[]

doktor intiharları

Yakın zamanda duyduğuma göre doktor intiharları oldukça fazlaymış.

Bir doktor neden intihar eder?

Paraysa para-saygınlıksa saygınlık... yani bunlara sahip olamayanlar gayet devam edıyor hayatlarına..

 
600 liralık ayakkabı için nasıl 3-5 kuruş daha ucuza alırım diye soruyordu bugün buralarda bi tanesi. olmaz olsun öyle saygınlıkadsfghjkjl

şaka bir yana iş tıp fakültesinden mezun olmakla bitmiyor. bunun zorunlu hizmeti var, tusu var, asistanlığı var, ağır iş yükü, nöbetler, uykusuzluk, baskı, stres... sabaha kadar sayılır. sevmeyen birinin yapabileceği iş değil. sırf 3-5 matematik, fizik sorusunu fazla yaptı diye 16-17 yaşındaki çocuklar toplum ve aile baskısıyla hekimliği seçince doğal olarak yaşanıyor böyle olumsuz durumlar.
  • nrmnm  (15.06.18 22:12:26 ~ 22:14:51) 
Vardır bir dertleri :(

Sabah 600 liralık ayakkabı için ağlayan duyurucuya kalsa hepimiz ölmeliyiz ve dünyada sadece doktorlar yaşamalı :)
  • eazy  (15.06.18 22:15:48) 
Sırf son senede benim duyduğum 3 ya da 4 tane tıp öğrencisi intihar etti. Ki bunlar izmir ve çevresinde olduğu için arkadaş çevresinden falan kulağıma gelenler. Muhtemelen türkiye'de bunun gibi pek çok intihar daha vardır maalesef.

Alınan para iyi ama her zaman beklenen seviyede olmayabiliyor ve aşırı yoğun bir meslek. Yani tamam herkesin işi zor ve yoğundur ama doktorluğun seviyesi çok ayrı stres olarak. Bi yerden sonra eğer çok da istemeyerek geldiyse ve zorunluluktan yapıyorsa kopma olmuş olabiliyor.
  • nundu  (15.06.18 22:17:12) 
tabi fazla bilgi sahibi değilim. intiharlarla ne kadar ilgilidir bilemem. parası için bir meslekte bulunmamalı insan. Son 3-5 yılda hukuk/adalet okuma heveslisi çok insan duydum mesela. Adalet dağıtacaklarından mı? Asla değil.
Yine insan sevgisinden mahrum olan da tıp/öğretmenlik falan okumamalı. Bir çok hayat, sırtı sağlam bir yere dayama üzerine kurulu.

  • 1adam  (15.06.18 22:24:32) 
Doktorluk insanı tüm deģerlerinden, biricikliğinden sıyırıp yalnızca işleyen bir sistem, maddesel bir yapı olarak görmeni gerektiriyor. Tam anlamıyla içi ve dışı olan ve işlemesi gereken bir parcalar yığınısın. Anonim Etsin. Bununla sürekli yüzleştiğinde ve yaşamı buna indirgediğinde sanırım diģer ürettiğimiz anlam ve ďeğerlerin hepsi de uçup gidiyor. Doktor kendisinin de anonim bir maddesel duzenekten farkının olmadığının ve yaşam denen şeyin absürdlüğünün farkına vardığında sanırım ölüme çok daha yakın oluyor.


  • velvetmorning  (15.06.18 22:35:05) 
Benim bildiklerim TUS stresi ve çalışma hayatı stresinden intihar edenler. Bence saygınlık son yıllarda çok azaldı. Maaş da çok tatmin edici düzeyde değil bildiğim kadarıyla. Bence intihar etmek için yeterli sebepleri oluyor birçoğunun. 30 yaşında TUS kazanmak için günde 8-10 saat ders çalışıyorlar. Sınavı kazansalar ortalama 4 yıl daha okuyorlar. Hele Anadolu'nun bir küçük bir ilçesine giderlerse, ailelerini, akrabalarını görmeden yıllarca yalnız yaşıyorlar. Çalışma hayatları bana göre çok kötü. Mühendis desen şirket çalışanıyla muhatap olur, öğretmen desen öğrenciyle muhatap olur. Doktorlar çoğunlukla tamamen eğitimsiz kitleyle karşı karşıyalar. Sonradan kafalarına dank ettiklerinde iş işten geçmiş oluyor ve bunalıma giriyorlar.


  • dissendium  (15.06.18 22:55:50) 
Genel intihar oranlarina bakip mesleklere gore oranlara bakmak lazim. Sonra yuzde kaci doktor ona bakmak lazim. Ardindan doktor orani diger mesleklerin oraninin arasindan siyriliyor mu ona bakmak lazim. Sonuca gore doktor intiharlarina raslanti diyebiliriz belki.


  • stavro  (15.06.18 23:14:06) 
Bu gibi yüksek sorumluluk gerektiren mesleklerin stresini dışarıdan anlatılmayla, tahminle anlayamazsınız. Bu stresin insanı nasıl yıprattığını bilmek için yaşamak gerekiyor.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (16.06.18 00:42:49) 
"Para ve saygınlık" düzgün bir yaşam sürmek için yeterli mi? Doktorların çoğunun hayatı sadece iş, işi de insan kesmek, sorunlu insanlarla uğraşmak. Bana ayda 50 bin verseler yapamayacağım ve yapmayacağım bir iş, gerçekten çok farklı bir düşünce tarzı gerektiriyor. Türkiye gibi okuyanın aşağılandığı, doktorun bile aşağı görüldüğü (amaan napıyorlar canım iki şık şık bi tık tık al 10 bin tl para) ortamlarda doktor intiharları olması gayet normal.

Artı doktorluk en yüksek parayı kazanıp, en düşük halk kitlesiyle muhattap olduğun mesleklerden biridir herhalde. Yılların ülkenin en zeki adamlarıyla aynı sıraları paylaşarak geçiyor, sonra gidip ilkokul mezunu bile olmayan, okuma yazma bilmeyen insanlar senin yeterliliğini sorguluyor her fırsatta, hacamatçıları falan sana tercih ediyor, şiddet uyguluyor falan. Yani böyle bi ortamda doktorların değil 10 bin, 150 bin kazanması lazım. Üstüne hep deplasmanda olma hali, zorunlu hizmet falan eklenince yok abi, doktor olmak için deli olmak lazım.

Not: mühendisim.
  • roket adam  (16.06.18 00:44:39 ~ 00:46:32) 
saglik sisteminin bedava olmasi yuzundendir. sosyal devlet anlayisi yanlistir.


  • tomcruise  (16.06.18 11:36:33) 
Tükenmişlik sendromu yüzünden


  • uzman pratisyen  (16.06.18 11:50:09) 
Kendi canına kıymak için para saygınlık vs diye bir genellemenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Kriterler bunlar olsa asgari ücretliler, çöpçüler ya da lağımla uğraşanların büyük çoğunluğu intihar etmeliydi.
Sorun bence baskı, beklenti ve elde edilenin farkı. Yukarıda söylendiği gibi hem çok zor bir meslek hem de bu işe çocuk denecek yaşta giriyorlar ama sürece hakim değiller. Sanıyorlar ki 6 yıl okul sonra kralız. Bitecek sandıkları zorluk kısmı neredeyse hiç bitmiyor.

  • kisa  (16.06.18 14:55:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.