[]

Üniversite bölüm tercihi - yardım (sayısal +yabancı dil)

Herkese merhaba,

Bugüne kadar sistem defalarca değiştiği için bu konulara hakim değilim. Öğrencimizin sayısal başarı sırası 81.400, yabancı dil 15.100 civarı. Bu durumda mühendislik bölümleri başta olmak üzere nereleri yazmasını tavsiye edersiniz?

Geçen yılki başarı sıralarına bakarak kıyaslamak yüzde yüz garanti vermiyor (sistem tekrar değiştiği için) ve bu yıl açılan yeni bölümler de var.

İkinci bir soru, yeni açılmış bölümlerden nereleri yazarsak şansımız artar?

Sanırım tıp ve diş hekimliği yazamıyoruz, yazsak da ölü tercih olacak zannediyorum. Ama gene de şansımız var mıdır?

Not: İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir dışında başka illeri yazmayacagız.
Not 2: Yabancı dilden bölümler oldukça kısıtlı oldugu için dil tercihi yapmaktan vazgeçildi. (Umarım doğru bir karardır).

Sisteme ve bölümlere vakıf olanlardan yardım rica ediyorum.

 
''Sanırım tıp ve diş hekimliği yazamıyoruz, yazsak da ölü tercih olacak zannediyorum. Ama gene de şansımız var mıdır?''

malasef yoktur. atıyorum x tıp fakültesi 100 kişi alacak olsun, 99 kişiyi aldı ve 81400-40000=41400 kişi içinden x tıp fakültesini yazan hiç çıkmadı. Sistem ilk başta sizi alırmış gibi yapar sonra başarı sırası>40000 engeli yüzünden kapı dışarı eder:)

Sistem böyle bir şeyi kabul etmez. Bu esnetilemez.

Üniversite ya da bölüm tavsiyesi verecek değilim ama mümkünse %100 ingilizce okusun. Gerçi dil puanı da olduğuna göre dili var ama olsun. literatürüne ingilizce hakim olmak başka bir şey.
  • blue eyes white dragon  (11.08.18 11:23:07) 
kıbrısta diş olabilir tam hatırlamıyorum sıralamasını. sıralamanızın kötü olduğu düşüncesindeyim. zaten sınava sayısaldan 300k kadar kişi giriyordu. o yüzden iyi üniversite kötü bölüm yapmanız mantıklı olur. en azından çift anadal-bölümden geçiş tarzı şansınız olabilir. itü, boğaziçi'nden şaşmayın.


  • neverlose  (11.08.18 11:35:28) 
Tekrar merhaba,

Dün gece epey uzun bir liste çıkardım, hangilerini yazmak doğru olur bilmiyorum:(

İstanbul'daki görece daha önceden açılan özel üni.lerin mühendislikleri burslu olarak oluyor - Okan, Arel, Işık, Doğuş gibi üni.ler. Son 1-2 yılda açılan yeni özel üni.ler de oluyor.

İç mimarlık, şehir ve bölge planlama, endüstriyel tasarım, moleküler biyoloji ve genetik - bu bölümler de oluyor devlet ve özelden ama iş bulma sorunu olur diye vazgeçelim mi? Mimar Sinan vs. dahil.

Ayrıca enerji müh, gıda müh, kimya müh, fizik müh, biyomedikal müh., metalurji ve malzeme müh., petrol ve doğalgaz müh., deniz ulaştırma işletme müh., gemi makineleri işletme müh., harita müh., geomatik müh (haritanın yazılımla birleşmiş hali gibi), mekatronik müh., çevre müh. - bunlar da çoğu devlet ve özel üni.den oluyor, hatta başarı sırası bayagı düşük bazılarının. Bunlardan yazmak akıllıca olur mu?

Ayrıca ODTÜ fizik, kimya temel bölümleri ile bilgisayar, fizik ve kimya öğretmenlikleri de oluyor ama gene mezun olunca kpss ve atanma çilesi bekliyor. ODTÜ maden müh. 75 bindeydi galiba ama olmayabilir de o.

Ne yapmak doğru olur??

Bir de, İzmir Katip Çelebi, Bursa Teknik Üni., Eskişehir teknik Üni. falan gibi yeni okullar var ve bilgimiz yok.

Ne yapmamızı tavsiye edersiniz?
  • cymbelina  (11.08.18 18:30:00) 
özel üniversitelerde şunu şunu seçmeyin deyip ticari itibarlarını zedelemeleyelim, sonra başımız ağrır. :)

İç mimarlık, şehir ve bölge planlama, endüstriyel tasarım, moleküler biyoloji ve genetik - bu bölümler de oluyor devlet ve özelden ama iş bulma sorunu olur diye vazgeçelim mi? Mimar Sinan vs. dahil.

ilk 3 bölüm, öğrencinin mümkün olduğunca çevresiyle alakalı şeyler, dördüncü bölüm olan genetik ise artık birkaç idealist öğrenci dışında yazanların işsiz kaldığı diye bildiğimiz bölüm.

mühendislikler ile ilgili yazan kısımda; gözüme çarpan 3 mühendislik var. birincisi gemi makinaleri işletme diğeri deniz ulaştırma sonuncusu da mekatronik.

gemi makina işletme, herhalde o puana itü gelmeyecek. ytü ya da ktü olsa da giderdim herhalde ben.( akrabam ve bir arkadaşımı gördükten sonra. onlar itü mezunu sınıf arkadaşıydılar. )

son zamanlarda kılavuzu falan takip edemediğim için eskiye bakarak söylüyorum. bizim zamanumuzda 8-9 yıl önce bu bölümün alırı azdı, o yüzden işsiz kalmaları da nadir görülürdü.

deniz ulaştırma da yine mezun sayısı az gibi, az okulda olan bir bölüm.

bu ülkede hala neden mekatronik müh. gelişmedi anlamadım. ortaya karışık bir bölüm olduğundan biraz sıkıntı yaşanıyor gibi sanki.

odtü diye gidin diyesim geliyor ama temel bilimler olunca da gitme diyesim geliyor. öğretmenlik, bildiğimiz öğretmenlik. amaç devlet ise hakkari'den mzun olanla, odtü'den mezun olan aynı. tek fark, odtülünün temeli daha iyidir kpss'den daha yüksek alır vs. özel konusunda da odtülüyü alır okullar.

eskişehir teknik yeni açılmış ama sanki o 3 okul içerisinde katip çelebi daha iyi olabilir. ( en azından %100 ingilizce mühendislik konusunda. btu türkçe eğitimmiş.)

bu söylediklerimin hepsini, sesli düşünüyormuşum gibi düşünün. bu soruları, başkalarına sormadan bu söylediklerim üzerine kurularak tercih yapmayın, lütfen.


****************

üniversite ya da bölüm tercihi sormayıp, tercihin temeline yönelik sorularınız olursa tıp fakültesini ilk 40 bin kişi tercih edebilir mantığındaki sorularınızı istediğiniz zaman sorabilirsiniz. Diğer sorular çok özel oluyor ve bir adayın tüm hayatını etkileyebiliyorsunuz(iyi olacağını bilsem sorun değil ama kötü olursa ben de kötü olurum). Ben de bundan hoşlanmıyorum.
  • blue eyes white dragon  (12.08.18 09:19:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.