[]

Taksi plakası kiralamak

Faiz geliri ile geçinmek başlıklarında şöyle bir ileti var. Kopyalıyorum.

''babam emekli. kendisine bir taksi plakası kiraladım.
taksi plakası için 7500 tl aylık kira ödüyorum.
80.000 tl ye'de bir tane fiat linea aldım.

bütün masrafları ile beraber max 100.000 tl ye malolmamıştır bana.

2 tane de şöför buldum kendisine.
biri akşam biri gündüz.
200'şer lira ödeme yapıyorlar babama. günlük 400 tl.
aylık 12.000 tl ciro.
7500 lira taksi plakası kirası çıkınca 4500 tl babama kemiksiz para kalıyor.

paramı sisteme sokmak yerine, 2 kişiye iş verdim. babama da ek gelir sağladım.
her sene 1 taksi yapmayı düşünüyorum böyle.
10 sene sonra 10 taksi.
bugunku kazanci sabit kabul edersek ayda 120.000 tl ciro, 45.000 tl kar.

300.000 tl paranız ile 3 taksi yapıp, aylık 13.500 tl para kazanabilirsiniz.

üretin arkadaşlar, üretin. üretmek kurtaracak sizi.

bugun 13.500 tl kira getirisi bir mülkünüzün olması için en az piyasa değeri 3.000.000 tl olmalıdır.
ya da banka faizi getirisi için 1.000.000 tl mevduatinizin olması lazım.
paranızı bos işlerde değerlendirmeyin.

*kaliteli şöför bulursanız arabanıza iyi bakar. masraf çıkmaz.''


Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Uber işi düşünüyorduk, vazgeçtik. Taksi olayına mı girsek diyoruz,bir de bunu görünce soralımd dedik. Bu bahsettiği taksi kirası ve şöforden alınan 200 tl İstanbul için midir? Benzini kim ödüyor?Şöforlerden biri emekli olan eniştemiz olacak.

 
sadece bir kısım hakkında bir şeyler söylemek istiyorum:

sizin en baştan 90 bin liranız var diyelim. siz bu paranın tamamını gömmüş oluyorsunuz zaten yatırıma. şoförlere asgari ücret verseniz, yaklaşık 50 tl eder günde, günlük 500 tl getiriyor deriz o taksi için. bunun içinde vergi ve ekstra masraflar hariç.

günde 500 liradan değil de 400 liradan hesaplayalım. karın 400 tl olduğu iddia edilmiş çünkü. 90 bin / 400 yaparsak bu para 225 günde (7 ay) amorti ediyor. bunda da aracın bedeli hariç. aracı sattığınızda bir gelir daha elde edeceksiniz (ki taksi çıkması araçların değerleri düşük oluyor)

gelecek olan cevapları merak ediyorum

edit: bruceandwayne +1 bu üretim değil, hizmet. bu yazıyı yazan arkadaş eminim ki faiz daha çok getirse parasını faize yatırırdı. üretin arkadaşlar kısmı biraz şov
  • oekuklu  (21.07.18 18:30:56 ~ 19:46:29) 
rakamlar doğruysa çok kebap iş. şöförlerden birini iptal edeceksin sen kullanacaksın zaten kar da sana kalacak, 2000 lira yapar heralde aylık. bi de mevcut araç varsa zaten sermayeye gerek yok. hususi araç taksiye çevrilebiliyor mu acaba?

ama her ay kirayı çıkarmak için ciddi çalışma gerektiriyor yani emekli adam günde 8 - 10 saat direksiyon başında olabilecek mi. haftanın her günü üstelik.
  • loser blueser  (21.07.18 19:03:56 ~ 19:06:45) 
Guzel ve olabilecek bir sey ama bunun adi uretim falan degil. Uretmek boyle bisey degil.


  • bruceandwayne  (21.07.18 19:22:38) 
uzaktan davulun sesi hoş gelir vakası gibi duruyor.
bir taksi söförüne gidip 200 tl yevmiye normal mi, ödenir mi bir sor bence.
bu arada benzini elbette şöför öder.
bir de bu araçlar 7X24 çalışmaya dayanacak mı?
kazası, arızası da var bu işin.
  • herhaltibiliyoring  (21.07.18 19:35:19 ~ 19:38:09) 
taksicilik sektorunun 10 seneye kadar ayakta kalacagini sanmiyorum. musteri memnuniyeti merkezli olmayan hicbir sektor uzun donem ayakta kalamadi cunku. geleneksel taksicilikte bu menuniyetin m'si bile yok.

kisa donem icin karli olabilir. uzun donem icin mantikli degil.
  • tomcruise  (21.07.18 19:49:38) 
Valla internetten bakınca rakamlar tutuyor, birkaç tane yakın tarihli haber var taksicilerin 200 - 230 TL arası sabit tutarı plaka sahibine ödedikleri, plakaların aylık 7000 - 8000 TL civarına kiralandıkları yönünde falan. Bu mantıkla bakınca güzel yatırım. Ancak diğer yandan iktisadi olarak ilginç, ikinci el bir araba, keyfe keder çalışacak bir eleman ve bir şoför kombinasyonuyla bile kendini rahat rahat 10 - 12 ayda amorti eden 50 - 60 bin liralık yatırım var; teoride buna baya bir insanın talip olması lazım.


  • salihdt  (21.07.18 19:57:08) 
Kemiksiz 4500 o kadar da kemiksiz değil.

Öncelikle kaçınılmaz olarak arabaların amortismanı var. Ne olursa olsun sürekli gezen araba çok hızlı eskiyecektir.

Benzin/mazot/lpg diye bir şey var.

Normal şartlarda gelir vergisi diye bir şey var, fakat ne kadar kayıtlı kuyutlu bilemiyorum. Ayrıca şoförler de kayıtsızdır muhtemelen zira onların da asgari ücreti şusu busu...

Sonra kaza riski var, kasko masrafları var.


Bu kişi 300bin lirayı bugünlerdeki oranlarla faize verse 70 günde(35+35) alacağı faizle aşağı yukarı 311,756 lirası olacaktı.

Yani yaptığı iş için bağladığı para yüksek ve anapara(arabanın kendisi) günden güne eriyor, değerini yitiriyor. Arabaları geri satıp 300bin lirayı alamayacak.

Bu tarz rantlar yerine gerçek bir iş kurmak hem ekonomi için hem de kişisel birikim için daha faydalı.

Örnek: Aynı miktarla kuyumcu açsa veya altın işleyen bir atölye kursa bu işten geri dönerken altın yine değerini korurdu. Sermaye erimezdi.

Edit: Buradaki en kazançlı kişiler plakalarını kiraya veren plaka sahipleri.

Ek olarak her zaman aynı tempoda iş yapmak mümkün olmayabilir, kaza durumunda araba yatacak iş duracak, gider çıkacağı gibi gelir de olmayacak...
  • idexo  (21.07.18 20:09:23 ~ 20:12:05) 
Bu saçmalık ancak

Hiç bozulmayan bir araç.
Trafiksiz bir istanbul.
2 adet robot şoför.
3 tl mazot.

Ile mümkün olur.
  • dramadi  (21.07.18 20:12:27) 
O hesabın içinde gelir vergileri, sigorta, mtv, yıpranma vb. giderler yok. Ayrıca araca yatırdığınız 80bin liranın da finansman giderini eklemeniz gerekli. Bunu genelde dolar üzerinden yapıyorlar.

Benzer diyaloglar geçen sene servis araçları için yapılıyordu. Araç al, servisçiye ver, aylık kemiksiz 10bin lira bırakcak gibi. Adam gibi 5 yıllık fizibilite getirsin görelim.
  • malheiros  (21.07.18 20:13:16) 
O kadar kolay degil.

Bir ulkede o ulkenin parasiyla yapabilecegin en risksiz yatirim devlete borc vermektir (enstrumani tahvil). Devlet der ki benden bu tahvili al, ben sana x yil sonra bu parayi % su kadar faizle geri vereyim. Bunlarin da faizleri bellidir, oynar eder.

Pasif yatirimla bu faiz uzerinde elde edeceginiz butun gelirler, bu ekstra gelirin yuzde olarak ne kadar daha fazla olduguna orantili olarak risklidir. Piyasalar boyle calisir. Emin olun, plaka kiralayip taksi isletmek, zarar etme ihtimali olmadan bu kadar getiri getiriyor olsa Turkiye'de kimse parasini bankaya koymazdi, herkes bu isi yapmaya calisirdi. Bu artan talebe karsilik plaka sayisi da yetismeyecegi icin plaka fiyatlari bu geliri piyasa faizlerine oranla kafa kafaya getirecek sekilde (+ risk) piyasa icinde otomatik olarak ayarlanirdi. Yani plakaya talep artar -> plaka sayisi kisitli / sabit oldugu icin fiyatlari artardi. Fiyatlarinin mevcut konumu bu isi olmasi gerekenden karli olacakmis gibi gosteriyorsa orada hesaba katmadiginiz bir seyler var demektir.

Yani plakanin su anki kirasi ve elde edilebilecek potansiyel getiri farki orani (banka faizine vs. kiyasla) bu isin riski ile orantilidir, bu her halka acik herkesin bildigi fikirler uzerinden pasif yatirimda boyledir.

O yuzden bu hesabin yanlis oldugunu gormek icin oturup kalem kalem hesaplamaya gerek yok. Taksi isletmek cok orijinal bir fikir degil, herkesin bildigi bir sey. Piyasanin verimli calistigi bir konu yani. Cok az kisinin bildigi bir sır degil. O yuzden pasif bir yatirim olarak gorunen bu cabanin "kemiksiz" o paralari uzun sure birakip diger risksiz yatirimlari uzun vadede gececek kadar kar ettirmesi mumkun degildir. Orijinal ve taklit etmesi zor bir pasif yatirim fikri olsaydi boyle demezdim ama orijinal bir fikir degil.

Ha ille nereden patlar diye merak ediyorsaniz oturun hesaplayin tabii.

Ulkem insanin "taksi isletmek" gibi bir fikri uretmek sanmasi ise, neyse...
  • robokot  (22.07.18 01:02:34 ~ 01:07:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.