[]

Ses/Görüntü Kaydı ve Mahkeme Delili Sorusu

TCK'ya göre birine küfretmek veya öldürmekle tehdit etmek suç diye biliyorum.

Mağdur kişi ses/görüntü kaydı mahkemeye sunarsa delil geçersiz olur + kendisine özel hayatın gizliliğini bozmaktan dava açılır deniyor.

Yani ben birine telefon açık ölümle tehdit ediyorum. Bunu telefonda yaparsam kimse şahit olamaz. Mağdur olan kişi de bunu mahkemeye sunamaz?

Ölüm tehdidi özel hayatın gizliliğine mi tabii? Bu saçmalık değil mi? Mağdur nasıl ispatlayacak haklılığını?

 
Karşı tarafın alenileştirmediği bir görüntü veya ses, özel alanda yapılan kayıtlar... bunlar delil sayılamaz.

Parkın ortasında bağıra çağıra tehdit eden adamı kaydedebilirsin. Çünkü orası halka açık bir alan ve kişi zaten oraya çıkarak kendini alenileştirmiş, bağıra çağıra konuşarak sesini alenileştirmiş...

Marketin ortasında sana vuran birinin güvenlik kamerası kayıtları delildir.

Ancak telefonla arayan birini izinsiz kaydedemezsin.

Gizli kamerayı takıp birini kışkırtıp kaydedemezsin.

Bu tarz kayıtları bazı operasyonlarda suçüstü yapmak için kolluk kullanabiliyor. Onlar da yetkileri mahkemeden aldıktan sonra yapabilirler.

Ancak telefonla seni tehdit edecek kişiye telefonu açınca 'konuşmanı kaydediyorum' diye uyarırsan olabilir. Ondan sonra kişi tehditler savurursa kayıt altına alındığı bilgisi dahilindedir. Böyle bir argümanla avukatın da görüşlerini alarak delil toplanabileceğini zannediyorum. Karşıdaki salak değilse kaydedildiğini bile bile tehdit etmez.

Çağrı merkezlerini arayınca ilk söylenen şey de konuşmaların kaydedildiğidir.

Özel alanlarda habersiz veya izinsiz kayıt yapmak da suçtur. Güvenlik kameralarıyla kayıt yapılan yerlerde bunlar tabelalarla belirtilir.

Örneğin üniversitede ders sırasında hocadan habersiz ses kaydı aldığında hocanın sana bu yüzden dava açabilme hakkı saklıdır.

Ek: Karşı tarafın mail ile internete yüklediği video ile veya yazılı küfür, hakaret ve tehditleri delil sayılır. Ancak karşı tarafın bilgisayarından, telefonundan izinsiz veya bilgisi olmadan ele geçirilmiş bilgiler de delil değildir.
  • idexo  (12.08.18 12:49:22 ~ 12:55:21) 
Teşekkürler @idexo

Bu durumda birisine telefon edip ölüm tehditleri savurmak son derece doğal bir yasal hak? Tek yapmamız gereken ''konuşmayı kaydediyorum'' uyarısı alırsak devam etmememiz. Gukuk süper bi şey.
  • otonomo  (12.08.18 13:19:14) 
Öncelikle bu işi duygusal olarak almak yanlış. Bu bize has değil bütün medeni ülkelerde de böyle.

Eğer izinsiz kayıt serbest olsa çok daha büyük sorunlar ortaya çıkardı.

Öte yandan biri kafasına bir şey yapmayı koyduysa yapacağını da bilmek gerek.

Biri birini öldürecekse mutlaka tabanca sahibi olması gerekmez, Tehdit edecekse de bir yolunu bulur...

Buradaki esas mesele hukuktan da daha derin ve psikolojik, sosyolojik yanları da çok geniş kapsamlı.

ek: Tehdit etmek veya birine maddi manevi zararlar vermek elbette bir hak değil ve kanunla insanlar bu konularda açıkça korunuyor. Diğer yandan suç işleyen kimseler de insan ve insanca muamele görmek onların da hakkı.

Herkes haklarını bilmeli ve bunları korumalı, fakat haklar bireysel değil evrenseldir. Bir kimsenin hakkının korunması diğerinin de korunmasıyla mümkündür. Ayrımcı uygulamalar hukukun yozlaşmasına neden oluyor. Tekrar etmek gerekirse sen suçlunun dahi insan olmasından gelen temel haklarını korursan orada hak ve adaletten söz edebilirsin.
  • idexo  (12.08.18 13:25:51 ~ 13:30:41) 
Eğer yapılan tehditi başka şekilde ispatlayamıyorsanız yeni içtihatlarda izinsiz ses ve görüntü kaydı kabul ediliyor.


  • sacrilegious  (12.08.18 14:56:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.