[]

Çok yüksek hızlı araçta zaman & ışık hızı

Atıyorum yüksek hızlı tren diyelim. 800-900 kmh hıza ulaşınca, zamanı bizle aynı mı yaşamış oluyor? Hani ışık hızına ulaşabilen zamanda istediği yere gidebilir ya. Bu hıza bir araçla ulaşan kişinin aslında zamanda ufacık da olsa bir kayma yaşaması gerekmiyor mu?

Bir de, bu ışık hızına çıkmak, ulaşmak tabirinde bu işi bir araçla basıp hızlanmak gibi mi düşünmeli? Nereye doğru o hızda seyredilecek ki? Dünya içinde mi evrende mi dönüp dolaşmak gibi mi?

Cehaletimi mazur görün.

 
teorik olarak dediğiniz şey olur fakat o kadar mikro olur ki ölçülemez bile.


  • işimdeyim gücümdeyim  (17.12.18 14:57:14) 
ornegin bir ucak ile 8 saat boyunca saatte 920 km ile bir yolculuk sonunda haraket etmeyen kisinin saati .0000003 saniye ilerde oluyor.

isik hizina cikmak evrende bosluksuz bir yer olmadigi icin mumkun olmayacagi icin en iyi ihtimalle uzay boslugunda dunyadan kopup gitmek gibi dusunulebilir.
  • lifeframe  (17.12.18 15:03:31) 
Teknik olarak sorunun cevabı evet, eğer çok hızlı hareket edersen zaman senin için dünyadaki durağan bir kişiden daha ağır akar bu yüzen yörüngede dolaşan uyduların saatleri belli aralıklarla dünyada bulunan bir atom saati cihazı ile senkron edilir aksi halde uyduların saatleri zamanla geri kalmaya başlar, bunun dışında çok büyük kütlelerin yakınında duran insanlar için de zaman kısmen daha ağırdır misal gize piramidinin yanında duran biriyle istanbul bağcılarda duran biri için zaman farklı akar ama bu gözle görülemeyecek kadar ufak bir farktır.


  • solo  (17.12.18 22:07:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.