[]

İş görüşmesinde ne sorayım?

Geçen askerden yeni mezun bir çocuk geldi iş görüşmesine. Makine mühendisi çocuk. Müdür de pek sallamadı işi var diye sanırım. Bana iteledi. İş ihracat ağırlıklı olduğu için ingilizce muhabbet ettim elemanla ama tabii ilk defa böyle bir şey yaptığım için gayet gayri resmi bir görüşme oldu. Eleman da ingilizce bilmiyordu nerdeyse. Sorularıma bir iki kelime cevap verebildi. ABD deneyimi de var üstelik. Beklemiyordu sanırım hemen ingilizce mülakatı. Müdür gelenleri muhtemelen bana iteleyecek yine. Ne sorayım, nasıl davranayım bu gençlere. İlk gelen çocuk gibi hissetsinler istemiyorum.




 
İngilizce bilmeyen adamı ihracat ağırlıklı işe alırsan başına bela olur. İçin rahat değilse pasla derim.


  • roket adam  (27.04.18 10:53:04) 
iş tecrubelerini sorun
daha önce neler yaptığını sorun
dil durumunu sorun
sizin orada ne iş yapacak onu anlatın
sonra aynı birimde daha önce başınıza gelen bi aksilik varsa onu örnek verin. kendisi olsa nasıl bir yol izlerdi onu sorun. bunun gibi başka örnek varsa sorun.
sosyal hayatını biraz sorabilirsiniz.
işe sahip çıkacak biri mi yoksa işi sallamayacak rahatlıkta biri mi onu anlamaya çalışın
oturduğu muhbir işe yakın mı geliş gidiş mantıklı mı onu sorun.
  • ergenpezeveng  (27.04.18 10:57:13) 
sıralamışlar neler sorulabileceğini. şirketi/firmayı ne kadar tanıyor, ne kadar bilgi sahibi onu da sorabilirsin


  • silah taciri  (27.04.18 11:00:37) 
ilk olarak ik'ya ilet, iş görüşmesine gelenlere önden bilgi versin mülakatın ingilizce olacağına dair.

ben ilk olarak çalışma şartlarından bahsediyorum (İK'dan ayrı olarak). akabinde çalışma düzenimizden. sonra da kendi tecrübelerini soruyorum. eğer tecrübesinden emin olabilirsem sohbet ortamına döndürüyorum görüşmeyi. bu sohbet sektörle alakalı oluyor tabi ve aralarda kendimce önemli noktalarla alakalı ince sorular soruyorum.
  • teritori  (27.04.18 11:04:02) 
Yapacağınız işe binaen adayın potansiyelini ölçmeye yönelik sorulara odaklanın bence.

İngilizce konusu mesela. Çocuğun ABD deneyimi olmuş olabilir ama bu o anda sizin karşınızda rahat bir şekilde ingilizce konuşacağı anlamına gelmez. ABD deneyimi olması zamanla açılıp kendini ifade edebilme ihtimalini güçlendirir sadece.

"Biz ihracat yapan bir firmayız. Yani başvurduğunuz pozisyon İngilizce konuşmayı gerektiriyor. İngilizce biliyor musun? ...Let's continue in English.." yerine,

"Biz ihracat yapan bir firmayız. Yani başvurduğunuz pozisyon İngilizce konuşmayı gerektiriyor. Bunun üstesinden gelebilir misin?" gibi bir soru daha mantıklı olur bence.

Ben de makine mühendisiyim. Bana gelen şu programı biliyor musun sorusuna hiç bir zaman evet hayır demedim. Sadece o programla şu konuda bir çalışma yapmıştım, kullandığım kadarını biliyorum falan diyorum. İngilizce biliyor musun sorusuna ise cevap olarak "İngilizce konuşulan bir ülkede tek başıma her türlü işimi halledebilirim" gibi bir cevap veriyorum. Fakat aniden biri çıksa karşıma ingilizce bir şeyler sorsa önce biraz afallarım zamanla toparlarım kendimi. Yabancı dil konuşma moduna geçtikten sonra rahat bir şekilde kendimi ifade edebilirim.


Önemli olan kişinin kendisine ne kadar güvendiğidir. Yaptığınız işlerden bahsedip bu işler sana hitap ediyor mu, kendini bu işe ait hissedebilir misin tarzı sorularla adayı belirlemek daha kolay olabilir.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (27.04.18 12:13:07) 
  • legalize marijuana  (27.04.18 12:27:00) 
Sizin sorularınız kısa, istediğiniz cevaplar uzun olsun.

Yani yes/no sorusu gibi yerine, "Could you tell me about yourself?" ya da "Please tell me about your daily life." falan de. Anlatsın...
  • himmet dayi  (27.04.18 15:48:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.