[]

Made in X Sorunsalı

Sizce bir malın nerede son montajının yapıldığı mı daha önemli? Yoksa malın nerede dizayn edildiği mi? Yoksa malın parçalarının nerede üretildiği mi?

Apple Iphone mesela designed in California, assembled in China diyor.

Adidas Alman malı ama ayakkabılar Çin, Vietnam, Pakistan üretimi.

Ikea İsveç malı ama %90'ı Made in China.

Volvo İsveç markası ama en lüks modelleri Çin'de üretiliyor artık.

Sony Xperia Japon malı iken telefonları Tayland, Çin, Tayvan gibi ülkelerde üretiliyor.

Nokia Finlandiya malı, Hmd global adlı Tayvanlı şirket satın almış, ürünler Çin'de imal ediliyor.

Nikon japon malı ama kameranın üstünde Made in Taiwan yazıyor.

Seiko'nun bir saatini söktüm pil değiştirmek için parçaların üstünde Made in Japan yazıyor fakat saatin montajı Çin'de yapılmış.

Ne diyorsunuz?

 
Elma ABD
Sony japonya
Adidas Alman

Nerede üretim olursa olsun
  • zxcd  (15.12.18 12:39:20) 
Ürünlerin dizaynını beyaz yaka yaptığı için ABD'de ya da ana merkez nereyse orada olması normal, dizayn yapacak adamı Çin'de çalıştırmazlar ya da Çin'den adam bulmazlar normal olarak, o nedenle önemli bir detay değil.

Son montaj zaten ucuz işgücü nedeniyle Çin'de Vietnam'da, bu da önemli değil.

Malın parçalarının nerede üretildiği önemli. Aslında nerede üretildiği değil de ne kalitede üretildiği önemli. Ürünün parçaları kaliteliyse, kimin montajladığı o kadar da sıkıntı değil.
  • angelus  (15.12.18 12:43:19) 
Iphone ne yazarsa yazsin cin malidir. Sirf ucuz algisi olusmasin diye ezikce oraya california yazmanin bir anlami yok.
Ayrica çin apple'dan daha iyi telefon tasarlayacak kapasitede.
Muhtemelen tasarim olayinin icinde de yer aliyorlardir. Urunu uretip kutuya sigdiracak onlar cunku.

Onemli olan çin'de uretilmesi degil çin'e o urun icin ne kadar para verdigin.

Heriflere 10 dolar versen de 1000 dolar versen de sana akilli telefon uretebiliyorlar.
Kalitesini senin verdigin para belirliyor.
Ben çin'den optik cerceve aldim, ama çin urunune gore biraz fazla odedim.
500 lira verdigim armani'den 10 kat daha kaliteli urun geldi.
  • acemi  (15.12.18 13:05:27) 
bence mal, o mali ureten/icat eden beyinlerin oldugu yere aittir, oranin malidir. fabrikasinin oldugu yere ait degildir.


  • Leonardo~Da~Vinci  (15.12.18 13:56:09) 
Parcalarin nerede uretildigi onemli


  • nax  (15.12.18 14:29:42) 
Bunu sormamın sebebi ürününe göre düşünülmesi. Mesela Rolex gibi bir saat markası Çin'de üretmeye başlasa prestij kaybına uğrar, sanırım bunda hemfikiriz. Ama bir otomobil veya telefon veya giyim markası aynısını yapınca çok da ırgalamıyoruz.

Gençler pek bilmez mesela efsane kasa Corolla vardı Japon üretimi ile Türkiye'deki fabrikada üretilen(sabancı corolla diye geçerdi halk dilinde) araçlar birebir aynı görünen ama kalite bazında farkları olan araçlardı.

Aynı şekilde Reno Megane II sedan Türkiye'de, Hb olan Fransa'da üretiliyordu ve detaylarda kalite farkı vardı.

Ha keza Meksika üretimi Jetta'da perçin kaynak varken Alman Golf'te lazer kaynak vardı. İkisi de birebir aynı arabalar aslında biri sedan biri hb. Avrupa'da hb Abd'de sedan popüler diye yapılan bir şey bu.

Ben halen yerel üretim Avrupa veya Abd malı mamüllerin çok daha kaliteli olabileceğine inanıyorum. Telefon konusunda da Iphone aslında Abd üretimi olup 1200 dolar olsa yadırgamazdım. Eski Nokia'lar Finlandiya üretimiydi, pahalıydı ama yadırgamıyorduk. Çin malı olsa günümüzdeki gibi ucuz olmasını beklerdik. Blackberry halen Macaristan, Kanada, Polonya gibi ülkelerde üretiliyor mesela.

Wesc'in bir sweaterı var hanımda 12 senelik, halen yepyeni duruyor, kesimi dikimi muhteşem J Lindeberg imzalı, Made in Sweden ürün. Geçen sene aldığımız aynı marka Wesc JL 100 euro para verdik aldık güneşte rengi attı:) Made in China yazıyor etikette.

Böyle örnek çok var. 70'lerden kalma kaynanadan hatıra Ikea tencere var evde yepyeni halen. Günümüzde IKEA tencere 3 sene dayanmıyor, Made in China.
  • bos gezenin bos ustasi  (15.12.18 15:00:19) 
Apple Kaliforniya'da tasarlanıyor, parçalar başta Çin olmak üzere birkaç ülkede üretiliyor, Çin'de birleştiriliyor, Dünya'nın her yerinde satılıyor, Apple Amerika'da vergi ödememek için 1000 takla atıyor... Amerikan malı desen değil, Çin malı desen değil. Jack Ma'nın yakınlarda bir demeci vardı "Made in Internet" dönemine yaklaşıyoruz diye.


  • salihdt  (15.12.18 17:00:50) 
Aslında diyorsun ya o ülke bu ülke diye, ülkeleri nasıl ayırıyorsan markayı da öyle ayır. Direkt markaya ülke gözüyle bakarsan sorunu çözersin.


  • [GODDARD]  (15.12.18 17:32:30) 
Goddard nasıl ayırayım? Iphone ne malı şimdi? Ekran Samsung, kamera Sony, anakart Foxconn, tasarım Abd, üretim Çin.

Kalitesi Abd standartlarında mı cidden? Yan kaplaması dökülen Iphone X için değil. Kırılan yeni Ipad için değil. Geçmişte aynı ürünü Abd'de üretip aynı paraya satıyorlardı. Şimdi Çin'de üretip gene aynı paraya satıyorlar. Ben buna karşıyım işte. Maliyeti düşürüp malı ucuzlatırsın, premium olarak da yine pahalı olan yerel üretimini satarsın anlarım. Ama kar marjını yükseltip kaliteyi düşürüp satıyorlar, insanlar da koyun gibi alıyor. Apple sadece örnek aynısı Volvo için de Sony için de Nikon için de geçerli yoksa.
  • bos gezenin bos ustasi  (15.12.18 18:55:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.