[]

Kpss hakkında bilgi alma

Arkadaşlar şimdi ben kpss olaylarına çok yabancıyım. Kpss'nin açılımını bile yeni öğrendim o derece. Birkaç sorum olacak, sanırım iki üç çeşidi varmış bu sınavın. Bazılarına iki yılda bir giriyormuşsun. İşletme (4 yıllık) mezunu bir arkadaş hangisine girecek, hangi derslerden sorumlu olacak, hangi konulara çalışacak bunları en sağlam nereden öğrenebilirim? Şu linkte güzel açıklanmış aradığın soruların cevabını bulabilirsin dediğiniz bir yer var mı? A'sı B'si falan oluyormuş galiba, biraz karışık geldi bana.

Bir de aşağıda linkini verdiğim kitabı hediye etmek istiyorum kendisine, yanlış konular yanlış dersler çıkmaz di mi?

www.kitapsec.com

 
NOT: Bildiklerimi paylaştım ben de uzman değilim yanlışım varsa düzeltir sınavlara girmiş arkadaşlar ben girmedim bildiklerimi yazdım sadece.

Şimdi KPSS A ve Öğretmenlik her yıl yapılır. B ise sadece çift yıllarda yapılır. Öğretmenliği dışarda bırakarak yazıyorum burdan itibaren. (B hakkında yamuluyor olabilirim arkadaşlar düzeltsin eğer varsa)

KPSS-B belli bir puan türüne göre merkezi atama yapılır. Sanırım o puan türü de p3. Bu puanın yükseliği ve sıralamana göre aynı össde olduğu gibi merkezi atama yapılır. Bunun için Genel Yetenek ve Genel Kültür oturuma katılmak yeterlidir. Teknik işler dahil olmak vb normal memur atamasıdır. Herkes GY-GK oturumuna gireceği için otomatikman B atamaları için bir puan türü alıyor. İsterse B den atama yapabilir arkadaşın. Yalnız 100e yakın puanlar alması gerekir.

KPSS-A ise kariyer meslek içindir. Bunlar Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik vs. gibi Genel İdari Hizmetlerin daha el üstünde prestijli memurluklarıdır. Buna İİBF mezunları muadilleri girer. GY-GK oturumunun haricinde (GY-GK oturumu herkes giriyor ve KPSS-A alan dersleri oturumundan 1 hafta önce olur gy-gk);

Hukuk
Kamu Yönetimi
Uluslararası İlişkiler
Çalışma Ekonomisi
İktisat
Maliye
Muhasebe
İstatistik
İşletme


testleri ayrı ayrı bulunur. 3 oturumda gerçeleşir. bir sabah bir kaçı öğleden sonra diğer kalanlar ve pazar günü diğer kalan dersler girilir.

Burdan zibilyon tane farklı puan türleri hesaplanır. artık hangi oturumlara girip hangi testleri çözdüysen ona puan türlerin hesaplanır. Her puan türünün belli ağırlıkları vardır ona göre puanlar hesaplanır. atıyorum iktisadın iyiyse iktisat ağırlıklı puan türün daha yüksek çıkar haliyle.

Bu sadece KPSS-A puanlarını alma kısmı idi. asıl mesele burdan sonra başlıyor.

Kurumlar istedikleri puan türlerine göre ilana çıkarlar. Atıyorum Rekabet Kurumu p-(bilmem ne) puanından 85 üstü alan ilk 200 kişiyi kendi kurum sınavına çağırır. O kurum sınavı genelde yazılı olur. Sonra Ordan da belli bir sıralamaya girenlen atıyorum ilk 40a girenler sözlü mülakata çağırılır sonra atama yapılacak kadro kadar alım olur o da genelde 10 kişi falandır.

arkadaşının durumu için genel tablo :

Bu sene kpssye gy-gk oturmuna ve işletme mezunu olduğundan kpss-a alan oturumlarına girecek (burda 3 ayrı oturum oluyor istediğini seçebiliyorsun) sonra gy gkden p1,p2,p3 puan türlerine göre isterse düz memurluk için merkezi atamaya katılabilir ya da alan derslerinden iyi puan yaparsa ki (bu sene rekabet kurumunun 90 puanla kapattığını biliyorum) alan puanlarından istediği kurumun/gelen ilandaki puan türüne göre kuruma başvuru yapar. sonra yazılı sınava çağrılır sonra onu da geçerse sözlü sınava girer onu da geçerse atanır.

Genelde A-Grubuna hazırlananlar bütün derslere girerler. Genelde kurumların istediği puan türleri de en az 3 dersin ortalama ağırlıklı olduğu puanlardır. Dolayısıyla ben işletme mezunuyum işletmeyi çözeyim diye bir şey yok. Dolayısıyla arkadaşın Hukuk bilecek İktisat bilecek Maliye bilecek Muhsabe bilecek, İşletme zaten bilecek, sonra diğerlerinden de uygun olanları bilecek.

Senin aldığın kitap düz türkçe matematik tarih. ha Önemli yine gy-gk oturumu için tabi ama "A " için çok fazla şey ifade etmiyor. Tabi yine önemli işine yarar.

A grubu ilanları ara sıra gelir ve az kişi gelir. iyi puanlılar ve çelik gibi sinirleri olan psikolojisi sağlam insanlar girer. Çünkü İlan gelmeden senin KPSS puanın bir işe yaramıyor. İlan geldiğinde de genelde 85-90 üstü alanlar arasında bir yarış geçiyor ve alım 10-15 kişiyi pek geçmiyor.

Ha atıyorum Merkez Bankasına, Rekabet Kurumuna ne bileyim BDDK ya SPK ya falan girince ( A grubu meslekleri bu tarz kurumlarda uzmanlık vs.dir) güzel ama artık 2010ların başında olduğu gibi kolay ve çok değil.
  • AlsterWasser  (13.11.18 17:21:11 ~ 17:37:46) 
a kariyer memurlukları
b düz memurluklar
bu arada bütün bu yazdıklarım işletme / iibf / sbf için geçerli. hemşirelik, öğretmenlik vs farklı şeyler.

b denilen şey p3 puanı. o da çift yıllarda hesaplanır. dolayısıyla şu an istese de o puanı alamıyor.

genel kültür genel yenek sınavı ve alan bilgisi sınavlarına girecek. uluslararası ilişkilerden çekoya hukuka her ders var. ama mesela kimse gidip uluslararası ilişkiler çalışmaz çünkü sadece onu talep eden ilan yok gibi bir şeydir.

burada puan türleri var dokuman.osym.gov.tr

burada en çok kovalanan p35 p33 p38 p49 p70 p24 gibi puan türleridir. açacak bakacak bunların ağırlığı nereden o derslere kasacak.

eskiden yds girmeniz gerekirdi ancak şimdi istenmiyor. isterse kurum kendi istiyor.

ancak şansını arttırmak istiyorsa kesinlikle yds de güzel bir puan almalı yoksa facebook twitter vs guy ilanı gelsin mhuy ilanı gelsin diye ağlar durur.

her ösym sınavı gibi bu da taktik işi sabır işi. yoksa çok bir olayı yok.

hiçbir dersi gereğinden çok önemsemesin ya da boşvermesin. örnek vermem gerekirse kpss b kasanlar tarihi çok büyütür gözünde. bunun çeşitli sebepleri var ama aslında altı çok boş. gider 4 muratın seyisinin baldızının adını bile ezberler ama türkçede, matematikte sıçar batırır sonra gelir ağlar forumlarda gruplarda.

ya da gider 40 soruluk iktisatta makro mikro kasar ( toplam 22 soru )onu da sınavda doğru düzgün yapamaz ağalar gene.

dershaneye gitmek ya da kitap seti almak hata olabilir. youtube inanılmaz bir kaynak. yok illa para vericem diyorsa oldukça kaliteli uzaktan eğitimler var onlara verebilir.

kitap için her dersin yayınevi farklıdır. biri hukukta iyiyken diğeri iktisatta iyidir. biri matematik yaptırır diğeri tarih. bunları biraz kendi araştırıp bulacak görecek kalibresi neymiş ona göre hareket edecek. hukukta derece kastıyorsa kuram ya da savaş alacak mesela ya da iş görür bir şeyler yapmak istiyorsa murat fasikül alacak.

olabildiğince facebook gruplarından uzak dursun - birkaç grubun sahibi/yönetici olarak söylüyorum bunu - orayı sadece yapamadığı soruları vs sormak için kullansın. daha sınava, alımlara vs yönelik soruları için tercihiniyap forumları güzeldir oralarda takılabilir.
  • denek hayatım  (13.11.18 18:38:27 ~ 18:39:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.