[]

Almanya'da Doktora

Selamlar, Almanya'da doktora gibi bi' hayalim ve kafamda onlarca soru var;

1)Başvuru dönemi nedir?2018-2019 başvurusu için geç kalmış sayılır mıyım?
2)Başvuruyu okullara doğrudan mail atmam mı gerekir veya napmalıyım?
3)İstenen belge-yeterlilik-beklenti kriterleri durumu nedir? lisansta uluslararası ilişkiler okudum , sabancı'da master-mba yaptım ama yabancı dil veya harici herhangi bir sınav belgem yok.
4)Almanca'nın ilk etapta "must"lık durumu nedir? Orta vadede öğrenmeyi hedefliyorum ama şu aşamada elimizde ancak Türkçe,İngilizce ve İspanyolca dilleri mevcut.
5)Hangi okulları şehirleri tavsiye edersiniz?
6)Bölüm olarak ne tavsiye edersiniz?Veya bu konuda herhangi bir sınırlama var mı?

Kafamda daha da deli sorular var ama bu kadarla sınırlayayım, yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ediyor hatta arttırıyor bu iş olursa oktoberfest'te bira sözü veriyorum.

 
Hepsine cevap veremeyecek olsam da sondan başlayayım.

6) Bu tamamen sizin planlarınıza ve beklentilerinize kalmış bir şey. Almanya’da doktora yaptıktan sonraki planlarınız neler? Ya da planlarınız Almanya’dan alınmış bir doktora derecesi mi gerektiriyor? Doktora gibi senelerinizi bir konu üzerinde düşünmeye, okuma yapmaya, araştırma yapmaya adayacağınız bir şeyde tavsiye üzerine ilerlemek yerine gerçekten ne istediğinize odaklanmak sizin için daha iyi olur.
5) Hangi alana ilgi duyduğunuza karar verdikten sonra okul ve her şeyden önce danışman araştırmaya başlayabilirsiniz. Bunlar olmadan sınırsız okul, bölüm ve danışman kombinasyonu yaratılabilir. Bütün bu ihtimallerde de işin içinden çıkmanız imkansız olur.
3) Yine hangi alanda çalışmak istediğinize karar verdikten ve okulunuzu seçtikten sonra netleşecek bir şey. Her okulun/bölümün beklentisi farklı.
2) Bkz. 3
  • voyager 1  (19.07.18 16:14:19 ~ 16:19:03) 
4. Hayir, kesinlikle degil. Calisacaginiz hocaya bagli ama doktoraya basvuru icin fakülte bazen hic dil sertifikasi istemeyebilir. Almanya´da her fakültenin ve üniversitenin sartlari farklidir. Birinde mesela sadece 3 dilde tez sunulurken, digerinde Mogolca bile tez verip PHD yapabilirsiniz.

6. Bu konuda sinirlama yok. Teorik olarak, Arkeoloji okuyup Finans Bölümü´nde PHD yapabilirsiniz, ama teorik olarak. Doktoraya basvuruda onemli olan sey sizin calismak istediginiz konu ve hocaniz. Hoca sizi basvurdugunuz alanda yetkin goruyorsa, kimse karisamaz. Sizin hangi alanda calisacaginiza karar vermeniz ve Expose yazmaniz gerekir, bir expose yazmak icin, tahmin edersiniz ki, o alanda on calisma yapmis olmak gerekir, bu da kimsenin onerisiyle yapilacak is degil, sizin bilginize ve yeterliliginize bagli.

5. Genel olarak dogu sehirlerini, bir gocmene, ozellikle de Türkiye´den gelecek bir gocmene tavsiye etmem.
  • buf-e kür  (19.07.18 16:33:22 ~ 16:35:04) 
basvurular turkiyedeki gibi donemlik olmuyor. o an icin belirli bir projede yer alacak insan ariyorlar, bu tarz ilanlara basvuruyorsun. zaten ilanda kime ne zaman ne gondermenn gerektigi yazili oluyor. bu arada xportant +1

www.zmbp.uni-tuebingen.de
  • lifeframe  (19.07.18 16:44:27) 
@xportant "Benim daha kendime hayrım yok" demenin Türkçesi mi oluyor bu? Çok şaşıracaksın ama senin gibi ego tatmini vs yapanların haricinde büyük bir çoğunlık duyuru'yu araştırdığı konularda bilgi yardımı talebi için kullanıyor..


  • xasuo  (19.07.18 16:47:44) 
kusura bakma da bence de ilgilendigi programin sitesine girip basvuru tarihine bakmak yerine bunu eksi duyuru'ya soran kafa yapisi doktora yaparken zorlanir.


  • hot potato  (19.07.18 17:31:40) 
1) basvuracagin okullarin sitelerine bakmalisin. kesin bir tarih araligi olmuyor doktorada.

2) acik pozisyonlarda yazar nasil basvuracagin. muhtemelen referans isteyeceklerdir, onlari almaya bakabilirsin simdiden.

3) aldigin kredi veya dersleri yeterli görmezlerse master seviyesinde birkac dersi vermeni isteyebilirler. veya kosullu kabul verip birkac sinava gir diyebilirler. dil belgesi isteyip istemeyecekleri tamamen hocaya bagli. prof. mülakati yeterli görüp gel basla da diyebilir, basvuru yapmadan önce ingilizceni hallet diyip sinava girmeni de isteyebilir.

4) lisanstan yukariya dogru cikildikca ingilizce program bulma ihtimali de artiyor. ingilizce phd programlari bi dünya vardir. almanca olmadan da okuyabilecegin bir sürü yer bulursun yani.

5) bölümün hakkinda bi bilgim yok. teknik okul olsaydi karlsruhe, münih, berlin tavsiye ederdim. yine ayni sekilde lmu münih de cok iyi bir okul. köln ve berlin'e de bakabilirsin.

6) hocan gel dedikten sonra bi sinirlama yok tabii ki. ama altyapinin olmadigi bi konuda calismak ne kadar mantikli tartisilir.
  • ben de  (19.07.18 17:59:45) 
Xportant +100
Şu sorduğunuz bilgilere çok küçük araştırmalarla ulaşabilirsiniz. Yani sadece google'a ingilizceyi geçtim türkçe olarak almanyada doktora yazsanız yeterliydi. Ardından aklınıza takılan spesifik soruları yine sorardınız mesela. Şehir-okul geçtim hadi de sahiden okuyacağınız ve üstelik bir şeyler üretmeniz gereken bölüme lisans v3 masterda ne okuduğunuzu dahi bilmeyen insanların tavsiyeleriyle mi karar veriyorsunuz? Bence social neuroscience okuyun o zaman.

Okumaya zahmet ederseniz faydası olur: www.deutschstudent.com

Zahmet edemezseniz bir duyuru açın birileri okuyup özet geçsin size.
  • but that was just a dream  (19.07.18 19:43:05) 
oy oy oyyy

en büyük sorun şu:
almanyada üniversiteler özerk + doktora para verilen bir genel kadro değil, çok güzel doktoraya kabul alırsın, hobi olarak yaparsın -çoğu yerde
esas mesele hocanın/enstitünün/okulun/vakfın fonundan yararlanarak para alabilecek misin?
buna bağlı olarak kim para verecekse onun şartları olur. mesela enstitünün doktora programı bursiyer alacaksa bunu alabilmen için enstitünün bir kabul takvimi olur;
hoca parayı kendi fonundan verecekse, yılın her dakkası pozisyon açabilir vs.
hakketen baya işin var senin.
  • niye ama  (19.07.18 20:46:03) 
@voyager 1 , @buf-e kur , @ben de , @niye ama ; cansınız, çok teşekkürler.
@lifeframe, @hot potato; can mısınız anlamadım, az teşekkürler.
@but that was just a dream; rica etsem duyurumu tekrar okur musun? zahmet olacaksa özet geçiyorum; goo.gl
@der meister; güldüm piç.

Bence google'da bulamayacağım kadar objektif bilgilere ulaştım bile, niye tokat manyağı yaptınız amk :(
  • xasuo  (20.07.18 03:03:28 ~ 03:03:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.