[]

Makine mühendisliği / iş hayatı

Merhaba, tecrübeli arkadaşlardan tavsiye almak istiyorum.
Döküm fabrikasında son stajımı yapmaktayım.
Gördüğüm kadarıyla ya talaşlı imalatta yada bakım onarımcı olarak iş bulabilirim metal sektöründe.
Akademisyenlik veya kpss üzerinden de ilerlenebilinir.
Bedelli askerliğimi yapıcam. Bakım onarım biraz kötü geldi açıkçası talaşlı imalatı tercih ederim.
Hangi alana yöneleyim farklı alanlar artıları eksileriyle önerilere açığım başlangıç maaş tiyosuda alabilirim. Şimdiden Teşekkür ederim cevaplar için iyi duyurular herkese

 
bakım onarımda 3 sene çalıştım. bir makine mühendisi için dünyanın en zevkli işi olabilir ama arızalar hayata küstürüyor. arıza varken çıkamıyorsun, haftasonu tatil gece gündüz arayıp arıza için çağırabiliyolar. çağırmasalar da telefon susmuyor. ayrıca fabrika ne kadar büyük olursa olsun bakım departmanı hep zurnanın son deliği. sabaha kadar sayarım neden yapmaman gerektiğini.

talaşlı imalat da çok zevklidir. ama atölyenin azıcık kalbur üstü olduğndan emin ol. tehlikeli yerler. kurumsal bir firmada çalışırsan işler daha yolunda gidebilir ama sanayide atölyede veya patron firmasında çalışırsan şartlar farklı olacaktır.

ilgin varsa kendi atölyeni açmayı hedefle derim. 4-5 sene sonra büyük fabrikalara yakın bi yerde veya sanayide atölye aç. belirli malzemeler veya parçalar üzerinde uzmanlaş. işlerin küçük, düzenli, müşterin büyük firmalar olsun.


ama illa bu kadar teknik gitmene gerek yok. sırf makine okudun diye makine müh yapmak zorunda değilsin. mühendis olarak piyasada istediğin firmada proje yöneticisi olarak işe başvurabilirsin. mezun seviyesi işe alan firmalar için fark etmez. bankaya iyi pozisyonlarda giriş yapan arkadaşlarım bile olmuştu. sigorta firmalarında vs de duydum.

ne istediğini bilmiyorsan neyi seçtiğinin önemi yok. ama hoşlanmadığın bir iş olursa hemen sonrakini aramaya başla. çünkü ilk 3-4 sene ivmenin yüksek olduğu seneler. o ivmeyi kaybedersen çakılır kalırsın o işyerinde. ya şef oldum, ingilizcem yok, başka yere başvursam maaş az olacak, taşınmam lazım gibi milyon bahanen olacak.

ama tavsiyem seri üretim yapan fabrikalarda üretim mühendisliği, proje mühendisliği vs gibi pozisyonlardan uzak dur. büyük firmada küçük pozisyon yerine küçük firmada büyük pozisyon daha iyi maaş verir. ama büyük firmada pozisyon değiştirmek ve kariyer yapmak daha kolay olur.

patron firmalarında ortam da başkadır. kalem almak için bile imza isteyen yerler canını sıkabilir.

özet olarak ne yapıp yapmayacağına karar ver. ilanlarda istenen özelliklere çok takılma, ilgini çekiyorsa 1-3 sene tecrübe isteyen yerlere başvurmaktan çekinme.

akademisyenlik ve kpss bana hep zor göründü ama o kariyer yolunda ilerleyen varsa onları da dinlemek lazım.
  • sttc  (07.08.18 19:53:59) 
Teşekkürler cevap için.
Bakım onarıma hiç sıcak bakmıyorum ama talaşlı imalattaki tehlikeyi göremedim seri üretim yapan yerlerde stajlarım geçti.
Kendi atölyemi kuracak bir hevesim yok.
Havacılık veya savunma sanayiinde ilerlemek gibi bir hayalim var onun içinde ankara şart sanırım
  • kararsızataletfilozofu  (07.08.18 22:47:44) 
Talaşlı imalatı seviyorsan plastik enjeksiyon kalıp tasarımına da bir bak. hatta hem tasarım hem de CAM işini birden yapacağın bir yer bulursan daha da zevkli olur. Fakat sttc nin dediği gibi tehlikeli yerler. Ellerini enjeksiyon makinesine kaptıran da gördüm taşlama makinesinde tırnakları bırakan kişi de. Eğer uyarsa 1-2 yıl takım satış işi yap piyasayı öğren çevre yap. Daha sonra yine bu işi yaparsın.


  • Restclean  (07.08.18 23:13:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.