[]

Cezayir'in %5inin Türk olduğunu biliyor muydunuz?

Geçen bi kızla tanıştım Cezayirli, 19. yüzyılda türkiye'den gitmişler oralara. Baya da hiç Araplarla karışmamışlar falan. Wiki'den bi baktım Cezayirin %5'i bildiğin dümdüz Türkmüş. Baya şaşırdım.

Siz daha önceden biliyor muydunuz?


 
hayır
hangi bölgede yaşıyorlarmış? neden gitmişler?

  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (23.07.18 11:19:05) 
yüzdesini bilmem de lisede aynı şekilde tüm ailesi cezayir'de yaşayan türk bir arkadaş vardı. ondan öğrenmiştik onun gibi çok kişi olduğunu.


  • nrmnm  (23.07.18 11:23:50) 
Valla %5'i Wikipedia diyor, Oxford business group'un tahminiymiş.


  • noluyo yaa  (23.07.18 11:35:21) 
Osmanlı döneminden kalan Türkler işte, yani toprak aldıktan sonra oraya yerleştirilip çoğalan Türkler. Normalde oran %5'ten daha fazla, muhtemelen %15-20 arasındadır ama %5'lik kısım asimile olmadan azınlık kalmayı başarabilmiş olan Türkler. Fakat tabii 19. yüzyıldan önce olan göçler bunlar, daha çok 16. yüzyıl itibari ile gerçekleşmiş diyebiliriz.


  • angelus  (23.07.18 11:43:30) 
Benim de bir arkadaşımin kız arkadaşı oralı Türk'tu.


  • Traveller  (23.07.18 11:48:38) 
Merak ettim. Türkçe bilip konuşuyorlar mı? Adetler yemekler vs? Yoksa sadece köken olarak türk olup günlük hayatta cezayirli gibi mi yaşıyorlar?


  • zikardo  (23.07.18 16:02:27) 
Cezayir'deki Türkler Cezayir'de izole olarak yaşayıp varlığını sürdüren Türkler değiller, kökenlerinin Türk olduğunu bilen Türkler, konuşma dillerinde biraz Türkçe kelimeler vardır o kadar, yoksa tamamen Türkçe bilen yoktur ya da çok azdır, hatta çok az bile değildir bildiğin yoktur normal olarak. Adamlar 400 sene önce gitmişler oraya Türkçe mi kalır. Bu %5'lik azınlık Türk olduğunu bilen, çoluğuna çocuğuna Türkçe isim veren zamanında Türkçe soyisim almış insanlar o kadar, yoksa bir Cezayirli nasıl yaşıyorsa o da öyle yaşıyordur, zira kendisi de Cezayirli, sadece kökeni Türk.


  • angelus  (23.07.18 16:29:53) 
@zikardo, Türkçe konuşmuyorlar pek ama anadilleri Fransızca anladığım kadarıyla. Tanıştığım kız Cezayir'de doğup büyümüş ama Arapça konuşamıyor.


  • noluyo yaa  (23.07.18 17:07:35 ~ 17:08:22) 
@angelus, E biraz Türkiye'deki Ermeniler gibi işte. Hemen hemen hepsinin anadili Türkçe ama Türk değiller.


  • noluyo yaa  (23.07.18 17:15:49) 
Yok aynı şey değil. En nihayetinde biz Anadolu'ya geldiğimizde, burada yerleşik bir Ermeni nüfusu vardı, bunların bir kısmı zamanla asimile oldu bir kısmı ülke dışına çıktı, günümüzde de Türkiye Ermeni olarak yaşamını sürdüren bir topluluk kaldı, fakat kalanlar da, Cezayir'deki Türkler gibi olmadı; Ermeni hayatını sürdürmeye devam ettiler. Yani Türkiye'deki Ermenilerin birçoğu Ermenice bilir, Ermeni adetlerine göre yaşar kendi geleneklerini devam ettirirler. Cezayir'deki Türkler sadece köken olarak Türk, yani sorsan ben Türk kökenliyim der ama günlük yaşantısı örfü adeti yine Cezayirli gibidir. Dediğim gibi birçoğu çocuğuna Türkçe isim koysa da konuşma dillerinde Türkçe kelimeler de olsa, en nihayetinde onlar da kısmi asimilasyona (Gönüllü bir şekilde) uğramışlardır. Türkiye'de mevcut Ermeni topluluğunda böyle bir durum yok. Tabii bunun en önemli nedeni, Cezayir'in de Müslüman bir toplum olması. Yani Karaman'dan kalkıp Cezayir'e giden Ahmet Ağa'nın direnmesini gerektiren bir durum yoktu ortada, ortam zaten dönemin Karaman'ıyla aynıydı. Durumun Ermenistan'la aynı olabilmesi için, Türklerin en başta Cezayir'de olup Cezayirlilerin sonradan oraya gelmesi, sonra da Türk nüfusunu sindirmesi gerekirdi. Eğer bu yolla %5'lik bir Türk nüfus kalsaydı, muhtemelen onlar da Türkçe konuşan Türk gibi yaşan insanlar olurdu.


  • angelus  (23.07.18 17:42:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.