[]

Rusça mı???

Selamlar. Kız arkadaşımla yaklaşık 2 sene oldu. En büyük rusça öğrenme isteğim kendisinden dolayıdır.
yaptığım türkçe telefon konuşmalarını onun anlaması ancak onun anasıyla olan rusça konuşmalarını hiç mi hiç anlamamam bir hayli sinir bozucu :)

Bir yandan ingilizcemi sabit tutmaya çalışıyorum. B2-C1 gibi bir seviyedeyim. Son yds’den 80 aldım. Seneye bu zamanlara kadar ielts’den 6.5 almam lazim. Tek yaptiğim şey günde yarım saat-bir saat podcast dinlemek.

Şimdi benim problemim şu, bir işi bitirmeden diğerine başlayamıyorum. İngilizce’de kendimi mükemmel hissetmediğim için rusça öğrenmeyi erteleyip duruyorum.
Sizce bu iş nasıl olmalı? Önce ingilizce’yi tamamen halledip sonra mı başlamak yoksa şimdi mi başlamak?

Asıl sorum da şu ki; rusça’da a2 seviyesine ortalama ne kadarlık bir sürede gelinir?

 
rusçayı öğrenmek zor ertelemeden başla hemen. ruslar 3 ayda türkçeyi söker ama bizim rusçayı öğrenmemiz çok uzun sürüyor


  • prasinos  (29.10.18 20:18:57) 
150-200 saat arası bi dilimde a2 olursun diye tahmin ediyorum.


  • reavelyn  (29.10.18 20:55:33) 
12 yaşından beri yabancı dil hastası, liseden yabancı dil çıkışlı bir rus dili & edebiyatı öğrencisi olarak naçizane görüşüm: dil öğrenmek gerçek anlamıyla asla bitmeyen bir süreç. o açıdan rusça öğrenmek istiyorsan ingilizcenin C1-C2 olmasını bekleme derim çünkü ben 10-11 yıldır ingilizcenin içindeyim ve hala bir sürü şey öğreniyorum. ingilizceyi "bitirmek" için beklesem hiçbir şekilde dil öğrenemem. öte yandan eğer ingilizceyi iyileştirmenin özel bir nedeni varsa (sınav, iş vb.) şu aşamada ona ağırlık vermen ve sınavı atlattıktan sonra başka bir dile odaklanman mantıklı olabilir, onun hesabını sen yap.

ikinci olarak rusça gerçekten zor bir dil ve ciddi anlamda adanmışlık istiyor. öğrenmek isteyenlerin hevesini kırmayı hiç istemiyorum ama benzer yollardan geçmiş birisi olarak "güzel dilmiş yav öğrenek şunu" diyen kimsenin a1'in ötesinde rusça konuştuğuna şahit olmadım. bırakıyorlar çünkü. c1 öğrensen bile kullanmadığın zaman ciddi anlamda unutursun rusçayı. o açıdan özellikle ilgini çekmiyorsa, hevesin yoksa sırf kız arkadaşın rus diye öğrenmekle uğraşma derim. boşuna vakit kaybetmiş olursun.

yok ben zaten seviyorum, hazır kız arkadaşım da var diyorsan (ki sürekli rusça konuşup pratik yapabileceğin birinin olması muazzam bir avantaj) beklentilerini iyi yönetebilmen lazım. A2'ye ulaşman 150-200 saat arası alır, doğrudur ama bu 150-200 saat birbirini takip etmeli ve düzenli olmalı. o açıdan niyetin ciddiyse kursa gitmeni ya da bir şekilde ders almanı, düzenli olarak çalışmanı tavsiye ederim. çok disiplinliyim dersen kendi kendine de öğrenirsin ama kursta 150 saatte öğreneceğin şeye 650 saatin gider. öğrenme aşamasında kız arkadaşına güvenme, pek çok rus (bu alanda yetişmiş bir öğretmen değilse) "neyin neden o şekilde olduğunu" açıklayamaz; tıpkı senin kız arkadaşına yüksek ihtimalle "çanta aldım" ve "çantayı görüyorum" cümleleri arasındaki farkı açıklayamayacağın gibi.

uzun lafın kısası,

* dil öğrenmek için başka dilde "uzmanlaşmak" beklenmez, öyle yapma. ikisini birlikte öğren.

* rusça çok zor ama öğrenilmez bir dil değil, özellikle ingilizce altyapın varsa çok zorlanmadan anlayabileceğin bir sürü gramer konusu var. "dört yıl oldu babamın yaşını söyleyemiyorum" diyen keresteleri (çok görürsün bunları) ciddiye alma, bu durum rusçanın zorluğundan değil onların aptallığından kaynaklanıyor.

* rusçada a2 seviyesine DÜZENLİ çalışmayla 150-200 saatte gelirsin. ben ilk başladığımda haftada üç gün, günde üç saat kursa gidiyordum; 4-5 ay sonunda A1 sertifikamı almıştım ki gerçekten dolu ve kaliteli eğitim görmüştüm. yanılmıyorsam A1 de A2 de 160'şar saatti.

* uzun vadede üzerine düşmem dersen emeğine yazık etme. hayatının geri kalanında rusçayı aktif olarak kullanma niyetin yoksa gerçekten çok çabuk unutursun. "sana ne amk vaktim var, fazla şey bilmekten zarar gelmez, unutursam unuturum" dersen sen bilirsin. haksız da sayılmazsın. acayip güzel, muazzam bir dil. tavsiye ederim. pişman olmazsın. sadece gerçekten zor olduğunu, yavaş ilerleyeceğini bil ki motivasyonunu çabuk kaybetme.
  • der meister  (29.10.18 21:41:47) 
İnsan ana dilini bile tam bilmez, o konuda bile yavaş yavaş bir şeyler öğrenir. Sonu olmayan bir şeydir dil. Üstelik değiştiği için de o zamana kadar olmayan başka kelimeler, deyimler, cümle kalıpları girer. Hatta burada emin olamayarak "atar" ve "gider" kelimelerinin farklarını sormuştum, ciddiyim.

Aslında B2-C1 yapmış bir insan bir yere kadar konuşuyor sayılır, başlangıç aşamasında iki ayrı dili öğrenmek iyi değildir, birbirine karıştırma riski vardır. Ama C1 olmuşsan diğer birine geçmenin öğrenmek açısından sakıncası yoktur. O yüzden gir direkt. Ama dedikleri gibi zor dil, emek lazım. Kişiye göre, çalışma temposuna göre değişir, o yüzden tam bir yorum yapamayacağım. Lakin şöyle söyleyeyim, belli bir miktar Rusçam var, birkaç seyahatte en azından aç kalmamayı becerdim. Oralarda İngilizcenin o kadar yaygın olmadığını hesaba katarsak iyi performans. Özel bir kursun B1'inin bitimine kadar geldim, A2'nin bitimi 6 aydı. Biraz ara verdim, sonra tekrar başladım. Şu anda muhtemelen A2'ye kadar gerilemişimdir herhalde. Üstelik konuşmaktan çok anlamada problemim var. "Anlıyorum ama konuşamıyorum"un tersi. Kafa göz yarsam da anlamlı cümle kurabiliyorum ama karşımdakinin cevabını çok iyi anlıyorum sayılmaz.

Ben de yeniden başlayacağım bakalım. Bu aralar Pushkin Enstitüsünün online ders sitesini keşfettim. Online dersleri var. Adres pushkininstitute.ru
  • d max  (31.10.18 01:34:16) 
kişisel veya resmi bir çok evraklarınızın ( diploma, evlilik cüzdanı, adli sicil kaydı , mahkeme v.b.) rusça tercüme işlemlerini uzman tercümanlarımız tarafından hızlı ve güvenili r bir şekilde yapılmaktadır. www.onattercume.com)


  • angaraydin  (04.03.19 13:06:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.