[]

Yeldeğirmeni Sorusu:) Toksik Davranışlarla Başa Çıkma Becerileri

Selam duyuru sakinleri,

Hepimizin günlük hayatta karşılaştığı bir durumla ilgili çok genel bir sorum var: Zorunlu hallerde/zaman dilimlerinde birarada olmak durumunda kaldığınız (örn. işyeri) kişilerde tanık olduğunuz "toksik" (ya da "jerky" olarak sınıflandırabilen) yıkıcı davranışlarla başa çıkma yönteminiz nedir? Sözkonusu olan sistematik dedikodu, ikili ilişkileri bozma, iş düzenini dolaylı ya da direkt olumsuz etkileyebilecek her türlü davranış (örn: çok genel olarak, iş bilgisayarının/aygıtlarının amacı dışında kullanımı), "harrassment" (sözlü cinsel taciz, baskı, imalar ve bunu teşvik etme), sistematik olarak yıkıcı şekilde kişilerle uğraşma vb gibi çizgi altı her türlü davranışı içeriyor.

Eğer iş yerinizdeki bu şekilde davranışla karşılaşsanız, ve bu davranışları İK politikası gereği kabul edilemez nitelendiren bir şirkette çalışsaydınız ne yapardınız? Hatalı olduğunu düşündüğünüz davranışlarla ilgili, şirket çalışma ortamını iyileştirmek amacıyla Yöneticilere bilgi verir miydiniz örneğin? Sessiz mi kalır; durumun kendiliğinden iyileşmesini mi beklerdiniz? Kısacası haksız olduğunu düşündüğünüz durumlarla ilgili proaktif olarak iyileştirme sürecine katkıda bulunur musunuz; doğal seleksiyona mı inanırsınız? :)

Çok genel yazıyorum, amacım ülkemizde bu konudaki farklı yaklaşımları görmek.
*** NOT. Başlık bir süreliğine üstte kalabilirse sevinirim.
Belki birilerine faydası dokunur.***

Teşekkürler!..

 
karikaturistan.files.wordpress.com
istifadan hemen önce böyle oluyorum. neden çünkü hakkımı arayacağım başka bir mecra bulunmuyordu çalıştığım yerlerde:)

eğer çalışılan yerde kurallar uygulanıyorsa ve sağlıklı bir şekilde olayı tarttıysan uygun olan gidip hakkını aramandır diye düşünüyorum. ama hepimizin türlü tuhaf huyları var. bazı şirketlerde olay game of thrones'a dönüşebiliyor.
  • blackbuker  (06.11.18 03:28:57) 
ik'nın müdahalesine ve yaptırım gücüne inanılıyorsa bilgi verilmesi lazım, "toksik" kişilerle olan problemler genelde yüz yüze çok zor çözülür. alır karşına konuşursun, dominant bir karaktersen dediğini kabul ettirip pıstırabilirsin hatta ama bu durum kişinin arkandan konuşmasına engel olmaz. gerçekten sorunlu insanlarla bire bir diyaloğa girmek işleri daha kötü hale getirebiliyor, iş yeri disiplin kuralları gereği üstten bir tehdit daha çok yarayacaktır işe.

ancak ik'nın yaptırım gücü her iş yerinde aynı olmuyor, otorite figürü olarak görüleni var görülmeyeni var. görülmediği durumlarda her iki tarafın da birim yöneticilerine kalır bu otorite durumu. sen kendi müdürüne söylersin, senin müdürün onun müdürüne gereken şekilde söyler, onun başına "çekici" kendi müdürü indirir. aynı birim içindeyse de yine müdür çözecektir o işi. hatta birim içi sorunları direkt birim yetkilisine söylemek, sorun çözülmezse ik'ya gitmek usuldendir. tabii bu durumlarda hep "insan" değişkeni var, kiminin müdürü problem çözme becerisine sahip, kimi taraf tutan bir ayrıştırıcı, kimi bilmem ne bela. bunları değerlendirerek sakin bir süreç yönetmek lazım, tahriklere kapılmamak lazım.
  • Bruce  (06.11.18 07:37:17) 
sorunuza net bir cevabım yok. yalnız işyerinde iş arkadaşları ile herzaman mesafeli olma gerektiğine inanageldim. ayrıca sadece işe odaklanıp başkası ne yapmış vs ilgilenmemek gerektiğini düşünüyorum. iş yerinde uyumsuz veya gerçekten arızalı insanlar olabilir (not: belki bazılarına göre biz de böyle insanlarız), bu insanlarla mümkünse sıfır, değilse minimum iletişim kurulmalı. insanları kendince düzeltmeye çalışmak çoğunlukla yanlış, gereksiz veya boşa çaba. bu işler işyerinde zaten yöneticilerin görevi. iyi yönetici çalışma ortamında bu gibi durumlar olmaması için gerekli tedbirleri alır zaten. yine de bu problemler iş akışını engelleyecek boyuta geliyorsa ilgili kişilere bilgi verilebilir. ancak bunu problemi çözmek esas amacı ile yerine getirmeli, sırf şikayet veya kötülüğe karşılık verme gibi niyetlerle olmamalı bence.

cinsel taciz diğer saydıklarınız arasında bambaşka bir yerde. onun zaten adli tarafı var. yorumlarım, cinsel taciz gibi ekstremler dışındaki durumlar için. not, erkeğim.
  • puc  (06.11.18 13:17:06) 
Uluslararası bir şirkette çalışıyorum. Sözümona uyum ve etik konularına çok önem veriliyor. Bir buçuk yılda anlaşmayla biten bir cinsel taciz suçlaması ve günün yarısından çoğunu dedikoduyla geçiren çalışma arkadaşları, gruplaşmalar ve kutuplaşmalar gördüm. İşin kötüsü, İK müdürü dedikoducuların, arabozucuların, kuyu kazıcıların başı. Kimi kime şikayet edeceksin durumu var -ki globalde şikayet hattını kullanan kişiyi izole etmiş durumlar. Öff dingonun ahırı resmen. Kaçmak için fırsat kolluyorum.


  • auroraaurora  (06.11.18 13:52:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.