[]

"helva" nedir?

yani "helva" diye bahsedilen gıda nedir? bir gıdaya helva diyebilmemiz için hangi özelliklerinin olması lazım?

"börek nedir" desem, "açılmış hamurun arasına malzeme koyup pişirilen gıda" deriz. tencerede pişen sulu bir yemeğe börek demeyiz mesela. kriteri az çok bellidir. açılan hamurun içine malzeme koyup pişmesi.

ama tencerede irmikle şekeri kavurunca da adı helva, kalıp gibi kesilip yenen şekerli tahin de helva, parkta bahçede satılan arası çöğenli çıtır çıtır kağıt gibi olan da helva. hepsi helva ulan. hiçbirinin birbiriyle alakası yok. tek benzerliği, hepsinin tatlı olması.

ne olunca herhangi bir tatlı olmaktan çıkıp "helva" oluyor o?

 
Helva bana göre ince taneli kavrulmuş şekerli yemek


  • vhs kaseti  (22.11.18 15:59:04) 
Tereyagi+un+seker=helva


  • nax  (22.11.18 16:00:25) 
gençler siz başlığı okuyup ona mı cevap yazıyorsunuz, ben eşşek miyim burda paragraf falan kasıp açıklama yazıyorum altına? bi okusanız ne soruyor bu hıyar diye. hayır yani okusanız "yağ+un+şeker" falan demezsiniz zira sorduğum o değil. bak yazdım açık açık.

bu niye helva peki: images.migrosone.com

ya bu niye helva: www.sanalmarket.com.tr

tdk sözlüğüne bakmayı ben de biliyom.

şeker, yağ, un üçlüsü, alemdeki bütün tatlılarda var zaten. tulumba tatlısında da var, baklavada da var. sütlaçta, pudingde bile var. pastada da var, kurabiyede de var.

şu yukarıdakiler niye helva onu da söylerseniz pek makbule geçecek.
  • kibritsuyu  (22.11.18 16:03:07 ~ 01.09.23 16:50:40) 
www.haciserif.com.tr bak bu da helva.
Aşırı güzel soru yalnız, cidden.

Nişanyan sözlüğe göre helva Arapçadan geliyor ve "tatlı yiyecek, kurabiye, şekerleme" demek. Yani aslında Arapça tatlı demekmiş. Helva dediklerimizin hepsi de eski, geleneksel tatlılar. Eskiden çoğu tatlıya helva deniyor olabilir. Kek İngilizceden, pasta İtalyancadan gelmiş, dile sonradan yerleşmişler. Bence böyle mantıklı oldu.
  • kobuzchu kiz  (22.11.18 16:08:13) 
tahin helvası, irmik helvası, un helvası vs aynı mantıkla yapılıyor. küçük tahıl tanelerini kavurup şekeri yağı basarak lapa haline getirmek. bunlara helva denmesi normal.

işi bozan, kağıt helva. aslında kağıt helvanın içindeki beyaz şey köpük helvaya çok benziyor. buradan yola çıkarak, kağıt helvaya helva denmesinin sebebi içindeki beyaz macun aslında.

peki o macuna neden helva deniyor, onu bilmiyorum. buraya kadar gelebildim.

kafa açıcı bir soru olmuş.
  • sir gawain  (22.11.18 16:43:19 ~ 16:47:04) 
tanesiz bir arada turan sekerli yapi, harç bence helva. arapçada da halva idi sanirim. bu tanim un irmik tahin helvalari icin gecerli so i may be right.


  • sparkle kiddle  (22.11.18 17:44:55) 
dünya helva belirleme komitesine başvurdum, cevap gelince güncellerim. o zamana kadar kendi fikrimi yazacağım.

tescilli bir helva tarifi olmadığı için uydurulmuş ve tadı az çok diğer helvalara benzeyen şeylere helva denmiş işte, başka bir tatlı olmaktan çıkmasına gerek yok. kağıt helva, koz helva ve tahinli-fıstıklı vb. olup kahvaltıda yenen şey birbirine benzeyen tatlar. ki koz helva dediğimiz şeyin gavurca adı nuga. hangisi önce yapıldı bilmiyorum ama tadı halihazırda helva olan şeye benzediği için (şekerli bulamaç) nuga yerine helva denmiş olması gayet anlaşılır. kahverenginin niye kendi adı yok gibi bir soru, ayrı bir isim bulunacağına en yakın benzeyen şeye göre isim almış.

hatta bu noktadan tümevarım yaparak hamur işi gibi bir grup ismi diye kabul de edebiliriz. özünde baklava da bir hamur işi, pişi de, milföy de. ama hamur işi deyince akla kek poğaça geliyor, baklava ya da milföy gelmiyor.
  • Bruce  (22.11.18 18:53:53 ~ 18:59:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.