[]

neden bahşiş vermeliyiz?

mesela neden bir garson bahşiş bekler, zaten o işi yapmak için müşterilerin paralarının bir bölümünden maaşlarını almıyorlar mı? ya da kuryeler, valeler vesaire...

yanlış anlaşılmasın, cimrilik bu hayatta en nefret ettiğim şeylerden. ama garson "afiyet olsun abi :)) :) ;) :))" diye yüzüme bakarken bu bahşişi vermem gerektiğine inanmış olmam gerekiyor.

berber çırakları farklıdır mesela, onlar meslek öğrenmek için oradadır sadece bahşiş alır çoğu. ya da kuryeye ağır bi şey taşıtırsın, verilir normaldir... ama ?

 
Maaslari verilirse ayrica bahsis verilmeli ama ABD'deki sistemi tumuyle almamaliyiz cunku bahsis veriliyor diye calisanlarina para odemiyor bircok restoran, bar, cafe.


  • Traveller  (10.12.18 22:24:06) 
Rüşvet ve bahşişe karşıyım.
Eğer maaş almıyor olsa bahşiş veririm.

  • gonulcelen87  (10.12.18 22:28:48) 
Bir çok sektör gibi onlar da hak ettikleri ücreti almıyorlar bir 5-10 lira destek çıkmak çok sorun değil. Bir de o yorucu mesainin üstüne gülümseyip afiyet olsun nasılsınız gibi şeyler söylüyorsa benim için tamamdır. Ha neden banka çalışanlarına işlem yaptıktan sonra bahşiş vermiyoruz dersen ona cevabım yok:) Gerçi sürekli ayakta yapılan vs. oturularak yapılan işler diye ayırabiliriz.


  • nrn  (10.12.18 22:34:09) 
Kültür ve adet meselesi. Kimse mecbur değil vermeye bahşiş adı üstünde. Garsonluk da yaptım geçmişte, kimseden öyle sırıtıp bahşiş beklemedim. Zaten bahşiş diğer çalışanlarla aranda eşit dağıtılan bişey aslında cebe sokulmaz öyle kutusu vardır kasada falan.


  • bos gezenin bos ustasi  (10.12.18 22:44:23) 
Vermek zorunda değiliz. Üzerinde baskı oluşturmasın.


  • Delay Fuze  (10.12.18 22:44:54) 
empatiden dolayı. her yemekte 5 10 tl bana koymaz ama karşıdakiler asgari ücretle çalışıyorlardır sabahtan akşama kadar. yazık değil mi aynı durumda sen de olabilirdin? ayrıca ellerinize sağlık teşekkür ederim de diyorum mutlaka. insanları mutlu etmek çok kolay. ikinci gidişimde veya ikinci siparisimde daha nana özenli davranıldığını da farkediyorum vsvs


  • lata  (10.12.18 22:52:45) 
git birer hafta garsonluk ve kuryelik yap, bakalim fikrin degisecek mi?


  • cooperr  (10.12.18 23:00:00) 
@cooper :

eğer garsonluk yapmak isteseydim yapardım. ne yapayım hürmet mi göstereyim üstüne bir de? bana işimi yaparken kimse hürmet etmiyor. sıcağın altında çalışıyorum?

bence bahşiş vermemeliyiz.
  • caletti  (10.12.18 23:09:06 ~ 11.12.18 18:07:35) 
Vermiyoruz ne bahsisi kardesim :D yok oyle birsey

Saka bir yana eger iyi hizmet aliyosan isini severek yapani odullendirmek onur itemi
  • baldan kaymak  (10.12.18 23:23:13) 
bahşiş doğası gereği müşteriye sunulan hizmetin kalitesini doğrudan etkileyen bir sistemdir. özellikle restoran gibi hizmet kalitesinin yüksek olması gereken ama denetlenmesinin zor olduğu ortamlarda maaş daha temel düzeyde tutularak garsonların bahşişe de çalışmaları sağlanır. bu sayede restoranlarda müdaimler oluşturulabilir. sürekli gidilen mekanlarda bahşiş tanınmayı ve hizmet kalitesini doğrudan etkiler. bazı restoranlarda bu durum hesaba %10 şeklinde doğrudan yansıtılır ve çalışanlar arasındaki fark azaltılmaya çalışılır.

bunun bir tersi durum şöyledir: mesela birçok yetkili oto servislerinde çalışanların tüm müşterilere aynı şekilde (ya da kalite de veya sabırla) hizmet edebilmesi için bahşiş vermek yasaktır. oradaki fark, çalışanın ürettiği hizmet kalitesinin takibi sistemler aracılığı ile yapılır ve sıkıntı durumunda yönetimin olaya müdahale etmesi kolaydır.
  • helenart  (10.12.18 23:27:15) 
1.feedback için; hizmetten memnun kaldığını, muadil yerlerden ya da muadil çalışanlardan farklı olduğunu belirtmek;rekabet yaratıp daha iyi olmasını sağlamak için.
2.bir sonraki sefer daha hoş ya da yine hoş muamele görmek için.
3.hizmet bedeli. yemeğin ücreti değil hizmetin bedeli. bunun içi para almıyor olabilir. sadece tabağı masaya koymak için, ya da paket yapmak, temizlik yapmak, boşları toplamak, masayı temizlemek vs vs için de para alıyor olabilir; siz bunların içinden hizmeti ayrıcalıklandırmak isteyebilirsiniz.
4.çok düşük maaş+tip çalışan yerler var. yani bunu benimseyen iş verenler. dolayısıyla çalışana empati.
5.prestij, görgü vs. mafya valelere para vermekten, nargile cafe, görgüsüz restoran, soğuk tatsız meze getiren meyhane gibi mekanlarda bahşiş vermekten bahsetmiyorum.

a) bahşişe ayırdığınız ücret kimi yerlerde ve hayatınızın kimi zamanlarında sizin değerinizi de belirler. -tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte- elbette değerinizin salt maddiyata indirgenemeyeceğini düşünsem de 1900ler sonrası moder toplum kriterlerince konuşuyorum.benim fikrim değil toplumun genel fikri. ucuz ayakkabı giymek/süper şık ayakkabı giymek gibi. saat, pahalı telefon,araba gibi.

b) sürekli bahşiş bıraktığınız, sürekli bahşiş bırakılan restoranlara gitmek gibi bir alışkanlığınızı gösterir.

6)teşvik, motivasyon; ki bu da 1. maddeye benzer.
  • jimjim  (10.12.18 23:38:22) 
vermek zorunda defgiliz. genelde vermem. sonucta isi bu ve bunun icin maas aliyor. maasi begenmiyorsa istifa edebilir. ama isinin disinda ekstra birseyler yaparsa bahsis veririm. mesela bir garson siparis vermedigimiz halde tatli ikram eder. yada mesela steak'in yanina ekstra sos mos getirir. "levrek taze degil cipura tavsiye ederim sabah geldi" der vs bu gibi durumlarda bahsis veririm.


  • crucio  (10.12.18 23:51:25) 
ben de aldığım hizmetten memnun kalırsam bırakıyorum öteki türlü oturmamış bir kültür bizde bahşiş vermek.


  • jactantia  (11.12.18 00:25:58) 
bu islerin tadina bakmamis arkadaslara ne desek bos, siz vermeyin biz vermeye devam ederiz, sikinti yok.


  • cooperr  (11.12.18 00:36:11) 
koşulsuz şartsız %10 bırakıyorum. eğer saygısızlık edilmediyse şaşmaz. insanlara minnetimizi belli etmeliyiz.


  • Tears of Devil  (11.12.18 00:59:35) 
@cooperr, ama asgari ücret ve ağır çalışma şartları zaten tüm Türkiye'nin problemi.


  • ssiradanbirigibi  (11.12.18 01:04:01) 
türkiye'de kaliteye oranla fiyatların çok yüksek olduğunu özellikle yemek sektöründe bahşiş payının da yemek fiyatlarına eklendiğini düşünüyorum. o yüzden ekstra bi durum olmadığı takdirde (mesela bi şey dökerim yeri masayı silip döktüğümü tazelerler veya bi şekilde garsonla ekstra iyi bi iletişimimiz olur vs.) bahşiş vermeyi saçma görüyorum. yemek menüde yazan parayı bile haketmiyor ama çıkarıp üstüne daha da para veriyorsun manasız. ben patron olsam fiyatları az yapıyorum herhalde diye düşünürüm çok bahşiş gelirse. fiyatlar hakkaniyetli olsaydı o zaman başka konuşurdum tabi. bi de lüks restoranlarda racon daha serttir, vermemek çok ayıp gözükür vs onu bilemem ben normal gündelik yerler için konuşuyorum. gerçi nusret'te de vermemiştim orada da sırf markadan 2'ye katlanıyor fiyatlar daha ne verelim.

kuryeler için de aynı şey geçerli mcdonalds'ta bigmac 13 lirayken yemeksepeti'nde 20 liraydı (büyük boy seçimi zorunlu, şube eve yürüme mesafesi). tabi sipariş bile vermem böyle bi saçmalığa katkıda bulunmamak amaçlı ama hem bundan sipariş verip bir de kuryeye bahşiş mi vericeksin? bi de donunu indirip eğil istersen? normalleştirmeyin şu düzenbazların işlerini. kurye için üzgünüm fakat küfretmesi gereken en az kendisi kadar düdüklenen müşterisi değil patronudur.

not: aylık 8k tl üstü geliri olan bekar insanlar siz her şartta verin kardeşim hayat paylaştıkça güzel.
  • semaforo de medianoche  (11.12.18 01:07:41 ~ 01:55:52) 
@ssiradanbirigibi dogru, ama bunun bir mazeret olarak kullanmak yanlis bence. bir sekilde ucundan tutmak, insanlara yardimci olmak gerekli ki zaten tr'de insanlara 1-2 lira bahsis verince mutlu oluyorlar.


  • cooperr  (11.12.18 01:15:34) 
kurumsal hayatta çalışan bir beyaz yakalıyım, geçmişte barlarda çok çalıştım. size şu kadar söyleyeyim, düzenli gelen, bahşişini veren kişiyle, düzenli gelip bahşişini vermeyen kişi aynı hizmeti almıyor, tabi ki bar özelinde konuşuyorum. bahşiş, yemeğinize, biranıza, kokteylinize her şeye yansıyor.

en basitinden örnekler vermek gerekirse; bahşiş veren düzenli bir müşteri istediği içeceğe lime ekletebilir, 1 tane gelen özel yapım sostan 2-3 tane alabilir, içtiği biralar eksik yazılabilir veya sıcak servisin kapandığı bir saatte americanosunu yudumlayabilir. bunlar yazılı olmayan kurallar.
  • a darkness coming  (11.12.18 01:15:41) 
Ben vermem isvereninden alsın. Ona göre bir düzen yoksa (mesela işveren arkadaşlar her ay hasılat/karın yüzde şu kadarını hepinize eşit bolusturecegim prim olarak demesine bir engel olduğunu zannetmiyorum, ki sigortayı asgari ücretten yatırıp maaşın geri kalanıni elden veren işyeri hiç de az değil) bu benim sorunum değil. Garsonluk yaptım, bu tip sistemi olan bir yerde de çalıştım, gozuacik olmadığın sürece bahşişi cebe atmak için kendince yöntemler entrikalar oluşturmuş bir grup garson vardı, ordan kimin ne kadar alacağını da bilemiyorsun, artık ne kapabilirsen. Yani verdiğin bahşiş çok az yerde bizzat garsona gidiyor, ha bu işletmelerin ne kadarinda böyledir bilemem, ama bilhassa da tamamının garsona gitmeyeceğini bildiğim için vermem.


  • dafaisss  (11.12.18 01:30:42) 
Yurtdisinda bazi yerlerde %10 service bedeli fiyata dahil degil. Onu ekleyip oduyorsun. Sebebi de eger servisi begenmezsen odememe sansin olsun diye. Mecbur degilsin yasal olarak ama eger anormal bi durum yoksa odemen lazim. Odemezsen 'baslarim yapacaginiz ise' anlamina geliyor ve gelip soruyorlar ne kusurumuz oldu diye. Eger beklenenden iyiyse fazla bahsis de birakabilirsin tabi.

Turkiyede durum farkli, sanirim faturaya her sey dahil. Bu durumda dedigin gibi ben de normal sartlarda vermiyorum, anormal olumlu bi durumda (yagmur yagarken motorla yemek getiren kurye, cook guzel servis vs.) veriyorum.
  • icim urperiyor  (11.12.18 01:55:04) 
Normalde veriyorum. Hizmetten memnun kalirsam. Hizmetten memnun kalmazsam vermem.

Ben de garsonluk yaptim. Ne kadar zorlayici bir is oldugunu biliyorum. O zamandan beri isini iyi yapan garsonlara daha hassasim.
Kuryeye de arada bahsis veririm. Selam verdiyse vs.
  • kuehles blondes  (11.12.18 02:47:44) 
para üstü olarak 10 tl'nin 10'unu da bozuk olarak getirilen hiçbir yerde bahşiş vermem.
kuryelere üç beş veririm ruh halime göre.

  • ketcapli dondurma  (11.12.18 07:28:49) 
ben de vermiyorum. benim yaptığım işi için de bana kimse ne güzel yaptın işi diyip para vermiyor. garsonların kuryelerin olayı ne?


  • patates  (11.12.18 08:26:16) 
nasıl yerlere gdiyorsunuz da garson sizden bajşiş bekliyor, bunu belli ediyor anlamıyorum. şu ana kadar gittiğim hiç bir mekanda garson bahşiş beklemedi benden. iş yerine devamlı yemek söylediğim zamanlarda da herhangi bir kuryenin bahşiş beklediğini söyleyemem. hani gittiğim mekanlar tek tip de değil, farklı farklı. bence sizde bi gariplik var.

ayrıca mutlaka bahşiş bırakırım.
  • elorelia  (11.12.18 09:16:05) 
yüzde 10 adettendir


  • bardakigüneşgözlüğü  (11.12.18 09:19:18) 
Normal şartlarda işini iyi yaptığı için kişiyi "parayla" ödüllendirmesi gereken kişi ben değilim, patronu.

Ama bazen çok ilgilenmişlerdir, bi samimiyet oluşmuştur vs. o zaman ateşlerim bi şeyler.

Zaten birçok yerde ürün boktan, hizmet daha da boktan ve fiyatlandırma fahiş olduğu için bahşiş verecek potansiyel oluşmuyor bile.
  • chicha  (11.12.18 09:39:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.