[]

Elbise rehin vermek

Klasik romanlarda, eski Avrupa filmlerinde vardır genelde fakir insanlar paraya sıkıştıklarında elbiselerini, eşyalarını rehine olarak verip karşılığında para alırlar. bu süreç nasıl işliyor tam olarak? yani merak ettiğim rehine alan yer nasıl para kazanıyor? faiz mi koyuyorlar? "şu kadar zaman içerisinde paranı geri ödemezsen rehine eşyana el koyarım"dan mı ibaret bu yerlerin olayı?

bir de türkiye'de var mı bu tarz olaylar? yoksa kiralama mı oldu bunun adı? veya tefecilik?


 
Amerika'da falan olan pawn shop olayı bu işte.

rehine verip, karşılığında para alıyorsun.
"x tarihine kadar gelirsen, aldığım paraya (ya da az bir farkla) geri veririm sana, yoksa satışa çıkarırım diyor" dükkan sahibi.

diyelim ki parayı denkleştiremedin o tarihe kadar, geri de alamadın verdiğini.
ya satışa çıkartıyor, başkası alıyor ya da sen gidip sana verdiği paradan değil, arada daha fazla fark olan satış ücretiyle tekrar alıyorsun ürünü.

anlatabilmişimdir umarım, aceleye geldi biraz.

Türkiye'de dükkan olarak yok bildiğim kadarıyla.
  • blatta hiberna  (25.08.18 22:19:28 ~ 22:21:34) 
depozitolu tefecilik gibi bi şey diye düşünüyodum bunu kitapları okurken. paranı geri veremesen bile tefeci eşyanı satıyor. Geri verirsen de eşyayı sana veriyor işte.


  • nundu  (25.08.18 22:47:37) 
sistem şöyle işliyor, senin verdiğin mala karşı aldığın para çok cüzi oluyor. mesela 500 dolarlık bir palto rehine versen belki 50-100 dolar para alabiliyorsun.

çünkü o rehinci senden aldığı malların çoğunu kolay satamayacağını biliyor. 4-5 üründen birini satarsa komple parasını çıkarabiliyor fazlası ise ona kar.
  • orpheus  (25.08.18 23:15:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.