[]

türkiye'de 1 trilyon dolarlık şirket neden olamaz?

1 trilyon doları bir kenara bırakalım, ülkemizde piyasa değeri 100 milyar dolara yaklaşan şirket neden yok?

devletin piyasayı serbest bırakmamasından mıdır? yoksa şirketlerin evrensel vizyonu olmayışından mıdır? ya da türkiye'nin içine kapanık bir ülke olmayı tercih etmesinden midir? belki de bunlardan hiçbiridir. ama kafamda bunlar var. devletin piyasayı serbest bırakmayışı, şirketlerin orijinal olmayışı ve vizyonsuzluğu, ve türkiye'nin çeşitliliğe sıcak bakmayan bir ülke oluşudur.

aslında bakarsanız, türkiye'nin en değerli şirketleri sıralamasında hala sanayi ve enerji şirketleri var. yani ilk sıralarda hala teknoloji dalında bir şirket yok.

öğrenmek istediğim şey, bu işin asli astarı nedir? sebepleri nedir, neler olabilir? bu konuda yarım yamalak bilgimin oluşu ve belki de önyargılı oluşum yanlış düşünüyor olmama sebep oluyor olabilir. bu konudaki fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.

teşekkür ederim.

 
Eğitim. İlk 1000de kaç Türk üniversitesi var kaç tane ABD var burdan bakınca anlaşılır. Katma değerli ürünler üretmiyoruz ürettiğimiz ya boş ürünler ya da yüzde 90ını ithal edip yüzde 10 işçilik katıp sattığımız malzemeler. Eğitimsiz insan, üniversitede bi tez bile yazamadan kop-yap geçen mezunlar çok olunca maalesef sonuç bu oluyo.

Zamanında bana çok klişe gelirdi ama nu ülkenin çözmesi gereken en önemli sorunu eğitim. Üniversitelerin içi BOM BOŞ.

Neden teknolojiye yönelim sorusunun cevabı sadece eğitim değil bence. bunun cevabını ben de merak ediyorum. Mesela neden Avrupa teknoloji konusunda ABD’den geride kaldı ?
  • Mcfly  (01.10.18 18:13:07) 
insan kaynağı dandik.
eğitime önem verilmediği için kaliteli kaynak yetiştiremiyoruz. amerika gibi kaliteli göçmen de gelmiyor.

  • cedex  (01.10.18 18:16:30) 
apple ı kuran çok mu eğitimli idi? ya da facebook. sorun eğitimde değil bence. girişimcilik ruhu yok. bunun sebebi de belli.. 30 yasina kadar ailelerin çocuklarin pesinde kosmalari. kimse risk almak istemiyor risk alanı ailesi kabül etmiyor. böle bi ortamda 100bn lik şirket çıkmaz mlsf. bir yandan da netflix i yasaklama konuşuluyor.


  • lata  (01.10.18 18:19:13) 
1) Trilyon dolarlık şirket kuracak, o fikirleri üretecek beyinlerimiz harcanıyor. Eğitimli, zekî, dünya ölçeğinde ufka ve vizyona sahip insan kaynağı yok. Azınlıkta olanları toplumsal yönelim ya tıp okumaya ya da Boğaziçi, Koç, Bilkent, ODTÜ gibi okullarda mühendislik okumaya itiyor. Ya da yurt dışına gidip orda kalıyorlar.

2) Ülkede işler ehliyet-liyakatle değil “ilişkilerle ve network’le” yürüyor.

3) Ne siyaseten ne de ticareten kimse uzun vadede geri dönüş yapacak bir yatırımın sabrına ve özkaynağına sahip değil.

4) Majör başarıların hikayesinin ülkemizde siyasetin köşesine bucağına dokunmadan gelişmesi çok zor.

5) Ülkedeki özgüven sıfır. Her şeyin yabancısını övmeyi, yüceltmeyi daha çok seviyoruz. Aynı kalitede yerli bir üretime aynı övgüyü, alkışı ve değeri vermiyoruz.

6) Kıskançlığa, birbirinin ayağını kaydırmaya dayalı bir sosyal kültürümüz var. Büyümeye doğru çelme takmaya çalışan dünya kadar etken olur.

7) Böyle hayalleri olanlar ülkede buna hiçbir anlamda müsait bir ortam olmadığının bilincindeler.

8) En büyük sebebi: BUNU GERÇEKTEN İSTEMİYORUZ!
  • levent bilgen  (01.10.18 18:30:36 ~ 18:45:58) 
yüksek katma değerli mal üretip muazzam büyümek istiyorsan aynı hacimde profesyonel, yetişmiş elemanın da olacak. türkiye'de bu sayıda yetişmiş adam yok.

bu, sadece katma değer meselesi değil. pazarlama da çok önemli. bizde o creativite de yok .
  • ya ben lan neyse  (01.10.18 19:01:39 ~ 19:11:20) 
Eğitim+1
Steve Jobs eğitimsiz değildi. Eğitim denince diplomaya odaklanmayın. Türkiye'de kendisini iyi yetiştirmiş, kültürlü, zeki insan da az. Çağın ve insanların gereklerini okuyabilecek tipte insan yok. Sebebi de bizim insanımızın ihtiyaçları ve davranışları ile dünyanın geri kalanı aynı değil.

Biz batılı olamadık en önemli sebeplerden biri de bu. Yine sebebi eğitim bunun da.

Çin gibi güçlü sermaye zayıf toplum olamayız ama batı gibi high-tech toplum da olamayız. O nedenle de bizden bir bok olmaz.

Evvela Türkiye'nin fabrika ayarlarına dönmesi lazım. Seküler, liberal, hukukun ve asayişin temin edildiği bir ülke olacaksın.

Ondan sonra eğitimini evrensel normlarda vereceksin. Beyin yıkamayı bırakacak, saçma sapan tarih ve din derslerini geçeceksin. Çoluk çocuğa hayatı ve çağın gereklerini öğreteceksin.

Bu iyi eğitim alan çocuklar da 20 sene sonra ülkeden kaçmayacağı bir ortamda sana katma değer katacak.

Senin en parlak beyinlerin çekip gidiyor ülkeden çünkü cehaleti yüceltiyorsun. Çünkü ülkede can güvenliğin yok. Çünkü çalışıp verimli olacağın ortam yok. Liyakat yok.

Bunları çözeceksin ki Türkiye'de de Elon Musk tipli adamlar türeyecek. En olmadı Twitter gibi, Skype gibi, Uber gibi şeyler üretip yabancı sermayeye bol sıfırlı satacaksın.

Bak İsveç'e 10 milyonluk ülke. Minecraft, Spotify gibi şeyler hep İsveç'ten çıkma.

Adamlar ellemiyor bile sadece ucuz sehpa tasarlayıp Çin'de üreterek senin tüm şirketlerinin toplamından daha değerli bir markası var IKEA.

Geçen gördüm tek düzgün yetişen tahıl İsveç'te yulaf. Yulaftan vegan et yapmaya başlamışlar. İngiltere'ye Almanya'ya ihraç ediyorlar. Yulafın kilosu 1 euro cent ya var ya yoktur tarlada. Yulaf etin kilosu ise 1 kg dana eti kadar pahalı. Ama tadı da dana eti gibi. Bütün vejetaryenler veganlar kapışıyor Avrupa'da.

Buna kafa derler işte. Bizde olsa yeaa öyle iş mi olur derler.

Daha da yazarım Avrupalı milyarlık şirketleri de mecalim yok.
  • bos gezenin bos ustasi  (01.10.18 19:01:51) 
sorunun egitimde oldugunu dusunmuyorum. olay vizyon meselesi biraz. turkiyede kolay para kazanmayi bulan daha fazlasina ugrasmiyor. koc da olsa bu boyle. yillarca montaj isi ile ugrastilar. halbuki kendi araba markalarini yapabilirlerdi. montajcilik daha kolay ve daha tatli para oldugu icin ordan devam ettiler. ferit sahenk, gitti restoran'a yatirim yapti. baktigin zaman guzel yatirim, parasini katiyla cikardi, % olarak super karli ve temiz is. ama sonucta restoran.

ikinci bir sebep de scale etmeyi bilmiyoruz. buyumek scale etmek demek degildir. bir suru sirket var kontrolsuz buyudugu icin batan.
  • crucio  (01.10.18 19:42:25) 
İyi girişimci yetiştirsek de iyi yönetici yetiştiremiyoruz.


  • roket adam  (01.10.18 20:10:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.