[]

İnsanlardaki programlama dili öğrenme merakı

Merhaba ekşiduyuru, uzun zamandır aranıza katılmak istiyordum kısmet bugüneymiş. Bu ve bundan sonraki günlerde sizi bol bol sorularımla bayıltabilirim, şimdiden verdiğim rahatsızlık için özür dilerim.

Efendim, ilk sorum şu olacak. Sağda solda sürekli (yazılımcı veya mühendis olmadıkları halde) devamlı Java, c++, python öğrenmek isteyen insanlar görüyorum. Burada da çok soru var bu konu ile ilgili. Hatta ilkokul çocuklarına kod yazmayı öğreten okullar bile varmış. Anladığım kadarıyla bu prog. dilleri ile yazılım yapılabiliyor, mobil uygulama tasarlanabiliyor. Araştırdığım ama bulamadığım şey şu: Bunca insanın amacı nedir? Mesela aklında bir yazılım/ uygulama fikri vardır hayata geçirmek istiyordur anlarım. Ama hepsinin mi bir fikri var? Çeviribilim okuyan adam Javayı ne yapar mesela? Çok büyük bir şeyden bihaber olduğumu hissediyorum ama bulamadım.

Beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

 
Bi hype bu.

Yazılımcılar iyi kazanıyor, özeniyorlar.

Ama şu da var ---- wordpressle web sitesi yapan bi ton adam var ve kendilerine bu titri uygun görüyorlar. Bakkal hasan abinin web sitesini yapıp 50 lira alınca aowww ben neyim oluyorlar.

Yazılımın özü mantık'tır ve baya bir matematiktir. Bu sularda ne gezer.
  • insert coin  (08.12.18 14:44:39 ~ 14:46:44) 
Programlama sadece uygulama yazmak icin ogrenilmiyor. Bircok alanda veri onemli hale geldi. Ceviribilimci degilim ama metin analizi yaparken programlama gayet ise yarayabilir. Programlama bilen bir sosyal bilimci calistirmak, bir yazilimci bir sosyal bilimci calistirmaktan daha cok ise yariyor. Fen bilimlerinin bir suru dalinda da durum boyle.


  • evrim halkasi  (08.12.18 15:24:54) 
@evrim halkasi peki bu programlama bilen sosyal bilimci tam olarak ne yapıyor?


  • birsürüsorumvar  (08.12.18 15:59:59) 
Alanina gore degisir. Ornegin, gazetecilik: www.youtube.com

Surada sosyal bilimlere dair daha fazla ornek var: nealcaren.github.io
  • evrim halkasi  (08.12.18 16:09:05) 
Merhaba. Ben, ilgimi çektiği için öğrenmek istiyorum. Zaten bilimin/bilişimin içinde ne varsa ilgimi çekiyor :) Onun dışında, ben de iyi kazandıkları için, bu insanların yazılımcılara özendiklerini söyleyebilirim.


  • simderun  (08.12.18 16:18:39) 
Gelecekte bir çok meslek ortadan kalkacak bunun korkusu var. Şoförsün mesela hobi olarak 1-2 prg dili öğrenip mantığını kavramaya çalışıyorsun. Yarın bigün self driving araçlar ortaya çıktığında işsiz kalacaksın ama belki bu hobi ve temeli sana başka bir iş imkanı yaratacak. Bunun paniği var insanlarda haklı olarak.

Bugün Avrupa'da berberlerin, restoranların, tamircilerin bile web sayfası var randevu sistemleri var, işe giriş çıkış yazılımları var çalışan için. Bütün bunlar için ayrı ayrı şirketlere para vermen lazım. Ama bilen biri olarak kendin yapsan bu kadar bütçeni sarsmaz mesela. Veya bilen bir çalışanın olsa.

Her şeyin içinde yazılım var artık. Biyologlar bile öğreniyor data analizi falan gerekli hale geldi.
  • bos gezenin bos ustasi  (08.12.18 17:18:02) 
Bu iyi bir soru. İyi ki sordunuz.

Kimisi meslek değiştirmek istediği için ilgileniyor olabilir, kimisi sırf hobi için olabilir, kimisi de bir-iki uygulama yazıp uygulama marketlere koyup ek gelir kazanmayı umuyor olabilir. Kimisi de memleketi terketmek istediği için yurt dışında geçerli bir beceri edinmek istiyor olabilir.

Bu saydıklarımın az bir orana sahip olmadığını tahmin etmekteyim.
  • p133mmx  (08.12.18 17:20:20) 
Daha once de cok soruldu bu.
90larda dil ogrenin ortaligi dagitin adamlari vardi, onlar evrildi yazilim ogrenin piyasayi mahvedin dunya vatandasi olun adamlari turedi.

Nasil 3 dil bilen adama para yagmiyorsa, dunya vatandasi olamiyorsa. Yazilim bilince de bisey olmuyorsun.

Ben bilgisayar muhendisiyim nerdeyse 1 yil issiz dolastim. Kimse de dil biliyorsun gel start up acalim cosalim demedi.
Sofor ornegi verilmis, o donemde sofor isi daha cok geldi bana.
Doblom olsa ayda en az 5 tane tasima isini sirf duyurudan alirdim.
  • acemi  (08.12.18 17:45:35) 
türkiye'de kimse şoförsüz araç gelince işsiz kalacam filan diye öğrenmiyor, halihazırda zaten işsiz veya beyaz yakalı işinden bir kaçış arıyor...bence daha çok, yabancı dil öğrenme/öğretme konusunda sıkıntılı olan (tamam bir kısmı sıkıntılı değil mesele ben de değilim tamamen dilimle iş yapıyorum...) sayısalcı. ama bu ana gövde hardcore yazılımcılar olmakla birlikte hardcore olmayan ama "eline gitar alınca tıngırdatabilen" düzeyde takılan da kendini yazılımcı sanıyor. yoksa aslında hobi bu. ama bedava sayılır, para bile kazandırma ihtimali var. adamlar akvaryumculuk yapacağına bunu yapıyor işte.
mühendis/matematikçi/istatikçi/vs. tayfası öğreniyor. ekonometri mezunları matematik mezunları zaten çok yatkın, öğreniyor adamlar. zibil gibi mezun var, iş yok.
evet biyologlar öğreniyor: (genetikçiyim) kodlama öğrendiğim insanlarda ODTÜ mezunu ABD doktoralı insanlar ama onların bile dediği şey: biz sizin gibi biyoloji bilmiyoruz, sizin alan bilginiz olayın çok farklı bir yerinde olmanızı sağlıyor. yani ben de olsam, bilim için çalıştıracaksam IT kökenli biyoinformatikçi çalıştırmam çünkü adam olaya data olarak bakıyor sadece öyle görmüş öyle alışmış. bizde böyle farklı bir durum var.
çeviribilimcilere bakma sen ya onların ne yaptığından haberi yok. öyle NLP filan uğraşan çok çok az insan var. (genetikçiyim demiştim ama çeviri sektörünün birebir içindeyim, onlarca kişiye eğitim verdim) Dilcilerin %95'inin bilgisayar okul yazarlığı ilkokul düzeyinde benim x veya y programlama diliyle uğraşıyor olmam beni yazılımcı yapmadığı gibi onlar içinse acaip ütopik bir şey bu da hacettepe filan gibi okullar yani hakkari üniversitesinden bahsetmiyorum. tabi istisnası vardır da felsefe okuyan gazetecilik okuyan her şey okuyan uğraşabilir, sonuç olarak hepsi işsiz hepsinin de okulda inanılmaz boş vakti var...çeviride JAVA iş için lazım olmuyor ama makro filan yazmayı bilse yarar mesela, yok bilen :)
  • niye ama  (08.12.18 18:33:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.