[]

Psikolojide geçmişte yaşama isteği

Şöyle anlatacağım gibi bir sendrom ıvırı zıvırı var mı merak ediyorum. 2010'larda yaşayan biri, atıyorum 50'lerde ya da 1800'lerde yaşamak istiyor. O dönemlere arzu duyuyor. Şimdiki hayattan ve düzenden zevk almıyor. O dönemde yaşadığına dair hayaller kuruyor. Ve kimi zaman gerçekle bağlantısı kesiliyor.

Ama önemli olan nokta bu yaşamak istediği yılları hiç yaşamamış olması. Yani çocukluğuna ya da gençliğine özlem duymuyor. Konu o değil.

Gerçekle bağlantısının kesilmesini şizofreni ile bağdaştırabiliriz, ama o noktayı görmezden de gelebiliriz. Benim aradığım sırf geçmişle ilgili takıntı.

Psikolojide bunu belirten bir tanım var mı?

 
filmi var ya bunun

www.imdb.com
  • lifeframe  (04.12.18 10:38:08) 
bu tam da nostaljinin tanımı değil mi? 20 sene öncesine özlem duymak da nostalji, 200 sene öncesine özlem duymak da. bildiğim kadarıyla eskiden nostalji terimi psikolojide bir kişilik bozukluğunu işaret ediyormuş. sonradan nedense pozitif bir anlama kaymış.


  • sir gawain  (04.12.18 10:42:49 ~ 10:44:27) 
@playing
şizofrenideki gibi değil tam olarak. yalnızca kendini kaptırıyor diyelim, ama şu an yaşadığı zaman diliminin gerçekliğinin farkında.

  • dont eat me  (04.12.18 18:28:57) 
psikolojide bu durumun bir bozukluk olarak tanımlanması için bu sorunun günlük hayatını olumsuz etkilemesi lazım. geçmişte yaşama isteğinden ötürü evini tamamen antika ile döşediysen ve bu uğurda binlerce lira harcayıp fakir kaldıysan bu durum psikolojinin alanına girer. bu durumda geçmişte yaşama isteği bir sonuçtur, buna sebep olan durum/olay terapi ile tanılanır ve çözülmeye çalışılır.

şu haliyle bakınca bu durumun bir kaçış olduğunu düşünüyorum. geçmişe özlem duymanın sebebi şu andan nefret etmen, geleceği bilmediğin için neyle karşılaşacağını da bilemiyorsun; bildiğin ve kendince kurguladığın güvenli liman arıyorsun gibi duruyor. bunu çözmek için bugünün neden kaçılacak durumda olduğu üzerine düşünülür, çözüm aranır.

bu kaçış kimilerinde geçmişe değil de alternatif evrenlere ilgi şeklinde gerçekleşiyor. fantastik dünyaları seven, kendini oraya adayan, günümüzde "nerd, geek" diye adlandırılan, toplumda çok kabul görmemiş bu kişiler de benzer sebepli bu kaçışı gerçekleştiriyor. kendini bulunduğun ana, konuma, kişiye ait hissetmemek günümüz için görülmemiş bir durum değil ve dediğim gibi, günlük hayatını olumsuz etkilemediği sürece psikoloji bu durumu bir kalıba sokmaya çalışmaz.
  • Bruce  (05.12.18 00:21:44 ~ 00:22:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.