[]

Sovyetler'in neden çöktüğünü nasıl anlarım?

Selamlar,

Bugün başka bir duyuruya cevap verirken fark ettim ki, ben bu meseleyi anlamadım. Bu konuda biraz okumuşluğum da var.

Derdim yıkılmış gitmiş Sovyetleri savunmak değil, ama öne sürülen argümanlar bana mantıklı gelmiyor.

Ne okusam anlarım?

Teşekkürler.

P.s. bu konuyu merak eden varsa "İkinci El Zaman" diye bir kitap var, okumasını öneririm. Bu vesile ile bana bu kitabı geçen yıl yılbaşı çekilişinde hediye eden arkadaşa selam olsun. Muhteşem bir tercih yapmış.

 
  • dedim dedim de kime dedim  (27.12.18 11:40:06) 
"Good Bye Lenin" filmini izle, güzel film.


  • ebabil curnatasi  (27.12.18 13:04:03) 
İkinci el zaman mükemmel bir kitap gerçekten. Aslında kitabı okurken yabancı gelen kavramları, özellikle çöküş dönemindekileri googlelamak sizi bayağı fikir sahibi yapardı. Glastnot, perestroyka vs.

Özetle;

Collapse of the Soviet Union

During the 1960s and 1970s, the Communist Party elite rapidly gained wealth and power while millions of average Soviet citizens faced starvation. The Soviet Union’s push to industrialize at any cost resulted in frequent shortages of food and consumer goods. Bread lines were common throughout the 1970s and 1980s. Soviet citizens often did not have access to basic needs, such as clothing or shoes.

The divide between the extreme wealth of the Politburo and the poverty of Soviet citizens created a backlash from younger people who refused to adopt Communist Party ideology as their parents had.

The USSR also faced foreign attacks on the Soviet economy. In the 1980s, the United States under President Ronald Reagan isolated the Soviet economy from the rest of the world and helped drive oil prices to their lowest levels in decades. When the Soviet Union’s oil and gas revenue dropped dramatically, the USSR began to lose its hold on Eastern Europe.

Meanwhile, Gorbachev’s reforms were slow to bear fruit and did more to hasten the collapse of the Soviet Union than to help it. A loosening of controls over the Soviet people emboldened independence movements in the Soviet satellites of Eastern Europe.

Political revolution in Poland in 1989 sparked other, mostly peaceful revolutions across Eastern European states and led to the toppling of the Berlin Wall. By the end of 1989, the USSR had come apart at the seams.

An unsuccessful coup by Communist Party hard-liners in August 1991 sealed the Soviet Union’s fate by diminishing Gorbachev’s power and propelling democratic forces, led by Boris Yeltsin, to the forefront of Russian politics.

On December 25, Gorbachev resigned as leader of the USSR. The Soviet Union ceased to exist on December 31, 1991.

Ki dikkat ederseniz ikinci el zaman'da bunların hepsine temas edildiğini görürsünüz. Eski politbüro üyelerinin refah iddialarını inkar etmelerini hatırlayın, yine rejim fikrinin zayıflamasıyla oluşan ideolojik boşluğun saldırgan milliyetçilik fikriyle doldurulması, ermeni hikayelerini hatırlıyor musunuz ?

Bu durumda Çin'in de perestroyka benzeri bir süreçten geçip nasıl güç kazandığı sorusunu sormak gerekiyor. Çin ekonomik olarak verdiği tavizi, politikada ve bürokraside vermedi. Kitapta eski parti üyelerinin nasıl demonize edildiğini düşünün. toptan bıkmış bir halkın önüne kibirli bürokratları atarsanız onları çiğ çiğ yerler. Oluşan iktidar boşluğunu kim doldurur, mafya babaları, biznesçiler.

Sonuç olarak 3 aşaması var.

Ya ekmek ya silah üretilecekti, silah seçilmek zorundaydı. İnsanlar aç ve sefil kaldılar.

Amerikanın ekonomik yaptırımları koskoca toprakların hakimiyetinin sürdürülebilirliğini imkansız kıldı.

Bu ekonomik bunalımdan çıkış ve uluslararası sisteme entegrasyon için ekonomik ve siyasi alanda reformlar yapıldı.

Görece daha zayıf bağlarla hükmedilen doğu avrupa ülkelerinde siyasi havanın yumuşamasına binaen özgürlükçü hareketler güç kazandı. Bunun içeride de yansımaları ve karşılığı vardı. Hatta çorbakoy'un bilerek buna yol açtığını söyleyenler vardı kitapta hatırlarsanız.

Reel güç kaybı, ideolojinin de prestijini kaybetmesine yol açtı. Nasıl almanlar yenildiğinde ülkeye ve rejime olan bağlılık arttıysa burada da tam tersi oldu.
  • Herkesefendi  (27.12.18 13:51:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.