[]

Doktorlar neden bu kadar guvenilmez oldu?

Saglik problemimiz oldugunda doktora da guvenemeyecekcek kime guvenicez?
Cogu zaman devlet hastaneleri icin gecerli oluyor bu durum. Bir doktorun soyledigine digeri karsi cikiyor, birinin verdigi ilaca digeri sakin haa diyor. Ayni sey dis icin de gecerli birinin dolgu kurtarmaz kanal tedavisi lazim dedigi disi digeri dolgunun altina ilac koyarak kurtarabiliyor. Birinin dolgu kurtarnaz torpuleyip kaplama yapilmasi gerek dedigi dis icin digeri kaplamaya gerek yok dolgu da uzun sure idare edebilir diyebiliyor.

Bosuna kullandigimiz ilaclarla kaybettigimiz dislerle ortada kaliyoruz. Bir yanda kok hucreden neredeyse tamamen insan uretme noktasina gelen tip bir yanda tedavi etmeyi hastanin yuzune buli bakmadan ilac yazmaktan ibaret goren doktorlar. İlla özele gidip dünya para mi vermemiz lazim insan gibi tedavi olmak icin?

 
eğitim kötü, kimse kendini geliştirmek istemiyor, para kazanmak istiyor. tus'da en başarılı insanlar göz yazıyor, dermatoloji yazıyor, radyoloji yazıyor vs. en başarısız olanlar ise beyin cerrahı, genel cerrahı falan oluyor. düşün yani cerrahi. e şimdi bu başarılı gençler ilerki zamanlarda ailelerini bu cerrahlara mı emanet edecek?

özel de iyi değil yanlış anlaşılmasın. belli alanlarda iyi doktorlar olabilir (ki bu devlette de var) ama genel olarak devletten iyi olduğu söylenemez.

haa bir de Recep Akdağ doktorluk mesleğini çok itibarsızlaştırdı. doktorlar eskiden tanrı gibiydi, ondan sonra millet köpek çekmeye başladı doktorlara.
  • giovanne  (30.10.18 13:44:12 ~ 13:46:07) 
Bu doktorların kendi deneyimleriyle veya deneyimsizlikleriyle veya para kazanma ilgisiyle orantılı bişi.

Ben de birkaç ay önce 3 ayrı diş doktoru dolaştım kanal tedavili dişim iltihaplandı. Biri bir diş için 3 dişi çekip 3 implant önerdi. Biri çekilmesini. Son gittiğim ise tedavisi uzun sürebilir ama belki kurtarırırz diye beni 3 ay her hafta muayenehanesine çağırdı temilzledi, antibiyotik verdi ve kanal tedavisi ücreti aldı. Bir daha aynı durum oluşabilir de dedi.

Şimdi ben de farkındayım bu riskin -ki tekrarlayacak büyük ihtimalle. İlk doktorun sunduğu implant tedavisine önce sinirlendim, para hırsı dedim ama adam kökten problemi çözmeyi düşündü kısa yoldan aslında. Tamam belki 20lik dişi çekmek istedi gereksiz diye ama illaki orta yolda anlaşılabilinirdi.
  • ninotevtidze  (30.10.18 13:45:12) 
Hepsinin çözüme varma yoku farklı neticede. Kimisi uğraşmadan varmayı öneriyor, kimisi de böyle aylarca usanmadan kurtarmaya çalışıyor. Burada önemli olan hastanın seçimi. İmplanta param olsaydı ve acısından korkmasaydım yaptırır geçerdim zaten önünde sonunda iş buraya varacak.


  • ninotevtidze  (30.10.18 13:49:26) 
çözüme varma yolu farklı diye bir şey yok
özellikle romatizma, fibromiyalji filan gibi hastalıklarda birinin yaptığını öbürü bozuyor, birinin ak dediğine öbürü kara diyor. biri ilaç yazıyor öbürü o ilacı içtin diye neredeyse dövecek -bizzat annemde yaşadık...bu nasıl çözüm? implant filan gibi pahalı işlemler bambaşka bir konu.

bence doktorlarımız "tababet sanatı"ndan iyice koptu.
üniversite hastanesine günlerce refekatçi kaldım yine, zaten anlatsam roman olur da, her şey bir yana; yanımızdaki yatakta 80 yaşında bir amca yatıyordu ve çok da durumundan haberi yoktu yani sosyo-ekonomik seviyesi kullandığı bir ilacı bilecek seviyede değil.
abartmıyorum 5 günde 3948573 farklı kişi (asistan, hemşire, diyetisyen, uzman, vizit gezen uzman, tıp öğrencisi, asistan, uzman şeklinde) adamın başına geldi ve adamın kullandığı ilaçları vs. sordu her orderde zaten fiks sordular. soran elinde bir kağıda not alıyor (veya onu da almıyor!), 15 dakika sonra başka birimden başka doktor geliyor o soruyor, 30 dakika sonra başka geliyor...yahu bu adamın bir hasta dosyası var..anamnez alacaksan ayrıntılı al ve en baştan al. hasta yakınını sorgula, medikal kaydına bak..ayrıntılı al. dakika başına gel sor adam cvp bile veremiyor zaten, onu da kaydetme doğru düzgün sonra nöbet değişsin yeni gelen tekrar baştan... ya da ne zaman almış hangi dozda almış ne olmuş hiiç öyle sorgulama sırf sormak için sor geç..ne işe yarıyor?

hiç. memlekette herkes gibi doktorlar da kalitesizlikten ölüyor. sadece fark, eskiden nispeten ortalamadan iyiydi doktorlarımız, çok şükür onları da genel seviyeye çektik. ha onlar hala bunu kabul etmiyorlar. en kötüsü 5 sene tıp okumuş bu adamların 1 tanesi de ne bok yiyoruz biz böyle demiyor...."siz bu adama bunu soran 984834. kişisiniz ben de sayenizde bir gram uyku uyumadım" deyince ukala, bilmiş, sağlık personeline kötü davranıyor vb. oluyorsunuz.

İlla özele gidip dünya para mi vermemiz lazim..yok ya o da pek çözüm değil. özelde müşterisin başka bir şey değil. sadece sen benimle ilgileniyorlar sanıyorsun, psikolojine iyi geliyor. bir de vakti olmayana iyi olabilir ufak tefek şeyler için çok zaman harcamazsın o kadar.
  • niye ama  (30.10.18 14:10:08) 
giovanne +1 süper doğru tespit. en yüksek puanlı drlar nöbeti olmayan alanları seçiyor, laboratuvar, radyoloji gibi çok ağır basmayan bölümlere gidiyorlar. aslında cerrahi yüksek olmalı çünkü en çok riski alanlar onlar. paraya hemen ulaşmada isteği de ayrı bir konu. sağlık sektörünün itibarsızlaştırılması kesinlikle bunda etken. adamlar en yüksek puanla bu bölüme giriyorlar ancak kendilerinden net 30 puan az alan hakime savcıya gösterilen saygının 10da1i gösterilmiyor.

ayrıca devlet hastaneleri pazara çevrilmiş durumda doktorlardan da kapasite fazlası hasta bakması isteniyor. her şey bir kenara canı sıkılan herkes acilde. karnı ağrıyan,kulağı ağrıyan ne kadar acil olmayan vaka varsa acilde toplum hasta doktorlarda hasta olmak üzere.
  • mikahakkinen  (30.10.18 14:19:12) 
Ilac sirketleriyle ortaklasa calisip komisyon almayi arttirdiklarindan beri tu etik degerleri bi tarafa atmalari sebebiyle ve her ameliyat basi para carptiklari icin gereksiz sekilde insanlari delip destiklerinden beri hasta olmamamak icin elimden geleni yapiyorum valla.


  • superfluid  (30.10.18 14:32:48) 
Türkiye'de insan kalitesi yerlerde sürünüyor ve hiçbir alanda işini doğru dürüst yapan insan yok, ya da yok denecek kadar az. Tıp da istisna değil. Doktorlar da türk insanının kalanı gibi berbat eğitim almış, işine saygı duymayan, kendini geliştirmeye gerek duymayan, ingilizce bilmeyen (dünyada her konudaki kaynakların %99'u ingilizcedir, ingilizce bilmeyen insan alanında kendini bir yere kadar geliştirebilir) ), her şeyin en iyisini bildiğini sanan ortadoğulular.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (30.10.18 14:36:47) 
ben diş hekimliğinden örnek verdim benzer durumu ben de yaşadığım için.

diğer branşlar içinse @niye ama'nın bahsettiği şeyler sağlık kurumlarının -diğer tüm devlet kurumlarında olduğu gibi- 'bazılarının kesesine' hizmete dönüştüğü için doktorlar da yılmış durumdalar. devlette çalışan doktorların da idealistliği kalmıyordur kısa bir süre sonra. doktorların hepsi de iyi niyetli değiller tabii ki. artık doktorluk mesleği iyi para kazandıran meslek olarak düşünülüyor öyle bir sisteme evrildik. halk sağlığı çok geri planlarda kaldı. obezite ameliyatları patladığından beri neredeyse tüm genel cerrahlar obezite ameliyatlarına yöneldi. günde 150-200 bin liralar kazanma gibi bir gerçeğin yanında ideoloji saflık olarak görülüyor.

kısaca hepimizi yiyorlar matmazel. herkese sağlıklı günler.
  • ninotevtidze  (30.10.18 14:38:10) 
@niye ama yalnız o dediğinin doktorların özensiz olmasıyla ilgisi yok. Orası üniversite hastanesi o hastadan 3. Sınıf öğrenci de sorumlu oluyor sadece bir saatlik, stajyer öğrenciler de (birkaç günlük) internler de (genelde birkaç haftalık). Ayrıca hastanın gerçek doktoru bir asistan ve olursa bir de hoca olur. Zaten hocanın gelip gelip bir şey sorması söz konusu bile değil, asistan bir kere gelip güzelce anamnezini alır hastasına hakim olur. Geri kalan gidip gelenler tamamen laf olsun öğrensin işte diye gönderilen tipler hoca gönderiyor, asistan gönderiyor çocuk da işte iyi kötü bir şeyler öğrenmeye çalışıp gidip hocaya sunuyor falan yani hastanın iyiliği için değil tedavinin parçası değil eğitim için. Ayrıca konsültasyon için başka bölümlerden de asistan geliyor olabilir onlar da haliyle kendi anamnezini kendisi alıyor. Bu sadece doktor tarafı bir de hemşire tarafı da var onlarda da stajyer vs var.
Ben de bir kere 4. Sınıfta hasta başında sınav olacaktım hastaya işte şikayetiniz neydi vs soruyorum genç bir adamdı, herkes sordu yeter artık falan diye azarladı beni, açıkladım hocanın gönderdiğini sınav olacağımı, lütfederek verdi bilgilerini moralim bozulmuştu şimdiki aklım olsa daha sert davranırdım. Belli bir yaşı geçen insanlar anlayışlı oluyor sana yardımcı olmaya çalışıyolar ama gençler maşallah aşırı bilmiş oldukları için hoff gelen geçen soruyo işinizi düzgün yapsanıza diye atarlanabiliyolar böyle.

  • pastörizesüt  (30.10.18 16:07:11) 
devlettekiler ilgilenmiyor.
özeldekiler ise gerekli gereksiz tetkikleri kitliyorlar.

  • herhaltibiliyoring  (30.10.18 16:09:22 ~ 16:17:04) 
Para az geliyor gerisi bahane.
Masaya bi 10bin biraksan kucagina yatirip muayene eder.

Eskiden istanbulda 2 sene maasla ev aliyorlardi.
  • acemi  (30.10.18 16:26:22) 
GÜNEY AFRİKA’ DA BİR ÜNİVERSİTENİN GİRİŞİNDE
GÜNEY AFRİKA’ DA BİR ÜNİVERSİTENİN GİRİŞİNDE KISSADAN HİSSE AŞAĞIDAKİ MESAJ YER ALMAKTADIR.

Bir ülkeyi yok etmek için atom bombası veya uzun menzilli füzelere ihtiyaç yoktur.
Bunun için eğitim seviyesini düşürmek ve kopya çekilmesine müsade etmek yeterlidir.
Bunun sonucunda:
-Hastalar doktorların elinde can verir.
-Binalar mühendislerin elinde çöker.
-Para ekonomistler elinde kaybolur.
-İnsanlık dinci akademisyenlerin elinde ölür.
-Adalet hakimlerin elinde yok olur.

Tanıdık geldi mi?
  • Lucidream  (30.10.18 21:19:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.