[]

work and travel

geçende de bir başlık açmıştım. yurtdışında çalışmayı deneyimlemek için wat yapmak istiyorum. ancak mantıklı gelmedi. hatta aklımda 2-3 defa yapmak vardı. ancak 1 kere yeterli olur belki gerekesiz bilmiyorum. maliyeti kurtarıyor mu? sonuçta 4000 dolar bir maliyeti var. yaşam masrafları, acenta ücreti vs. ayda 2400 dolar kazansam 3 ayda 7200 dolar yapıyor. 7200-4000=3200. bu 3200 dolar da travel kısmı için. e ben en baştan neden gidip 3200 dolarla travel yapmayım? kısa süre yurtdışı tercrübesi iyi olur ama onun dışında çalışmak için para veriyoruz bence.




 
abd yazın artan talebe 2. sınıf dünya ülkelerinden gelen öğrencilerle karşılık veriyor onları çalıştırıyor. work doğru ancak travel sana bağlı dil öğrenme olayı çok saçma. sen gidiyorsun bi bakıyorsun bir sürü türk bulgar yunan roman rus öğrenci var. onlarda ingilizce bilmiyor. amerikanın büyük şehirlerindeki bir çok insanda yarım yamalak dil biliyor dil geliştirme işi yalan oluyor.
ha tuttuğun evde vsde şansına bulgar yunan rus öğrencilerden ingilizce bilen varsa onlarla geliştiriyorsun. 3 ay çalışıyorsun para kazanıyorsun ırgat gibi sonra 1 hafta gezip harcıyorsun. bence çok mantıksız.
türkiyede mühendissin avukatsın doktorsun orda ırgatsın çok saçma. ha bende yaptım saçmaydı ama.
  • mikahakkinen  (21.06.18 11:37:50) 
3200 dolarla 4-5 ay kalamazsın. sadece gezmeyi değil, orada yaşamayı tecrübe ediyorsun ki gezme işini sonraki yıllarda da yapabilirsin ama 4-5 ay amerika'da kalma fırsatını işe başlayınca bulamazsın.

maksat para kazanmaksa yüksek ücretli iş bulursun(mesela alaska) ya da çalışma saatleri belirli bir iş bulursun, günde iki iş yaparsın. ingilizce geliştirme açısından faydası insanlarla ingilizce konuşmak zorunda kalacak olman, gezerek gittiğinde kimseyle konuşmana gerek kalmayabilir ama işine de bağlı olarak konuşma pratiğini geliştirmiş olursun; genelde de wat yapılma sebeplerinden en büyüğü ingilizce geliştirmek oluyor.
  • Bruce  (21.06.18 11:39:58) 
bu tarz deneyimlerin istisnasız hepsi insana bir şey katar; work and travel yapmaktan tut da uruguay'da koyun otlatmaya kadar aklına gelebilecek her türlü aktivitenin kişiye bir şeyler kazandıracağını (hiçbir şey değilse farklı bir bakış açısı) düşünürüm ama WAT denen şeyin istisnai durumlar haricinde saçmalık olduğunu düşünüyorum. abd'de vasıfsız sayılabilecek bir işçi konumunda bulunmak için dünya kadar para veriyorsun, işten vaktin kalırsa kazandığın o parayı da orada harcayıp geri dönüyorsun. tamamen "amerikan rüyası"nın, amerikan pazarlamasının bir ürünü. ülkemde amelelik yapıp iki yer görmek için üstüne para verecek adamlar olsa ben de böyle bir program geliştirirdim tabii.

ayrıca wat'ta ayda 2400 dolar kazanacağını neye istinaden varsaydın? 4 bin dolarım olsa 4-5 ülke gezer veya hatta interrail'le bu sayıyı 8-9'a çıkarır, dilimi de öyle geliştirirdim sanırım. amacım yalnızca dil öğrenmekse kaliteli bir kursa gider, param kalırsa da onunla kısa süreliğine bile olsa dilini öğrendiğim ülkeye gitmeye çalışırdım. dil öğrenmek zaten üç ayda olacak bir şey değil, ben çok adam gördüm öyle değil 3, 6-9 ay kalıp da döndükten bir ay sonra hebele hübele konuşmaya geri dönen.

dediğim gibi WAT yapmış insan yapmamışa kıyasla en az bir şeyi daha fazla biliyordur, daha farklı bir tecrübe edinmiştir vs. buna saygım var ama benim çocuğum falan WAT yapmak istese oturur ağlardım galiba. çin'e git çince öğren, avrupa'yı dolaş, bir avrupa ülkesinin altını üstüne getir falan neblim yani abd denen sikko yerde ırgat olmak için 4 bin dolar para mı verilir
  • der meister  (21.06.18 11:45:38) 
Inanamiyorum ama der meister +1

Babam zaten beni isterse Italya'ya tatile gonderir deyip Erasmus bursunu yakan bir suru sinif arkadasim olmustu. Turist olmakla calismak ayni seyler degil.
  • Traveller  (21.06.18 12:22:51) 
bu programın amacı zaten dil öğrenmek değil. Hatta mülakatlarda dil öğrenmek dersen elenirsin diyeyim. Wat ile ilgili bir entrymi bırakıyorum buraya belki sana yardımcı olur.
eksisozluk.com

  • ayin yazari  (21.06.18 12:33:51) 
Benim bir arkadaş sanırım 3 sefer gitti. Her seferinde de 3000+ dolar getirdi. Çok çok fazla gezmedi sanırım o.

Şu baştaki 4000 dolar aracıya verilen ücret mi? Benim gitmek istediğim zaman 2000 dolar falandı galiba. Bir de onunla iş falan buluyorlar sana, bi sefer gidince oradan insanları bulunca sonraki seneler arkadaşım onlarla direkt irtibat kurdu aracılara para vermedi.

Ben gitmek istemiştim ancak gidememiştim. 4000 dolar çok para şu an ama imkan varsa gidilmeli diye düşünüyorum. Ha o sondaki 3000 dolara pek güvenmemek lazım, başka arkadaşlarım o parayı baya yediler gelmeden.
  • senolll  (21.06.18 14:31:10) 
@senoll başta verilen para 2000 dolar falanmış. ben orada harcanan parayı da hesapladım. 2000 dolar acentaya verilecek. orada haftada 100 dolar mutfak masrafı vs, 100 dolar kira olsa ayda 800 dolar maliyeti var. 3 aydan 2400 dolar. yuvarladım 4000 dolar dedim. günde 100 dolar kazanılsa haftada 6 günden ayda 2400 dolar kazanılıyor aşağı yukarı. 3 aydan 7200 dolar yapıyor. 4000'i maliyetlere gidiyor gezmek için aşağı yukarı 3000 dolar kalıyor. en baştan cebimdeki parayla gider gezerim, çalışmak için üstüne para vermemiş olurum diye düşünüyorum. bu yüzden mantıklı gelmedi. arkadaşın nasıl o kadar çok para getirebildi?

@acemi katılıyorum. hoca çok doğru söylemiş. belki bir miktar para biriktirilse katlanılır ama o da yok sanki. sadece denersem uzun süre amerika'da yaşamak nasıl olur bunu deneyimlemek için yaparım.
  • tute  (21.06.18 18:47:35) 
Çalışanlara ırgat falan denmiş de hiç ilgisi yok. YouTube'da takip ettiğim iki tane kanal var. Birinde iki tane kız Starbucks'ta barista olarak çalışıyor. Hem de sertifikaları var. Yani tüm dünyada bu işi yapabilirler eğer bir gün ihtiyaçları olursa. Yaptıkları tek şey de kahve hazırlamak ve kasada ödeme almak. Irgat diyenler ırgatlığın tanımını bilmiyorlar herhâlde. Diğer arkadaş da lifeguard olarak bir sitenin havuzunda çalışıyor. Onun da tek yaptığı bütün gün havuzdakileri gözlemek. Bir de havuzla ilgili değerlerin kontrolü var. Bu kişilerin saatliği 10 dolar. Günde 8 saat çalışırsan 80 dolar kazanacaksın. Türkiye'de bu paranın yarısını bile kazanamazsın eğer çalışacak olsan. Sen her olayı böyle değerlendirirsen hayatta hiçbir şeyden zevk almazsın. Bir gün doktor olsan, mühendis olsan, ABD vizesi için uğraşacaksın. Senden onlarca şart isteyecekler. Daha öğrenciyken onlarca ABD şehrini görme fırsatın varken bu kadar ayrıntıya takılmaya gerek yok.


  • dissendium  (21.06.18 19:00:17) 
@acemi, hâlâ var bir sürü gelmeyin videosu. O videolardaki adamlar Türkiye'de bile çalışmamış adamlar. Türkiye'de 0 (sıfır) iş tecrübesi olan adam ilk defa gittiği bir ülkede çalışma zorluğu çeker tabii ki. Bu anormal bir durum değil. Adam gittiği yerde yemekleri beğenmez, ki çok var yemek sorunu yaşayan, ertesi gün geri döner. Bu işe kalkışacak insan kendini biraz uyum sağlamaya zorlamalı. Videolar için para ödendiğini hiç duymadım ama bu kötü bir şey değil. İyi danışmanlık hizmeti veren şirketlerin reklamları yapılabilir. Bunda kötü bir şey yok, bir de bahsettiğim videolar VLOG. Sabah kalkıp "ben uyandım" denilen videolar.


  • dissendium  (21.06.18 20:01:31 ~ 20:01:56) 
@acemi, yahu onlar genç insan. 20 yaşında hepsi. Olur böyle şeyler. 35-40 yaşında insan değiller ki. Başlarından geçen olayları heyecan olarak görüyorlar. İlk defa odalarından çıkıp dış dünyaya açılıyorlar. Bu kızı Bulgaristan'a yolla, orada da keyif alacak bir şeyler bulur. Amerikan Rüyası hep var. En önemlisi kendi başlarına yaşama motivasyonları var. Sponsorları olabilir, karşılıklı fayda varsa bir sorun yok.


  • dissendium  (21.06.18 20:23:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.