[]

İşçi sınıfı ve yeni teknolojik evrim

Şöyle 40 yıl öncesinden videolar izlerken bir fikre kapıldım. O dönemlerdeki birlik olmakdan dolayı doğan gücün karşında hiçbir şeyin duramayacağını apaçık tecrübe etmişiz. Sendikalar ve onların karşısındaki sermaye sınıfı aşağı yukarı aynı kuvvetteymiş. Fakat şimdi bakıyoruz dünya çapında iş ve işçilik müessesesi hiçbir açıdan bir değer olarak kabul görmüyor. Şu yapay zeka bilgisayar teknolojileri vesaire, insan hayatını değersizleştirmiş ortaya moron bir kültür ortaya çıkarmış benim anlayabildiğim. 40 sene önce insanlık ciddi bir mücadele vermiş. Birşeyler de elde etmiş tabii. Ama eninde sonunda boşuna birşeyler yapılmış ölen bedenlerin saygınlığı silikonla kaplanmış ayrıca kimsenin de şu şu yüzden kıymet içerir gibi bir doğrulama ortaya çıkaramayacağı günümüzdeki grlişmeleri dikkate alırsak yanlış sayılmaz. Kimsenin bu gerçeği kabullenmeye yanaşmadığı ve robot fantezilerinin çoğaldığı günümüz toplumunda gelecekte ne gibi şeyler doğuracağını anlatan bir yazı makale gibi dökümanlara açığım. Buradan da fikirlerinizi alabilirim.




 
sanayi devriminden beri yaşanan halk hareketleri tabii ki de boşa yaşanmadı. insanca koşullarda yaşamak için, haftasonu tatil yapabilmek için mücadele etti insanlar. bir başka örnek, abd'deki siyahi hareketler.

insan hayatı nasıl değersizleşti? çok değil 50-60 sene önce devletler milyonlarca insanını ölüme gönderdiler, düşünsene şimdi öyle bir şey olma ihtimalini?

makineleşme başladıktan sonra da fabrikalara dalıp makinelere saldıran tipler türedi. şu anki robot, yapay zeka hakkında atıp tutan adamların da bundan farkı yok. kaldı ki orada somut bir cihaz ortadaydı, şu anda ne gerçek anlamda bir yapay zeka ne de tam anlamıyla insanın yerini alabilecek bir robot yok ortada.

ha ileride robotlar bizim işlerimizi yapmaya başlayınca insanlar farklı alanlara kayacaklar. hangi mesleklerin endüstri 4.0'a karşı ayakta kalacağına dair çeşitli araştırmalar var. psikolog, satış sorumlusu vs. gibi.

homo deus, ulusların düşüşü bu konuyla alakalı güncel kitaplar, okuyabilirsin.
  • mattiadestro  (14.10.18 02:53:43) 
Geçmişte 5000 kişinin çalıştığı fabrikalarda şimdi 250 kişi çalışıyor. Onlar da "işçi" den ziyade makineleri denetleyen insanlar. Daha eğitimliler ama daha az beden gücü kullanıyorlar.

Aynı şey her sektörde geçerli inşaatta bile. Türkiye'de halen insan gücü ön planda ama batıda böyle değil özellikle Avrupa'da insan hakları, çalışan hakları vb buna engel teşkil ettiği için her yerde pahalı makineler kullanılıyor.

Eskiden 1 metre derinliğinde yarım metre eninde 5metrelik bir çukur kazmak gerektiğinde bunu işçiler kazma kürekle yaparlardı. 8 10 kişi falan gelir boruyu yerleştirirlerdi falan.

Şimdi bir ufak kepçe, bir traktör römorkü ve 1 adet çukurun içine giren işçi yetiyor bu işe. 3 kişi topu topu. En alt düzey işlerde bile çalıştırılan insan sayısı azaldı böylece.

Ama nüfus artıyor, işsizlik artıyor buna karşın. İşte bu yüzden günümüzde gelişmiş ülkeler basic income denen şeyi tartışıyor. Finlandiya'da deneniyor hatta. Çalışmasan bile küçük bir gelirin var yaşamana yetecek düzeyde. Ama çalışırsan da çok daha fazlasını elde edebilirsin gibi bir sistem.

Bu sistemin en büyük düşmanı ise büyük nüfus. Her halükarda insan populasyonunun zaman içinde düşmesi lazım. Kaynak yetmiyor nitekim. Öbür türlü ben aydınlık bir gelecek göremiyorum insanlık için.
  • bos gezenin bos ustasi  (14.10.18 10:37:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.