[]

Barfikste ağırlık kemeri & yeleği & ağırlıklı sırt çantası arasındaki fark

Ağırlıklı barfiks yaparken -pull up veya chin up farketmez- aşağıdaki üç ayrı versiyonda aynı kilolarla yapılan hareketin etkilediği ya da direnç uyguladığı kas bölgesi arasında önemli ölçüde bir fark var mıdır?

- bel ağırlık kemeri urun.gittigidiyor.com

- ağırlık yeleği www.decathlon.com.tr

- bir sırt çantasına doldurulan ağırlığın sırta geçirilmesi

 
Yeleğin kilosu sabit, kemere kafana göre ağırlık takarsın.

Ayrıca sırt çantası da güzel fikirmiş.
  • John Bloor  (14.12.18 14:23:42) 
@John Bloor yeleğin kilosu değişken, ama diyelim 10 kg üzerine çıkmak istiyorsan baştan daha yüksek kiloya çıkabilen yelek alınması lazım gelir, muhtemelen gymholix gibi yerlerde vardır. Sırt çantası versiyonunu plaka koymak suretiyle ben evde kullanıyorum hem barfiks hem de şınav için baya memnunum.


  • candanag  (14.12.18 14:28:37) 
Konfor farkı var başka bir fark yok, hepsi çekilen yükü artırmaya, kaslara daha çok direnç göstermeye yönelik araçlar, tabii bu dediklerim kaslara gösterdiği etki nedeniyle olan durum ama bu tip araçlarda bana göre ağırlık merkezi vücuda ne kadar yakın olursa o kadar sağlıklı olur, o nedenle yelek daha iyi bir seçim olabilir. Onun dışında ağırlık kemerinde ivmelenme çok olacağı için özellikle barfiks yaparken omza istenmeyen rotasyonlar yaptırabilir, o nedenle bir miktar riskli bir araç. Benim salonda ikisi varsa yeleği kullanırdım, yelek yoksa kemeri kullanmazdım. Çanta olayına hiç değinmedim dikkat edersen zira çantaya ağırlık yükleyip onu da sırta aldığında, çantadaki yük onu zaten senden uzaklaştıracaktır, senden uzaklaşan çanta beline gereksiz yük oluşturur omzunu sakatlar vs, o işe hiç girme. Yani kısaca, bu tip harici araçlar vücuduna ne kadar yakın olursa o kadar iyi.


  • angelus  (14.12.18 14:32:07) 
ağırlık kemeri'yle belini (ve karın kaslarını) daha fazla zorlarsın.

barfiks çekerken bele, vücudun ağır bölgelerinden olan bacakların yükü biner. nasıl ki fazla kilo kaldırınca omurlara disklere olan baskıdan bel fıtığı oluyorsa, barfiksle de beline tersten yük bindiriyorsun. tabii aradaki fark, barfiksi vücudunu güçlendirmeden yapamazsın. o yüzden barfiksten sakatlanan pek duymazsın.

ağırlık kemerinin vücuda sarındığı bölüm pelvis. yani bacaklarının yüküne bir de ağırlığı ekliyorsun. karın kasları da ağırlığı tutabilmek için devreye giriyor.

yelekte ise ağırlık omuzlara çok daha konforlu bir biçimde yükleniyor.

tavsiyem, her ikisini de kullanacaksan ağırlıkları gıdım gıdım arttırman. ağırlık kemerine direkt 10 kg bağlayıp asılanları görüyorum, bence riskli.
  • makbur  (14.12.18 18:36:28) 
@angelus sırt çantasını sıkı bağlayınca latissimus dorsi civarında oluyor ağırlık ne arkaya ne de aşağı sarkma söz konusu. Bahsettiğin şekilde sıkıntı çıkacaksa nette denk geldiğim ve fazlasıyla absürt bulduğum şu baş boyun zamazingosunu urun.gittigidiyor.com yüksek ağırlıkla kullanan hastanelik olur


  • candanag  (15.12.18 13:10:47) 
Bi dene omzuna aşırı yükleme yapmıyorsa sıkıntı çıkmayabilir ama her zaman söylüyorum vücutta en kolay sakatlanan bölge omuz bölgesi, o nedenle ağırlık çalışmalarında omuz ne kadar az aktive edilirse o kadar iyi. Yani şöyle düşün: Sen çantayı sırtına takıp atıyorum 10 kilo ağırlık koyduğunda çantanın askısı omuzdaki Coracoacromial Ligament dediğimiz eklemleri birbirine bağlayan bağa denk gelir ve ekstra bir baskı yapar ki bu bağın kopması çok kolaydır, koptuktan sonra da kolay kolay iyileşmez. Ha kesin kopar demiyorum ama böyle bir risk var, böyle bir risk varken de neden böyle bir şey yapasın. Eğer görsellerden bakarsan, bu bağ tam da askının geldiği yere denk gelir, o nedenle riskli işler.


  • angelus  (15.12.18 15:25:27) 
herhangi birini aldınız mı acaba?

deneyimleriniz var ve paylaşırsanız sevinirim.
  • makbur  (04.01.19 23:25:48) 
Yok almadım, sırt çantasına ağırlık ekleyerek devam ediyorum, karşılaştırma yapamayacağım ama bu versiyonda bel ağırlıklı sırt bölgesini daha fazla zorladığı aşikar.


  • candanag  (04.01.19 23:37:26) 
@angelus'un fikir yürüttüğü gibi omuz bölgesinde bir zorlama, baskı hissetiniz mi hiç?

ben de ikisi arasında kararsızım bir müddet evde çalışmam lazım, olmadı sizin gibi çanta da kullanabilirim.

bir de kaç kg koyuyorsunuz çantaya:) 10 kg falan denediniz mi taşıyor mu:)
  • makbur  (05.01.19 00:44:34) 
Ben öyle bir omuza yüklenme hissetmedim çünkü henüz 5 kg falan yetiyor bana belki 10 kg üzerinde hissederim her hareketi ağırlık arttıkça yanlış formlarda yaptığında RİSK artar elbet. Benim çanta baya sağlam bu arada 20 kg falan rahat alıyor, şınav için denemişliğim var. Kişisel olarak, benim gibi evde spor yapacaksan çok daha elzem ekipmanlar var onlara para ayır derim.


  • candanag  (05.01.19 09:12:52) 
durup durup burayı diriltiyor gibi oluyorum ama:)

ağırlık kemeri tam alıyordum ki şöyle bir diy videoya denk geldim

www.youtube.com

nalburdan 2 metrelik zincir kestirdim 4mm'lik, 2 tane de karabina aldım 6mm'lik toplam 20 lira. bugün ilk kez denedim önce 2,5 kg ile, sonra da 5 kg ile gayet rahattı. ola ki ağırlık arttıkça zincir batması gibi bir durum olursa zincirin bel bölümüne denk gelen kısmına havlu sarılıp kotarılabilir.
  • makbur  (17.01.19 01:59:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.