[]

Hangi üniversiteyi seçerdiniz?

Merhaba arkadaşlar,
Ylsy bursu kazandım. Yüksek lisans ve doktorayı yurtdışında tamamladıktan sonra döndüğümde zorunlu hizmetimi-en az 10 yıl- geçireceğim okul tercihi yapacağız. Alanım psikoloji. Her okulda 2 kontenjan olmak üzere tercih edebileceğim toplam 9 okul var. Benim sıralamam 12 ve toplam 18 kontenjan var. Dolayısıyla 5 ve 6. tercihlerim çok kritik. İlk 3 tercihim Ankara ve İstanbul olacak. Diğerlerinden emin değilim. Görüş ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Mümkünse kısaca sebeplerinizi de belirtirseniz memnun olurum.
Okullar:
1. Yıldırım Beyazıt Üni
2. Ankara Sosyal Bilimler Üni
3. Marmara Üni
4. İzmir Katip Çelebi Üni (bölüm var, öğrenci alıyor, hoca sıkıntısı yok, İzmir'deki en iyi okul)
5. İzmir Bakırçay Üni (bölüm var, öğrenci alıyor, az hocası var)
6. İzmir Demokrasi Üni (bölüm yok, dersane gibi okul)
7. Selçuk Üni (bölüm var, öğrenci almıyor, 3 arş gör var, bölüm başkanı sosyolojiden (?))
8. Konya Necmettin Erbakan Üni (bölüm var, öğrenci almıyor, 5 arş gör var, hepsi iyi okullardan mezun ve dahil olabileceğim deneysel psikoloji anabilim dalı var)
9. Sakarya Üni (bölüm yok)

 
--tamamen kişisel baakış açısı--

konya'ya gitme etli ekmek yer kilo alırsın.

Ankara sosyal rulez. Ankara köklüdür.
  • binder dandet  (01.12.18 11:36:53 ~ 11:37:25) 
yls+phd en az 6-7 yıl, çok uzun süre, şimdiden o kadar uzun vadeli ileriyi görebilmek pek mümkün değil ama hem şehir bazında hem üniversite bazında düşünmek gerekir bence.
konya ve sakaryaları kafadan elerdim ben, şimdiki halleriyle bile pek bir numaraları yok, o kadar süre yurtdışında yaşadıktan sonra buralara dönmek ve uyum sağlayabilmek çok çok zor olacaktır. geriye ankara, istanbul ve izmir illeri kalıyor zaten.

bu norm kadro işleri akademik kadroları bayağı sıkıştıracak ileride. o yüzden doktoranızı aldıktan sonra bile norm kadro sebebiyle yard doç ve doçentlikler dolu olursa sizin de ilerlemeniz zor olacaktır. bu yüzden zaten hali hazırda şişik kadrolu üniversiteler yerine şu an kadrosu olmayan yeni kurulmuş üniversiteleri düşünmek daha mantıklı olacaktır. ayrıca şu an benim alanım yok diye düşünmeyin, siz geri dönene kadar kimbilir ne bölümler açılacak kapanacak, kadrolarda koltuklarda kimler olacak. hatta döndüğünüzde saçma sapan (kimlerin nasıl koltuk sahibi olduğu ortada sonuçta) bir bölüm başkanı ve anabilim dalı başkanı altında çalışmak yerine, yurt dışında eğitim almış biri olarak daha prestijli bir konumda olacaksınız ve belki de kendi bölümüzü kurma şansınız olacak. hadi hiç biri olmadı diyelim ki, bütün hesaplar yanlış çıktı, zorunlu hizmet bitene kadar ki yurt dışı zorunlu hizmet borcu 1*2 şeklinde hesaplanıyor, kendi işinize bakıp akademik çalışmalarınıza ve derslerinize yoğunlaşabileceğiniz bir ortamda çalışmak gene de daha iyi olacaktır. bu durumda da az öğrenci gene daha avantajlı olur. dolayısıyla ben gene izmir üniversitelerinden birini tercih ederdim. hem de üzerine yurtdışından döndükten sonra kültür şoku minimuma inmiş olur.

sonuçta izmir seçenekler arasında bana en cazip gelen demokrasi oldu. demokrasi için de yanlış hatırlamıyorsam gaziemir/karabağlar tarafında (yeni fuarın oralarda bir yerde) devasa bir kampüs yapıyorlar. yani siz geldiğinizde bambaşka bir demokrasi üniversitesi bulacaksınız. katip çelebiyi içeriden de biliyorum şu an kampüsün her yerinde "yol yabıyorlar" ama en azından akademik anlamda herkes işinde gücünde. sadece -tüm devlet kurumlarında olduğu gibi- genel politik ortama ayak uydurmak ve fazla "muhalif olmamak" zorundasınız doğal olarak. bu memleketin konjontürü, nereye giderseniz gidin değişmeyecek tek şey bu. sadece kıvamı artar ya da azalır. ama bakırçay gene de sakat. taaa sasalı da bir avm havasında kampüsü var ki ulaşım da konaklama da çok zor orada.
benim sıralamam demokrasi, katip çelebi ve bakırçay olurdu.
tabi herkesin ankara, istanbul ,izmir tercih edeceğini de hesaba katmak gerekir.
  • halanne  (01.12.18 12:49:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.