[]

sinemada sürekli cep telefonunu açıp kontrol edenlerin gerekçeleri nedir?

gerçekten merak ediyorum. mesela 5-10 dakikada bir o telefonu çıkarıp çıkarıp kontrol eden ve diğer insanların dikkatini dağıtanların, keyfini kaçıranların gerekçeleri nedir? misal sabancının torunusun hisse senetlerin mi batıyor? ya da ceo'sun mesai saatinde sinemaya mı kaçtın? özel uçağın bekliyor bahçede, film bitmek üzere uçağı ısıt mı diyorsun pilota? hepi topu 2 saat sürecek filmde yanıt vermezsen dünyanın sonunun geleceği önem derecesinde mesajlar mı alıyorsun? siz aciz kullar benimle aynı salonda zaten olmamalısınız mı demeye çalışıyorsun?

aramızda bunu sürekli yapan varsa, dediğim gibi gerçekten ve ciddi merak içindeyim.


 
bağımlılık.


  • nice tnetennba  (20.10.18 13:24:08) 
Benim gibi filme dikkat problemi olan ve telefona bakma bağimliliği olan biri olabilir. Ders çalisirken, ders dinlerken, filmde, dizi izlerken vs 5 dakikada bir telefonumu açip menüde dolanip kapatıyorum. Akışkanlık yani önemli bi işim olduğundan değil.

Ha ama ben parlakliği minimuma alip bakiyorum karanlık ortamda, kendi gözümü rahatsız etmiyo ama başkaları sıkıntı yaşamasın diye.
  • nundu  (20.10.18 13:26:33) 
@nundu, peki bunun diğer insanları rahatsız ettiğinin farkındaysan, seni bu alışkanlıktan/bağımlılıktan kurtulmaktan alıkoyan nedir? yargılamıyorum, cidden anlamaya çalışıyorum.

parlaklığın minimumda olması engellemiyor ki yanında ki kişinin rahatsızlığını. ha bir de klavyeyi sesli kullananlar var misal?
  • Phoebe  (20.10.18 13:44:01) 
Pek sinemaya giden biri değilim zaten, en son hangi filme gittim hatırlamıyorum bile. O yuzden benim gibi biri olabilir derken yani ben yapiyorum anlaminda değil benim gibi alışkanlığı olan biri olabilir anlamında dedim. Kendim gittiğim zamanlarda olabildigince az bakmak için kendimi zorluyorum zaten.

Ha ama şöyle düşünebiliriz, sigara içmek sinema salonlarinda yasak olmasa, sigara içen biri yanindakileri düşünmeyip içer muhtemelen (ben düşünüp içmem diyenleri tenzih ediyorum). Telefona bakmak da öyle. Ayrıca belki de sinema izlemeyi sizin kadar "kutsal" bi eylem olarak görmüyodur. Başkasi telefonuna baksa bile dikkati dagilan insanlar bana tuhaf geliyor zaten. Klavye sesi konusunda haklisiniz ama telefon ışığı hele az parlakliktaysa sizi niye ilgilendirsin ki? O zaman ders dinlerken mesela yaninizda biri telefonla oynasa sessiz bir şekilde, o zaman da mi dikkatiniz dağiliyor?
  • nundu  (20.10.18 14:17:00) 
ben de bir kutsallık yüklemiyorum zaten sinemaya. ama insan festival filmine bilet alıp akşamın o saati oraya geliyorsa, sinema'ya en azından merakı ve saygısı var diye düşünüyorum. dikkatle izlemek istediğim, aylardır beklediğim film gelmiş nihayet, zar zor bilet bulmuşum. böyle bir filme gelen insan gerçekten sinemaseverdir diye varsayıyorum. ha böyle yazınca da yazar burda entel filmlere gitttiğinin altını çiziyor gibi olmasın ama herkesin ilgi alanları var, sinema da benim için ciddi bir ilgi alanı.

o ışık o karanlık ortamda yanıp yanıp sönünce 5 dakika da bir, insanın ister istemez dikkati dağılıyor. yoksa dışarda, cefede, yan sırada falan bana ne, ne kadar sık bakarsa baksın.

sigara örneği verdiğiniz için ona da değinmek istedim, mesela otobüs duraklarında kanunen içmek yasak, ama ısrarla o durağın daracık alanına girip içiyor. hele hava yağmurluysa, tıkış tepiş bir alanda o kokuya maruz kalmak gerçekten işkence. içmeyen insanlar o dumanı solumak o kokuyu çekmek mecburiyetinde değil ki? ya da otobüs sırasına giriyor, kapıya kadar içiyor o sigarayı, son nefesi de derin çekip pof diye arka tarafta ki insanların suratına doğru üflüyor.

bunun benim o ışık, ses, duman ve kokuya hassasiyetimle bir ilgisi yok ki, toplu hareket edilen alanlarda başka insanlara saygı göstermekle alakası var. bu saygı gösterme meselesini yok sayacak kadar insanların zihninde olan ne, onu anlamaya çalışıyorum.
  • Phoebe  (20.10.18 14:26:06 ~ 14:29:14) 
Saygısızlık, terbiyesizlik.

Ben sadece sesini kısmam çoğu zaman ne olur ne olmaz diye uçak moduna alırım saate bakmam gerekir diye parlaklığı düşürür yine de üstü kapalı bakmaya çalışırım.

Sinemada telefonu açıp konuşanı gördüm ki amcam olur kendisi delirtmişti beni.
Durup durup mesajlara bakmalar cevap yazmalar vs.

İnsanın konsantresini bozan bir durum.

Hadi sinemada izleyen insanlara saygın yok yapıyorsun tiyatroda izlemeye gittiğin insanların konsantresini nasıl bozarsın ya aptal mısın para verdin o kadar, keyifle izlesene.
Ne saçmalık.
  • mutekebbir  (20.10.18 14:32:07) 
telefonu açıp bildiğin uzun uzun konuşan, ekranın flaşlı fotoğrafını çekip o anda instagrama yüklemek üzere filtre seçen, kontrast ayarlayan versiyonları da mevcut bu arkadaşların. bazı insanların ciddi ciddi dayak yemesi gerekiyor.


  • nrmnm  (20.10.18 15:16:36) 
ya ne var bunda gercekten. sikayet etmek icin bahane ariyorsunuz. 2 sn dikkatin dağılsa ne olacak akşama eleştiri makalesi mi yetistirmen gerekiyor gazeteye.

30 dakika reklam izliyorsun sikayet etmiyorsunuz da bunu mu sikayet ediyorsunuz? oldu olacak millet sinemada sevgilisiyle de opusmesin.
  • mertozkoy  (20.10.18 16:30:39) 
@mertozkoy;
Niye dağılsın canım ne alakası var.
Makaleler yazmana gerek yok, kendine zaman ayırmışsın filme girmişsin ve en iyi şekilde zaman geçirmek istiyorsun haklı olarak.

Öpüşme dediğin olay zaten kimseyi rahatsız edecek bir şey değil gürültü yapıp dikkat dağıtmadıkları sürece zerre umurumda olmaz. Görmem bile.

Ayrıca 30 dakika reklam veren kuruma da zaten üç yılda bir anca giderim o da biri davet etmişse mecbur.
Asla üşenmem yol teperim film izlemek için ve kimse de benim seyir zevkimi bozamaz kusura bakmasınlar.
  • mutekebbir  (20.10.18 16:38:55) 
@mertozkoy @nundu vb mantıktaki arkadaşlar;

siz hiç sinemaya, tiyatroya falan mı gitmediniz yoksa bahsedilen durumla mı karşılaşmadınız bilmiyorum ama burada sorun olan şey kişinin telefonuyla oynuyor olması değil; karanlık bir ortamda ay gibi parlayan bembeyaz bir ışık huzmesi ve mesaj yazarken gelen çıt çıt sesleri ya da bizzat telefonda konuşan vatandaşın kendi sesi. hatta telefonda karşı tarafın sesini bile duymuşluğum var. herhangi bir ses ve ışık kirliliğine sebep olmadıktan sonra değil öpüşmek isterlerse ilişkiye girsinler hiç önemli değil. dersleri de ışığı, perdeleri vs. kapatıp karanlıkta tepegöz ile işlemiyorsanız o da aynı durum olmuyor doğal olarak. zira aydınlık bir ortamda telefonun ışığı bir rahatsızlık oluşturmuyor eğer ses de yoksa.
  • nrmnm  (20.10.18 16:57:20) 
film ne kadar popi ise o kadar çok denk geliyor bu tipler. çok uzatırsa ben uyarıyorum. genelde gençler yapıyor. whatsapp swarm falan. sinemaya gittik demek için oradalar sanırım. geçen arkamdaki unili genç grubu gülerken üstüme içecek püskürttü. yanimda manitam olduğu için sakin karşıladım, özür dileyip yer değiştirdiler. insanlar hiç düşünce hiç empati oldular


  • hasmetizm 2046  (20.10.18 18:06:08) 
Toplumsal alanlarda nasıl davranması gerektiğini bilmeyenlerin tipik davranışlarından biri işte. Başka hiçbir altyapısı, gerekçesi, önemi yok arka planda. Bunlar yeri gelir, cips/mısır yer çatırdata çatırdata, arkadaşlarına "Olm lan gördün mü? Huahhahah!!!" diye böğürür. Kimileri bir yerlere/birilerine nerede olduğuna dair rapor verme zorunluluğu hisseder. Sebebi ne olursa olsun, "Toplumsal alanlarda başkalarını rahatsız ediyor muyum?" diye ASLA düşünmezler.


  • m e b  (21.10.18 19:43:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.