[]

Klasik türk müziği ve TSM ile ilgili bir soru

özellikle türk müziği teorisine hakim birinden cevap bekliyorum -cevaplarda referans isterim :D -

şimdi bildiğim kadarıyla klasik türk müziğinde (ktm) bir tam ses arası 9 sese bölünebiliyor. yani iki nota arasında 9 koma ses var. enstrümanlar -en azından çoğu- bu sesleri -sanırım- verebiliyor. ama mesela yeni dönem orkestralarında batı kökenli bir enstrüman olan klarnet de var. şimdi bu alet yapısı itibariyle yarım koma ses verebiliyor. diğer arızaları eğer aletin mekaniğini değiştirip bunlara uygun hale getirmediyseniz -ki böyle bir şey yok bildiğim kadarıyla- veremiyorsunuz. e o zaman yapılan besteler sırf diğer arızaları veremediği için yarım ses arızalarla mı yapılıyor? o zaman bu müziği kısıtlamak olmaz mı?

tabi batı kökenli tek müzik aleti klarnet değil, keman ve viyolonsel de var. hadi keman perdesiz olduğu için teoride diğer arızaları verebilmeniz gerek ama pratikte verilebiliyor mu? sonuçta sap çok kısa, belki viyolonsel verir diyeceğim boyuttan dolayı.

neyse uzun oldu, gördüğünüz üzere capcahilin bir tık üzerindeyim, bilgilendirilmeyi bekliyorum.

 
kemanda oluyor. baski diyorlar piyasada. parmagini az yatiriyorsun kenara.

klarinette de dudagini fazla ya da az sikarak yaparsin. si bemol ile turk muzigi caliniyor.
  • alperz  (02.08.18 09:38:25) 
Elektrik gitarda tremolo kolu, bend kullanarak da bir takım batı sazlarında olmadığı düşünülen sesleri kullanabiliyorsun. Diğer taraftan tüm makamların donanımları batı sazlarına aykırı değil. Bir mesele de farzı misal hüseyni makamından eserlerin 1 koma bemol si sesinin 1 komadan bir şey olmaz denerek tampere sistemdeki si olarak çalınması gibi durumlar var. Piyasada duyduğumuz çoğu uzun ince bir yoldayım versiyonu, eserin tampere sisteme uyarlanmış hali mesela, hüseyni hissiyatı, çeşnisi kaybolmuş durumda.

Söylemek istediğim bir şey daha var, aslen Türk Müziği tam olarak sistemleştirmenin mümkün olmadığı, bu sebeple meşk usulünce öğrenilebilen bir müzik. Hüzzzam makamında, çeşit çeşit mi var ve minin aldığı değere göre fa konumlanıyor ancak notada hepsi aynı mi şeklinde yazılıyor. Bunun bir sistemi yok. Hangi mi'yi hangi değerde çalacağının kesin, net bir açıklaması yok. Sezgiyle, birikimle, alışkanlıkla oturan ve içten gelen, düşünmeden karar verilen bir icrayla kıvamını buluyor. Yani sapın kısa olması vs işi biraz zorlaştırabilir fakat mesele senin iç duyumun (bkz: tırnak kemençe). Mesele kafandaki sedalar çorbasında bulunan sesleri kafanın içinde ne kadar net duyabilidğin, sazına ne kadar hakim olabildiğin, o sesleri sazında ne derece ifade edebildiğin. Yani bir yerden sonra aha notada küçük mücennep var elimi şu kadarcık kaydırayım demiyorsun, kafanda duyabildiğin netlikte elinden, sazından çıkıyor o ses. Sazına ayırdığın vakit kadar müzikal külliyatı ne kadar akıttın kafanın içine, ne kadar biriktirdin, ne kadar iyi bir dinleyicisin, sonucu bunlar etkiliyor.

Daha söyleyecek şeylerim vardı ama yazarken unuttum. Aklıma gelirse, toparlarsam entryler halinde yazabilirim belki. Bu anlattıklarım için de kaynak gösteremeyeceğim şu anda kusura bakma. İstersen salla salla vur duvara.
  • joker hakki  (02.08.18 21:05:41 ~ 21:08:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.