[]

freelance çevirmenlik - belge ibrazı?

freelance çevirmenlik için başvurduğum büro belge ibrazı yapıp yapmadığımı sordu. yapmıyorum deyince şu cevabı aldım:

"Ödemeler karşılığında evrak ibraz edebilmeniz ne yazık ki elzem, yasal zorunluluk. Evrak ibrazı yapamamanız halinde geriye tek bir yöntem kalıyor, Gider Pusulası

Unutmadan hatırlatmak isterim; kendi adınıza evrak ibrazı yapamasanız dahi evrak ibrazı yapabilen yakınlarınız aracılığı ile ödemelerinizi alabilirsiniz.



Peki bu yöntem nasıl bir yöntemdir?



Toplam hak edişinizden %20 stopaj kesintisi yaparak ödemenizi gerçekleştiririz. Ancak gider pusulasının handikabı yıl içinde bir kişi adına sadece bir defa düzenlenebiliyor olmasıdır. Belge ibraz edildiğinde ödeme yapılabileceğinden bu, bir kişiye yılda bir defa ödeme yapılabileceği anlamına geliyor.

Güvenebileceğiniz (kardeş, anne, baba vb.) farklı kişilerin bilgilerini (T.C Kimlik numarası , adres, ad soyad) verebilirseniz birkaç ayda bir ilgili kişilerin adlarına gider pusulasını düzenler, ödemeyi ilgili kişinin hesabına gönderiyor oluruz.

Ödemeleriniz elle tutulur bir rakama ulaştığında ihtiyacınız olan bir zamanda sizin adınıza Gider Pusulası düzenler ödemeyi hesabınıza göndeririz. Devam eden ayları da yine konuşuyor oluruz. Ancak açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Gider Pusulası yöntemi ile çalışmak her iki taraf için de çok istenen bir yöntem değildir.



Tool kullanımı konusunda da biz gereken desteği sağlıyor olacağız.



Ödeme şeklinde mutabıksak eğer deneme metni gönderebilirim."



wtf, bu kadar önemli bi konu mu bu? herkes yapıyor mu bunu? sanmıyorum. neden burası bu konuda ısrarcı bu konuda?

anlamadım.

 
neden ısrarcı: sana yaptığı ödemeyi masraf gösteremezse adam onun vergisini ödüyor o yüzden. şu sıralarda da maliye uçan kuşu soruyor. evrak ibrazı dediği şey senin serbest çalışan olarak kayıtlı olman sanırım e sen de değilsin o zaman gerçekten tek yöntem gider pusulası. onu da gerçekten aynı kişi sürekli gider pusulası kestiyse maliye bu ne böyle arizi kazanç olmaz diyor.
keşke herkes yapsa bu arada.
önüne gelen kayıtdışı çalışıyor vergi/prim ödeyen insanların suçu günahı ne?
  • niye ama  (10.12.18 13:20:48) 
ben büronun ciddiyetini sevdim, vergisini veren büro size de ödeme aksatmaz, yamuk yapmaz gibime geliyor. Bu konuda sağlam olduklarını hissediyorum.


  • insert coin  (10.12.18 13:28:59 ~ 13:30:05) 
Serbest çevirmenlik vergiden muaf mesleklerden biri yalnız. Evde yapılan işle aynı kategoride hatta. Çok ayrıntısını bilmiyorum şu an ama bize öyle denmişti (Mütter 2. Sınıf öğrencisiyim) belki sizin iş biraz farklıdır.

Ek: bayağı yanlış biliyormuşum sayende ben de öğrenmiş oldum favorilerim duyuruyu tşk :)
  • birsürüsorumvar  (10.12.18 13:30:16 ~ 17:45:54) 
serbest çevirmenlik vergiden muaf filan değil
muaf olmanın bir koşulu var telife tabi eser çeviriyorsanız onun da bandrolü mandrolü varsa...veya bunun gibi birkaç istisna var
bildiğimiz normal piyasa çevirisi, grafik tasarımcı, proje çizen mimar, kod yazan mühendis, içerek üreten sosyal medya yöneten...serbest çalışan ne vergiye tabiyse aynısına tabi.
  • niye ama  (10.12.18 13:39:10) 
vergiden muaf değil maalesef. 27 senelik tercümanım. Ve bayağı bayağı vergisini ödüyoruz.
Şahıs firması olarak serbest meslek makbuzu kesiyorum ve stopajını da ödüyorum.
Firma size gider makbuzu imzalatabilir, ancak senede bir kez kısmına takıldım, ben şahıs firması olmadan önce yaptıkça imzalıyordum hep.
  • cedilla  (10.12.18 14:28:50) 
@ cedilla
bunun sıklığı konusu yasada belirlenmiş bir konu değil
yani maliye "takmak isterse" takabiliyor
yoruma açık
bazısı diyor senede 3-5 kereye kadar arizi kazanç olur
bazısı diyor yok öyle 5 kere makbuzla arizi iş olmaz, sizin düzenli iş ilişkiniz var...
  • niye ama  (10.12.18 14:59:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.