[]

zamanda ileri giderek geçmişi görmek nasıl oluyor da oluyor

geçmişten beri nazarı dikkatimi celbeden bir konudur zamanda ileri ve geri gitmek.

birçok araştırmamın sonunda bir şekilde belki zamanda ileri gidilebileceğini ama asla zamanda geri gidilemeyeceğini anladım.

çünkü geçmiş geçmiştir düşünün bir şekilde 1000 yıl geri gittiniz ama o zamanki insanlar ölmüş yapılar yıkılmıştır yok olmuştur.

bunun daha kara delikler paralel evrenler birçok detayı var uzayda zaman dünyadakinden daha yavaş geçiyor uzaya giden biri uzayda 1 yıl geçirse dünyaya döndüğünde çok daha fazla zamanın geçtiğini görüyor bu tema maymunlar cehennemi ilk filmde işlenmişti.

ama asıl sormak istediğim şu beğenerek izlediğim celal şengör bu videoda bunları diyor

Celal Şengör: ışıktan hızlı gidersen, Dinozor'ları görebilirsin ama bir Dinozor'un elini sıkamazsın.

www.youtube.com

ışık hızı aşıldığında geçmişte ölüp gitmiş dinozorları sadece görebileceğimizi ama mevcudiyetleri yok olduğundan dokunamayacağımızı söylüyor.

merak ettim yok olmuş dinozorları nasıl göreceğiz zaten yok olmuşlar dokunamayız ama nasıl göreceğiz sanırım onların geçmişten geleceğe gönderdiği ışığı görebileceğimizi kast ediyor ama ben yinede tam anlayamadım.

özellikle bu konuya meraklı konuya hakim arkadaşlar celal şengörün ne anlatmak istediğini ve geçmişte yok olmuş canlı ya da nesnelere ışık hızını aşıp zamanda ileriye gittiğimizde dokunamadığımız halde onları görmenin nasıl olacağını makul anlaşılır bir anlatımla yazarlarsa çok sevinirim.

 
Mevzu şu aslında 100 ışık yılı bir yerde olduğunu ve elinde kusursuz bir teleskop olduğunu düşün. Bu sayede dünyayı görebiliyorsun. İşte bu durumda göreceğin şey dünyanın 100 yıl öncesidir. Çünkü 100 yıl önce ışık yola çıkmış ve senin olduğun yere yeni ulaşmıştır. Burdaki mantıkta buna benzer sanırım. Sallamış da olabilirim bilemedim şimdi.


  • clones  (05.08.18 22:56:04) 
atmosfere bir futbol topu attığını (tercihen rövaşata şeklinde:) düşün. sonra bedeninin de o futbol topundan daha hızlı bir şekilde yukarı doğru uçtuğunu düşün.

ne olacak. önce topla eşitleneceksin, sonra geçeceksin. bir süre sonru topu yukarıdan izleyebilir kıvama geleceksin.

kabaca beyle.
  • binder dandet  (05.08.18 22:56:35) 
Zamanda geriye giden parçacıklar mevcut.
(bkz: gecikmis seçim deneyi)


Işıktan daha hızlı hareket edersek ne olur? Teorik olarak geçmişe gideriz.

Şöyle diyelim; 4 ışık yılı uzaklıktaki alfa centauri yıldızına instantly(anında) gittiğimizi varsayalım. Yani 4 yılda değil de 4 saniyede gidelim hadi. Hızlıyız ışıktan ya.

Gittik, açtık düşünsel teleskopumuzu, bakıyoruz. Trump daha kazanmamış seçimi, iphone 6 çıkmamış daha falan.

Dönüyoruz dünyaya aynı hızla. Ne oldu? 4 yıl geçmişe gittik.

El de sıkarsın, pandik de atarsın.

Peki hangisi gerçek olacak böyle bir durumda kendi geçmişini gözlemleyip öldüren birisi için?

İşte buna paradoks diyoruz. Bu nedenle evrenin buna izin vermeyeceğini düşünüyoruz. Zamanda geçmişe gidilebiliyor olsa birileri gelirdi çoktan dimi?

Atomaltı parçacıklarsa ise bu durum geçerli değil. Onlar için zaman kavramı mevcut değil çünkü ışık hızında hareket ediyorlar halihazırda. Geçmişe gidip geleceği değiştirebiliyorlar, yukarıdaki bakınızda açıklaması mevcut.
  • bos gezenin bos ustasi  (05.08.18 23:04:14) 
Edit: mobildeyim editleyemiyorum geçmişten geçmişe gideceğimiz için 8 yıldan 8 dakika eksik biçimde geçmişe gitmiş oluruz seyahatlerin sonunda yanılmıyorsam.

Bir diğer mesele de şu; (bkz: dolanıklık) (bkz: qbit) (bkz: kuantum bilgisayarı)

Dolanıklık sayesinde ışıktan hızlı bilgi aktarmak mümkün. An itibariyle yapılabiliyor fakat işlevsel miktarda değil.

İlerleyen zamanlarda eğer işlevsel hale getirebilir ve üstüne ışık hızına yakın hızlarda seyahat ettirebilirsek mikroçipleri güneş yelkenleriyle falan. Geçmişle iletişim kurmak teorik olarak mümkün hale gelebilir.
  • bos gezenin bos ustasi  (05.08.18 23:12:21) 
peki ya zaman, lineer bir doğru olmasaydı da bir sarmal, çembersel bir döngü olsaydı?


  • pseudologia fantastica  (05.08.18 23:25:36) 
Ya elmalar kırmızı değillerse, ya da portakal mavi.


  • clones  (05.08.18 23:43:07) 
Ben malım. Şurada yazılanları okuyorum. Net yani.


  • brad pitt  (06.08.18 00:55:24) 
'teorik olarak' ışık hızından hızlı gidersen zamanda geriye gidersin gibi bir durum yok. zaten zamanın bükülmesi ile ilgili teori özel görelilik. bu teoriye göre hiçbir şey ışık hızından daha hızlı hareket edemez. kütlesi olan hiçbir şey de ışık hızına ulaşamaz. teori zaten böyle diyor. teorik olarak ışık hızını geçersen gibi bir öngörü mevcut değil.

geçmişi gözlemlemek ancak şu an bulunduğun konumda teleskop ile gözlem yapmak ile mümkün olur. yani dünyadan 100 ışık yılı uzağa gidip 1918 yılını gözlemlemek mümkün değil. zaten 1918 yılının görüntüleri ışık hızında hareket ediyor. senin o mesafeye gitmen 100 yıldan fazla süreceği için vardığında gözlemlediğin şey 1918 yılı olamaz.

ancak şu olabilir. atıyorum ışık hızında değil de, epey bir yüksek hızda hareket edebiliyorsun.

2018 yılında dünyadan ayrılıp 100 ışık yılı mesafeye gittin. buraya da 200 yılda vardın diyelim. gözlemlediğin yıl 2218 değil, daha öncesi olur. yani sen gittiğin yerde geçmişi gözlemlersin ancak bu geçmiş 2018 ile 2218 yılları arasında bir yer olur.
  • himmet dayi  (06.08.18 09:31:01 ~ 09:31:41) 
Zaman kavrami hakkindaki varsayimlarin yanlis oncelikle. Gunumuzde bilim dunyasinda kabul goren zaman kavrami ile senin varsayimin uyusmuyor, "dinazorlar artik yok" soz konusu degil.
Natgeo'nun belgesellrini oneririm, fikir verir.

Boyle seyler soyleniyor olabilir ama nefes alan hic kimse isik hizini asarsan ne olur meselesi hakkinda en ufak bir fikre sahip degil.
  • stavro  (06.08.18 10:06:24 ~ 10:09:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.