[]

Depresyon ve anksiyete bozukluğunu önlemek için yapılacaklar

>> Son zamanlarda duyuruda depresyonda olan veya anksiyete, panik atak tarzı rahatsızlıkları olan kişiler görüyorum. Sorular biraz fazlalaştı gibi. Ben de geçmişte anksiyete bozukluğu + depresyon yaşadım. Bir kere nüks etti. 4 yıldır herhangi bir sıkıntım yok, eski normal günlerime geri döndüm.

>> Bu konuda bazı tavsiyeler vermek istiyorum. En azından bende işe yarayan şeyler. Sizlerin de tavsiyelerini beklerim.

1) İlk olarak uyku saatlerine dikkat etmek. Vücudu uykusuz bırakmamak ve gece uykusu almaya özen göstermek. Uykusuzluk depresyonun ve anksiyete bozukluğunun önemli tetikleyicilerinden biri. Uyku düzenin bozulması kişi tam farkedemese de depresif olma halini çok fazla arttırıyor.

2) İkinci olarak ne az ne de çok fazla yemek yemek. Açlık başlı başına vücudun dengesi bozan bir şey. Uzun süreli açlıklardan kaçınmak gerekli. Vücuttaki alarm durumunu tetikleyip sanki kötü bir şey olacak hissini uzun süreli açlığa maruz kaldığınızda yaşarsınız. Bunun tam tersi aşırı yemek yemekte tetikleyicilerden.Parola denge.

3) Üçüncü durum kaygı düzeyini yükseltecek son teslim tarihleri, çok fazla borç yükü, toksik insanlarla sürdürülen ilişkiler. Erteleme hastalığından bir an önce kurtulup verilen görevi,ödevi her neyse son ana bırakmadan yapmaya çalışmak. Aslında hedef borçsuz bir yaşam fakat borç ve gelir durumunu iyi analiz ederek, kaygı yükseltici derecede borçtan kaçınmak. Sizi aşağı çeken, sürekli eleştiren, yapıcı değil yıkıcı olan sevgili,eş,dost kim varsa sessizce uzaklaşmak en doğrusu.

4) Mutlak yalnızlık içinde olmamak. Ben mesela oldum olası çok kalabalık toplulukları, arkadaş gruplarını sevmeyen bir insanım ama mutlak yalnızlığın bir süre sonra kafayı yedirtme potansiyeli yüksek. Ailenizden veya çevrenizden anlaşabilceğiniz, bir şeyler paylaşabilceğiniz birileri olması önemli. Benim ailemle aram çok iyi şansıma.Annem çok genç, arkadaş gibiyiz. Bir çok şeyi ailemle yaparım. Kendimi sürekli bir yalnızlık içine sokmamaya çalışıyorum.


5) Sürekli eve tıkılmamak. Bazılarımız seyahat insanı değil, evde vakit geçirmeyi sevenlerde oldukça fazla. Buna rağmen az ve öz de olsa dışarı çıkmak, temiz hava almak. Şehirdeki parklara veya deniz kıyısına gidip dolaşmak her zaman iyi gelecektir.

6) Depresyona meyilli kişilere sürekli söylenen olay spor. Sporun verdiği mutluluk hissine bağımlı bir sürü insan var. Hiç spor yapmamış birine bunu anlatmak çok zor ama inanın keyif aldığınız ve vücudunuzu zorlayacağınız aktiviteler sonunda size mutluluk olarak geri dönecek. Hiç spor imkanı yoksa en azından haftada 3-4 kere bir tempolu yürüyüş veya koşu yapılabilir. Değişimi ve pozitifleşmeyi gerçekten hissedeceksiniz.

7)En azından bir hobi sahibi olmak. Bu ara geçinmeye para bulamayan insanlar nasıl hobi sahibi olacak denebilir ama yine de bir yerden başlamak lazım. Kaygılı halinizden uzaklaştıracak, yaparken sadece ona konsantre olduğunuz hobiler bulabilmek çok önemli. Gerekirse bu konuda maymun iştahlı olup size en keyif veren şeyleri bulabilirsiniz.

8) Tüm bunları uygulayıp yine de hayatın kendisinden kaçamıyoruz tabi ki. Kaygı düzeyimizi arttıracak tartışmalar, kayıplar, hastalıklar her an karşımıza çıkabilir. Ama yine de hayatın devam ettiğini hatırlayıp, karamsarlığın dip noktasına inmeden ve aşırı depresif hale gelmeden atlatma gücü bizlerin elinde. Eğer ortada acı verici bir durum varsa acıyı sonuna kadar yaşamakta önemli. Acınızı bastırmaya gerek yok ama kalıcı olmayacagını bilmek bi nebze rahatlama sağlar.O yüzden rahatlama mekanizmalarını kendi kafanızda geliştirmek bu zor zamanlarda en iyi yardımcınız olabilir.

9) Son olarak iyi bir psikyatri uzmanı bulun. İlaçlarla çözülmeyecek noktadaysanız, doktorunuza güvenin ve tedavinizi tamamlayın. Ben iyiyim diyerek yarıda bırakmak, daha agresif bir atak hali ile geri dönebilir.


Okuyan olur mu hepsini bilmiyorum ama bu yollardan geçmiş kişiler varsa eklemek istediğiniz tavsiyeleri bekliyorum.


Edit: Alkol çözüm değil. Yarattığı aşırılık haliyle daha kaygılı hale gelmek mümkün. Arada bir tüketilebilir ama ona bel bağlamayın derim.

 
çok güzel yazmışsınız elinize sağlık. yazdiginiz oneriler pek çok yerde okuduğum şeylere nazaran daha yapılabilir/erişilebilir görünüyor. daha gerçekçi.


  • balik kraker  (06.09.18 22:46:32) 
bunlarin disinda "kabullenmek.." bende cok ise yaradi.


  • superfluid  (06.09.18 22:51:18) 
ne güzel yazmışsınız, emeğinize sağlık. iki gözlemim var konuya dair, çok basit gelebilir ama cidden anksiyete ve kaygı bozukluğu yaşayan arkdaşlarımda bunları çok gözlemliyorum. birincisi sosyal medya/internet kullanımı. instagram falan gerçekten insanların psikolojilerini çok olumsuz etkiliyor şayet halihazırda sarsılmış durumdaysa. o ifşa hali, kıyaslama içgüdüsü, sürekli komplo teorileri okumak insanları çok gereksiz yoruyor, üzüyor bence. ikincisi müzik seçimleri, çok komik geliyor kulağa biliyorum ama ben bu aralar kötü hissediyorum diyen arkadaşlarıma hele bir de yabancı dilleri zayıfsa türkçe müzik dinlemeyin diyorum. gerçekten işe yaradığına dair geri dönüşlerde alıyorum. bir saat aralıksız türkçe radyo dinleyin, sözlere dikkat edin, ne demek istediğimi sanırım daha iyi ifade etmiş olurum.

herkese huzurlu ve keyifli bir gün olsun.
  • Phoebe  (07.09.18 09:42:45) 
cok tesekkurler, elinize saglik. anksiyete bozuklugundan muzdarip biri olarak, bu tarz yazilar okumak ciddi anlamda rahatlatici ve faydali oluyor. derdimizden anlayan birileri var en azindan.


  • Crymeariver  (07.09.18 15:30:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.