ödemesiz bir ödeme planı oluşturun ve o arada bir rahatlarsınız ödemeleriniz düzene girer, çekiniz falan yazılmasın dedi. bu bize mantıklı geldi, bu dönemdeki faiz oranıyla yapılandırma akıl işi olmasa da başka çıkar yolu yok. belli bir süre yatırım yapmayacağız, bankalar ile işimizi asgariye çekeceğiz ve tüm kredileri bitireceğiz, bunu yapabiliriz yeterli zamanda.

sonuç olarak yarın beklediğimiz bir iki ödeme var, onları alıp en azından bir taksidi yatıracağız. faizini ödeyemediğimiz bch kredisini de yapılandırıp artık sağlam adımlarla ve önümüzü görerek yol alacağız. bu konuda yine bir öneri veya düşünceniz varsa dinlemek isterim. tüm ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim :)
  • tughan  (01.01.19 14:55:01) 
Eski müdürün demek istediğini tam anlatamadım açıkçası. Ödeme planı yazmak zorundaydı kısmı özellikle. Bankanın elinde zaten borçlu tarafından imzalanmış bir ödeme planı var. Mevcut ödeme planı neden ihtarnameye yazılsın? Yeni bir ödeme planı kastediliyorsa eğer sizin imzanız olmadan onlar yeni ödeme planı oluşturamaz zaten.
Bu durumda en iyi ihtimal yapılandırma gibi gözüküyor. Böylelikle en azından KKB 12. Ayda temerrüt faiziniz olmaz. Güncel olarak gecikmeye de düştüğünüzü söylüyorsunuz. Yapılandırma kredisi çekilip borçlar ilgili bankalara transfer edilir. Temerrüt ve gecikme ortadan kalkar. Yalnız kısa vadede ilave bir riske girecek olursanız yapılandırmanız gözükür. Eksi puandır imaj olarak ama gecikme kadar değil. Geri ödemesiz dönemde çeklerinizin yazılmamasına özen göstermelisiniz. Bir de olumsuz piyasa istihbaratı girmesin işim içine.

  • irene  (01.01.19 22:04:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.