[]

Japonca sorusu

Shaman King izliyorum bu ara, ve kafamda bi soru var.

1-)soyad ad şeklinde okumak bir kural mı
2-)yoh asakura kişisine ;

Tamao>yoh sama
Amidamaru>yoh dono
Manta>yoh kun

Olarak hitap ediyor, bunlar nedir

 
1) evet, japonca'da önce soyadı, sonra ad söyleniyor.
2) japonca'da isimlerin sonuna genelde bu ekler eklenir. çeşitleri şunlardır:
- san: bey/hanım gibi düşünebiliriz. bu bir japon forumu olsaydı "owaki-san" diye cevabıma başlardım.
- sama: san'ın üstümüz olan, saygı duyduğumuz bir kişiye karşı kullandığımız halidir. mesela mektuplarda adres yazarken "sayın" yerine "sama" kullanılır.
- dono: bu günlük hayatta pek kullanılmaz; ama eskiden yüksek mevkideki iki insan birbirine bu şekilde hitap edermiş. mesela bir bakan bir diğer bakana bakan-dono der. veya bir lordun oğlu başka bir lordun kızına dono der. ama iki çocuk da birbirinin babasına sama der. samuraylar birbirine -dono der.
- kun: bu genelde samimi olunan erkeklere seslenirken kullanılır. profesyonel ortamlarda hem kadınlar hem erkekler için kullanıldığı da olur.
- chan: bu da küçük çocuklar ve kızlar için kullanılan ek. kazık kadar adama -chan demek kavga sebebi olabilir.

kaynak: izlediğim animelerden edindiğim izlenimler. ayrıntılı bilgi için "japanese honorifics" araştırınız efendim.
  • wish i could find a way to disappear  (09.09.18 00:12:37) 
wish +1 ama ekleme yapmak istiyorum

Kun’u kullanmak için sadece samimi olmak yetmez karşındaki kişinin senden küçük olması ve erkek olması lazım.

Chan’ı da işyerinde kullananlar var bu arada. Japon abiler altlarını ezmeyi pek sevdikleri için formal olmayan ortamlarda başkasına chan dediklerini duydum. Ama çok nadir.
  • Mcfly  (09.09.18 10:22:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.