[]

E-Ticarette basit usul mükellefiyet

E-ticareti, basit usulde vergi mükellefi olarak gerçekleştirebilir miyim?

İnternette birçok kişi olmaz demiş, sadece bir tane olabileceğine dair yazı buldum. Bu konuda bilgisi olan varsa, dinlemek isterim.

-------------------------------------------------------------------------------
E-Ticarette basit usul mükellefiyet mümkün mü?
Yapılan mevzuat açıklamalarına göre;

Adsense gibi programlar ile web siteleri ve video paylaşımları üzerinden reklam geliri elde edenler,
Drop shipping gibi aracılık temelli e-ticaret ile gelir elde edenler,
Evinde un, şeker vs kullanarak ev yapımı pasta, kurabiye, yemek üretip bunları internetten satanlar,
Faaliyetini sürdürmek için, yıllık harcamalarının tutarı 1.2016 tarihinden itibaren 88.000 TL veya yıllık satışları tutarının 1.1.2016 tarihinden itibaren 126.000 TL’yi aşanlar, basit usule tabi olamayacaktır.
Her ne kadar bu özel şartlar bir kısım e-ticaret faaliyeti ile uğraşanların basit usulden faydalanabileceği gibi algılanabilecekse de, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Vergi Rehberi, 2016‘da internet üzerinden yapılan her türlü alım satım faaliyetinin büyükşehirler dahil tüm ülke genelini kapsaması nedeniyle bu şekilde faaliyette bulunan mükelleflerin Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesindeki yetki uyarınca yayımlanan 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında kalacaklarından basit usulde vergilendirilmeleri mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.

Ancak 12.01.1995 tarih ve 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda 02.07.2013 tarihli ve 2013/5080 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklik sonucu, 12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerler 95/6430 sayılı kararname kapsamı dışına çıkartılmıştır. Dolayısıyla, 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanunla büyükşehir kurulan yerler ile büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerde 95/6430 sayılı kararnamede sayılan iş grupları itibariyle faaliyette bulunan mükelleflerin e-ticaret yapanlarda dahil olmak üzere, diğer şartları da taşımaları kaydıyla basit usulde vergilendirilmelerinin mümkün bulunduğu düşünülmektedir. Nitekim, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının 17/02/2016 tarih ve 38418978-120[46-15/23]-6572 sayılı özelgesi de bu çıkarımımızı ele almıştır. Türkiye’de e-ticaretin vergilendirilmesi konusunda Maliye İdaresi’nin zaman zaman beyan etmiş olduğu görüşlerden ziyade net bir şekilde ifade edilmiş yasal düzenlemelerin daha isabetli olacağı, e-ticaret alanında faaliyet gösterenlerin de beklentisidir.
-------------------------------------------------------------------------------
Kaynak: bilallevent.com

 
güzel kardeşim umarım başarılı olursun da bu iş internetten öğreneceğin bilgi ile riske atılamayacak kadar önemli. biri olur dedi sen de açtın yürüdün sonra maliye gelir kardeşim sen bu işi böyle yapamazsın bu da cezan deyip giderler.

en güzeli mali müşavir ve vergi daireleri üzerinden araştırmak. kolay gelsin.
  • undertaker  (30.11.18 16:05:34 ~ 16:05:58) 
Zaten kılı kırk yarıyoruz da, mali müşavirler olmaz dedi. Vergi dairesine henüz gitmedik, belki elimizde bilgi olursa ikna edebiliriz diye düşündük. Hatta bu şekilde satış yapabilen birine ulaşsak, hangi yollardan geçtiğini bilsek, çok iyi olacak.


  • De facto  (30.11.18 16:55:46) 
Öncelikle karışıklığı engellemek için yapmak istediğiniz E-Ticareti tam olarak tanımlayın.

İnternet üzerinden hizmet mi vereceksiniz? Yoksa bir ürün mü satacaksınız?

Yukarıda örnek verdiğiniz yazı sanırım reklam, yazılım, paylaşım vs üzerinden kazanılan gelir ile ilgili.

Siz bir ürünü alıp ya da üretip satacaksanız o bambaşka.
  • John Bloor  (01.12.18 09:17:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.