[]

Eleştirel Düşünme nedir? (Critical Thinking)

Arkadaşlar tam olarak bir örnekle açıklayabilecek olan var mıdır? essay yazdığımda "too descriptive" tepkisi alıyorum hocalarımdan.

Teorik olarak ne olduğunu anladım ama lütfen bir anlatabilirseniz şahane olur.

mesela eleştirel düşünce getireceğim olgu bir referans mı olmalı yoksa kendi fikrim mi? yani kendi düşüncemi mi eleştirmeliyim bulgularımı mı?

birde eleştirel düşünce getireceğim olguya da referans gerekiyor mu? yani bak bu adam bunu demiş ama şu adam da şunu (tam tersini yada biraz farklı bakışını) demiş gibi mi nedir olay yani?

şimdiden teşekkürler

 
Eleştirel düşünce: gözlem, deneyim, yansıtma, çıkarım ya da iletişim yolu ile elde edilen bilgilerin inanç ve davranışlara kılavuzluk edecek şekilde aktif olarak, ustalıkla analiz edildiği, sentezlendiği, değerlendirildiği ve kavramsallaştırıldığı entellektüel olarak disiplinli süreçtir. (Michael Scriven ve Richard Paul tarafından 1987 ABD Ulusal Eleştirel Düşüncede Mükemmellik Konseyi’nde verilen tanım)

Gabennesch iyi bir eleştirel düşünürün aşağıdaki değerlere sahip olması gerektiğini ifade eder:

• kişinin sapkın, aykırı olarak adlandırılma riskine rağmen düşünce sürecini kalıpların ve geleneklerin emrine vermeye karşı durabilme

• ahlaksız görünme riskine rağmen iğrenç, mide bulandırıcı görülebilecek fikirlerin meziyetlerini gözardı etmeyi reddebilme

• cahil görünme riskine rağmen “Bilmiyorum” diyebilme

• önyargılı olarak suçlanmak pahasına kültürel gruplar ve azınlıklar tarafından desteklenen fikirlerin doğruluk değerlerini sorgulama gerekliliğine bağlılık
dönek olarak algılanma riskine rağmen fikrini değiştirmeye olan yatkınlık

• Sadakatsiz görünme riskine rağmen karşıt görüşlerin argümanlarına açık olabilmek

• kişinin özsaygı eksikliğinden muzdarip olduğu görüntüsünü verme riskine rağmen kendi bilgisi ve limitlerinin akut farkındalığı.
  • tomcruise  (06.06.18 14:27:42) 
biraz daha aydınlandım bu konuda sağolun arkadaşlar ama ayrıntılı 1-2 örnek daha olsa tam oturacak umarım.


  • toujours pure  (06.06.18 15:07:52) 
Diyelim osmanlıya kitap teknolojisinin geç girmesi üzerine yazacaksin.

TDK sözlükte kitap şöyle tanımlanır. İlk yazılı kitaplar şunlardır, elyazması şöyledir. Sonra avripada matbaa kuruldu, osmanlı almadı. Vs. Gibi betimsel girmeyeceksin.

Önce şöyle bir cümleyle tezini ortaya koyacaksin: osmanlıya matbaanın geç girmesinin altında yatan neden dini ve siyasi olmaktan cok kitap endüstrisinin kendi iç dinamiklerindedir. Bu dinamikler şunlardır bidi bidi bidi.

Sonra diyelim ilk dinamik kitap fikrinin kavranışı. Kitaba yüklenen işlev. Bunu anlatırken de karşıt görüşleri verip kritik edeceksin.

Ayşe, doğu dünyasında kitap kültürünü şöyle tahlil ederken, Onankarsin Fatma kitaba yüklenen fonksiyonu şöyle tarif eder. Su su nedenlerden dolayı fatmanin görüşünün kabule yakin olduğu söylenebilir.

Gibi. Akil yürütme, karşılaştırma ve kritik yapman isteniyor.
  • kullanıcı adı  (06.06.18 16:39:02) 
bak işte bu iyiydi bro adamsın @kulalnıcı adı


  • toujours pure  (06.06.18 17:35:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.