[]

Google rafine bilgiye ulaşmada yeterince yetkin mi?

İnterneti rafine bilgiye ulaşmada yeterli görüyor musunuz? Sözgelimi Google'dan araştırılan herhangi bir konu başlığının verdiği sonuçların, insanı kitap, makale, akademik bilgi vb. kadar yeterli ve gerekli bilgiyle donatması mümkün mü?

Sağlık konusunda tam bir panayır yeri mesela. Tıp bilimi "kişiye özel tıp" gibi spesifik başlıklarda toplanacak kadar subjektif, genetik, beslenme ve çevresel eksenli aslında son derece kişisel süreçlerle ilerleyen bir alanken; internette herhangi bir hastalıkla ilgili bilgi aradığınızda bir sürü gerçek dışı ve son derece şahsi yorumlar ve bilgi kirliliği var.

Erhan Erkut da yakın geçmişte buna benzer bir şeyler söylemişti ama pek inandırıcı gelmemişti. Halihazırda İngilizce bilen biri için kendini donatacak yeterlilikte rafine bilgiye ulaşmak mümkün gibi.

Sizce durum nedir? Böyle bir bariyer varsa aşmanın yolu nedir?

 
nasil arayacagini bilirsen Google ile ulasamayacaign bilgi yok. Google bilgileri filtrelemiyor. internette olan herseyi indeksliyor. bu indekslerin icinden isine yarayacak bilgiyi bulmak sana kalmis. eger akademik bilgilere ulasmak istiyorsan scholar.google.com uzerinden akademik yayinlara ve makalelere ulasabilirsin.


  • crucio  (08.10.18 21:56:35) 
Merak ettiğim her şeyi İngilizce arattığım için Türkçe için bir şey diyemeyeceğim ama İngilizce için bence istediğin sağlıklı bilgiye ulaşmanı sağlıyor. Crucio'nun dediği gibi biraz arayan kişiye de kaliyor bu durum ama sonuçta doğru bilgiye ulaşmayi biliyorsan ulaşıyorsun


  • nundu  (08.10.18 22:00:23) 
Gayet yeterli goruyorum. Google'i kullanmayi bilerek her seye ulasabiliyorsun.

Ayrica Google bilgileri gayet de filtreliyor olmasini gectim, halihazirda muhtemelen bu filtreme isini en iyi yapan uygulama. Ve bu konuda yillardir oncu.

Ingilizce kaynak sayisi kat kat daha fazla oldugu icin hicbir seyi Turkce aratmiyorum Google'da. Tukce icin o kadar iddaali konusamam ama Ingilizce olarak bulamayacagin sey yok gibi bir sey.
  • stavro  (08.10.18 22:21:45 ~ 22:24:15) 
Rafine bilgiden kast ettiğiniz ne, ben tam olarak anlayamadım. Burda bence kaynakları eleştirmekten önce kaynağı arayan insan profili daha tartışılmaya açık. Sonuçta derya deniz bir bilgi deposu var ne arayacağını bilen biri ićin bilgiye ulasmak çok da sıkıntı değil bence. Bir arkadaşım aynı şeyi arayan ama farklı biçimlerde (imla hatalariyla, eksik ön ve son eklerle, yanlış anahtar kelimelerle) Google'da arama motoruna yazmalari sonucunda google un tahmin sonuçlari arasindaki uçurumu bir caps haline getirmişti. Buraya da eklemek için demin telefonuma baktim ama bulamadim, silmişim galiba. Haliyle bilgiyi arayan insan profili esasında incelemeye daha değer diye düşünüyorum.


  • Amaranta ursula  (08.10.18 22:52:59) 
Google'ın indeksleme ve sıralama sistemi yoğun olarak suistimal ediliyor. SEO dediğimiz uzmanlık alanı tamamen Google'ı kafalamak üzerine çalışıyor zaten. Aradığınız bilgiye ulaşmak için konuyla ilgili ticari ürünleri ve birbirinden çalıntı blog yazılarını geçmek gerekiyor. Nasıl arayacağını bilmek yetisi çöp bilgiyi filtreleyecek doğru anahtar kelimeleri kullanabilmek anlamına da geliyor.


  • zombi  (09.10.18 09:12:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.