[]

Üniversite diplomanız yoksa İngilizce bilmek ne işe yarar?

2009 yılında kazandığım bilgisayar mühendisliği bölümünü çeşitli sebeplerle bitiremeyip 2015 yılında bıraktım. O zamandan beri bir bankada gişe memuru olarak çalışıyorum. İşimi sevmiyorum, ama diplomam olmadığı için alternatifim yok. İleri düzey İngilizce biliyorum (bir ölçüm vasfı taşıdığına inandığımdan değil ama, sadece referans olarak YDS'den 96,25 aldığımı söyleyeyim), diplomam olmadıkça bu YouTube'da videolar izleyip reddit'te dolaşmaktan başka bir işe yaramaz değil mi?




 
yarar neden yaramasin? universite mezunu olmayan ne yazilimcilar ile calistim bi cogu 7-10bin tl bandinda maas aliyor. sen universite derecenden degil, kendini ne derece gelistirdiginden bahset. iyi yazilimciya, dunyanin her yerinde is var, hem de iyi is var. illa diploma ile belgelemene gerek yok.

onune diploma engelininde cikmasini istemiyorsan, gir aof'de 4 senede bitir
  • try again fail again fail better  (13.12.18 19:27:25) 
degil. ingilizceyi iyi derecede bilmeniz cok iyi bir avantaj. bu avantaji kullanin.

kendinizi yetistirin.
internet uzerinden ingilizce ders veren universiteler/kurslar var. edx, udacity... gibi. devir degisti artik. cogu universite insani bugune hazirliyor; yarina degil. internet uzerinden yarina hazirlanabilirsiniz.
siki calisirsaniz, birkac aya cok iyi seviyeye gelirsiniz bence.
  • Leonardo~Da~Vinci  (13.12.18 19:38:08) 
Özel ders verebilirsin sanırım. Klasik görüşün aksine Türkiye'de sınavların ölçüm vasfı taşıdığına inanıyorum ve 96.25 çok değerli bir puan. Arkadaşın dediği gibi AÖF'den bir diploma ayarla. Üstten ders alarak 3 yılda bitirirsin zaten. Yılda 8 gününü alacak bir olay.


  • nrn  (13.12.18 19:38:16 ~ 19:41:15) 
O değilde üniversite bitirmeden nasıl bankada gişe memuru oldun


  • zxcd  (13.12.18 19:48:54) 
@zxcd - Oraya hiç girmeyelim.


@try again fail again fail better - Alaylı yazılımcı ol diyorsunuz yani? Türkiye'de bu alanda bilgisayar/yazılım mühendisliği mezunları dışında gerçekten iş imkânı var mı? Daha önemlisi, üniversitede bu bölümde başarısız olmuş birinin yine de iyi bir yazılımcı olması mümkün mü?
  • amateur  (13.12.18 19:51:40 ~ 19:52:25) 
İngilizce bilmeniz sırf bilgiye ulaşmak için aracıya ihtiyacınız olmaması nedeniyle bile muazzam bir avantaj.

Yazılım sektöründe çalışmak istiyorsanız ve diploma eksikliğinizi problem olarak görüyorsanız ne Türkiye'de ne de yurtdışında pek bir problem olmadığını söyleyebilirim. Tabii ki istisnalar var. Benim de diplomam yok, kod yazmayı da İngilizceyi de kendi kendime öğrendim. Genel olarak bilginizi göstermek için ekstra çaba sarfetmeniz gerekiyor.

Yurtdışında yaşama planınız varsa diplomanın vize, oturma izni vb. gibi süreçlerde büyük bir avantajı var. Bazı şirketler çok spesifik bir alanda uzmanlığınız yoksa diplomalı adayları seçebiliyor ama bence Türkiye pasaportu sahibi olmak daha büyük bir dezavantaj. Hem diplomasız hem de Türkiye pasaportu olunca oyuna 2-0 geride başlıyorsunuz :)
  • bruce mclaren  (13.12.18 19:54:54) 
bir yabanci dili gercek anlamda yazili ve sozlu olarak iyi bir sekilde bilmek yani telefonu su anda kaldirip yurtdisi ile konusabiliyorsaniz, sozluge falan bakmadan bir rapor hazirlayabiliyorsaniz, bence universite diplomasindan turkiye sartlarinda daha onemli. bilgisayar muhendisligi gibi fazla rekabetin oldugu yerlerden uzak dururdum ben olsam. turizme falan yonelin.

bir tanidigim var, ingilizce ve almanca super, lise mezunu. yani dil disinda bir numarasi yok diyelim. hava$ta calisti uzun sure, en son 6.000 euro gibi bir maas aliyordu seneler once.yine baska bir tanidigim, fransizca super ingilizce idare eder lise mezunu. bir otelin yurtdisi temsilcisi olarak calisiyor, arap ulkelerine gidip geliyor devamli, 5.000 euro civari aliyor diye duydum.
  • cooperr  (13.12.18 20:30:43) 
@hey corc versene borc - eminim öyledir de, kanada "amateur gelse de gişeci yapsak" diye beklemiyor sonuçta, oturma & çalışma izni vs. imkânsız.


  • amateur  (13.12.18 20:40:34) 
O kadar iyiysen bi Youtube kanalı kur İngilizce dersi videoları oluştur oradan para kazan, try again'in dediği gibi bilişim dünyası da illa diploma olsun diye diretmiyor oraya da bakabilirsin, yapabileceğin çok şey var.


  • angelus  (13.12.18 20:49:25) 
Dil bilmek sana ne katar buna sen karar vereceksin. Kimse ya lan bu adam İngilizce biliyor demez. Çevirmenlik falan yapmayacaksan, ders vermeyeceksen İngilizce bilmen kullanabileceğin bir araçtır. Buna da sen karar vereceksin.

Yazılımcılık yapmak istiyorsan diplomaya gerek yok işinde iyiysen her türlü para kazanırsın. Ama işinde iyi olmak önemli, okuluna gitmediğine göre çok severek yapacağını düşünmüyorum.

Senin sorunun ne yapacağına karar verememiş olmak sanırım. İngilizce falan hikaye. Ben İngilizce üstüne 3 dil daha biliyorum gel gelelim hiçbiri bana direkt para kazandıracak bir kariyer sunmuyor.
  • bos gezenin bos ustasi  (13.12.18 21:44:41) 
Yazılım değil de sistem, network veya siber güvenlik üzerine kolaylıkla çalışabilirsin - ingilizcen olduğu için diğer insanlarla arandaki tecrübe farkını google yardımıyla hızlıca kapatırsın. Bu alanlarda inanılmaz açık var bu ülkede. İlk 2-3 sene sürünürsün ama sonra çok rahat edersin diyeyim.


  • roket adam  (13.12.18 23:55:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.