[]

Bir garip deniz doldurma sorusu

Madem ki devir inşaat devri, ekonomiye bir katkı projem var: Ege'deki kel, çorak, boş dağlardan tepelerden kamyon kamyon taşı toprağı Ege'de uygun bir noktaya boşaltıyoruz. Yüksele yüksele yepyeni, tertemiz, cillop gibi bir ada yapıyoruz. İster palmiye şeklinde, ister E harfi şeklinde. O kısmına haşmetlimiz karar versin.

Şimdi, uluslararası sularda böyle kafamıza göre bir ada yapmamız sıkıntı olur mu? Yoksa Ayvalık falan gibi yerlerde yok eşek adası, yok tavşan adası denen minik adalardan birini doldurup devasa bir adaya mı çevirmeli? Turizme katkımız olur.

Güzel fikir değil mi?

 
araplar yapti bunu, baya zarar etmislerdi en son.


  • fakyoras  (15.10.18 10:15:36) 
astarı yüzünden pahalıya gelir


  • prasinos  (15.10.18 10:24:08) 
uluslararasi sularda yapamazsin muhtemelen. kendi sularinda istedigin boku yiyebilirsin. dendigi gibi araplar yapti zaten. reklam meklam guzel ama o paraya okuz aliriz


  • crucio  (15.10.18 10:30:45) 
Hafriyatcılar bunu beğendi :)

Sadece bir küçük hava alanı için yapılan deniz dolgularının maliyetini araştırmadan başlayabilirsin.
  • John Bloor  (15.10.18 11:10:54) 
ekosistem noldu? hem dağda bayırdaki flora ve faunayı bozdun hem denizdekini, kuşlar yuvasız, balıklar yumurtasız kaldı. değdi mi ha değdi mi???

ciddili cevap: uluslararası sularda yapay ada yapamazsın ama kendi karasularında ve münhasır ekonomik bölgende yapabilirsin amma velakin bunlar sana doğal adaların verdiği egemenlik hakkını vermez. yani doğal adaların kendine ait karasuları ve münhasır ekonomik bölgeleri varken yapay adaların yoktur. bkz.1982 deniz hukuku sözleşmesi, bölüm 5.
uluslararası sularda yapacağın tek şey platform benzeri yapılar olabilir. ada demiyorum bak, hani petrol çıkarma veya bilimsel araştırma için kazık üstüne oturtulan yapılar ya da yarı yüzer şeylerden ki onun için de Uluslararası Denizyatağı Otoritesi'nin belirlemiş olduğu kurallara uymak zorundasın. buna elde ettiğin bilgi ve karı tüm diğer devletlerle paylaşmak da dahil.

ayrıca uluslararası hukuk sana kendi sularında bu yetkiyi vermiş olsa bile, karşı kıyı ülkesi ya da komşu ülkelerin itiraz edecektir. bkz. çin ve güney denizinde yaptığı yapay adalar. ister egeye yap ister akdenize, yunanistan %99,9 ihtimalle bunu "casus belli" yani savaş sebebi sayacaktır.

ekosisteme vereceğin zarardan dolayı dünya çevre örgütü, wwf ve greenpeace'in falan tepkisini saymıyorum bile.

ayrıca bkz okuma listesi:
A.M.J. Heijmans, Artificial Islands and the law of Nations
Donald R. Rothwell, Artificial Islands and International Law
HUY DUONG, MASSIVE ISLAND-BUILDING AND INTERNATIONAL LAW
  • halanne  (15.10.18 13:45:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.