[]

yaşamak ve çalışmak için abd mi avrupa mı?

yaşayanlar veya yaşam deneyimi olanlar veya böyle birini tanıyanların cevaplarına açım.




 
Bence mars en temizi.

Ne Yapacaksın iş meslek ne? Romanya da Avrupa İsveç de.
  • Jimmy McNulty  (15.04.18 13:50:24 ~ 13:53:25) 
Eğer kalifiyeysen, kesinlikle ve açık ara ABD.


  • yavru tosun  (15.04.18 14:04:49) 
calismayi seviyorsan abd
vergiler az, hayat ucuz, standartlar yuksek. ama issiz filan kalirsan sosyal devlet olmadigi icin isin zor.

  • cedex  (15.04.18 14:51:07) 
@Jimmy McNulty

aslında psikoloji 3. sınıftayım ama turizmle ilgili bi alanda çalışıcam. otellerde tur şirketlerinde vb. ilk iş başvurularım bu yönde olacak.
  • error522  (15.04.18 14:57:33) 
yetenekler ve bikimin acisindan "ortalama" biriysen kesinlikle avrupa. sosyal devlet, insan gibi yasarsin.

yok ben kendi alanimda bir rockstarim maasim senelik $200k dan baslar dersen amerika olur. bana gore ortalama birinin amerika'daki hayati kabustan ibaret. $30-60k arasi maasla amerika'nin yasamaya deger bir yerinde maastan maasa emeklilik icin birikim yapamadan ve hasta olmamak doktora gitmek zorunda kalmamak icin dua ederek yasayacagima istanbul'da yasarim.
  • robokot  (15.04.18 18:46:16 ~ 18:47:37) 
Daha Yakın olduğu için kesinlikle Avrupa


  • turkuaz  (15.04.18 19:06:05) 
@robokot o maaşlar için abd neden zor? sağlık ve eğitim pahalı bunu biliyorum. ama hayat daha ucuz değil mi? yani en azından türkiye'ye göre daha ucuz değil mi?


  • nick bulamadim  (15.04.18 19:10:20) 
yani "in the middle of nowhere" gibi bir yerde yasamak istiyorsan hayat pahaliligi ortalama maas alan ortalama biri icin turkiye'deki kadar asagi yukari cok da ucuz degil. ve sosyal guvence yok gibi bir sey. yani net negatif.

duzgun bir yerde yasamak istiyorsan ise hayat istanbul'dakinden yerine gore en az bir 2 ila 4+ kat pahali (alim gucune oranla).

ve bu yerlerin hic biri turkiye kadar guvenli de degil suc orani vs. acisindan. yani turkiyeyi hic sevmeyen ve kacma niyetinde olan biri olarak diyorum bunu.
  • robokot  (15.04.18 19:14:38 ~ 19:15:58) 
avustralya ve kanada da göz önünde bulundurulmalı.

avustralya'da mesela (melbourne için konuşuyorum) saatlik minimum 18-20 dolar civarı kazanıyorsunuz. bu bahsettiğim garsonluk, bulaşıkçılık gibi mesleklerde. paylaşımlı olarak çıkacağınız bir evin masrafıysa size haftalık max 300 dolar olur. hesabı siz yapın.

not: avustralya'da yaşamıyorum ancak bu yıl taşınacağım için çok fazla araştırma yaptım.
  • youshookmeallnightlong  (15.04.18 19:18:34 ~ 19:27:17) 
@robokot yurtdışına çıkmadım o yüzden tek bildiğim internetten öğrendiklerim. doların artması, vergiler türkiye'yi daha zor bir yer haline getirmiyor mu? abd'de 50k bir maaş türkiye'deki herhangi bir yaşamdan daha iyi olur diye düşünmüştüm. sonuçta burada doğru üzgün kırmızı et bile alamıyor insanlar. 100 bin liraya orta sınıf araca biniyorsun. orada 10 dolar bir ürün burada 40-50 lira en az. alım gücü çok düşük. doğru düzgün ev almaya kalksan kolay değil. abd'de bunlar daha kolay değil mi? sağlık ve eğitim hariç tabii.


  • nick bulamadim  (15.04.18 19:36:41 ~ 19:37:11) 
iste orada kiralar da pahali, toplu tasima yok gibi bir sey cogu yerde. o maas brut, vergisi var, bunun icinde genelde sosyal guvence ve emeklilik ile ilgili bir sey dahil degil. sigorta cok pahali, ve faydalanmasi genelde cetrefilli ve sirf deductible odemeleri bile bel buker ihtiyacin oldugunda. aylik sigorta masrafini, ve emeklilik birikimine giden parayi da dus, maas kus kadar oldu zaten.

san francisco gibi bir yerde kiralar en en iyi $3000 den basliyor aylik 1 oda. 2-3 oda falan duzgun bir yer dersen aylik 5-6000$. Tabii SF gibi bir yerde yasiyorsan maasin en en az $120k falan olmasi lazim startupinda calisip arabanda uyumuyorsan.

daha ortalama yerlerde de maas ile giderler arasinda benzer bir denge mevcut ozetle. yani maastan emeklilik yatirimi + ozel sigorta + kira + zorunlu araba vs gibi kalemleri dustugunde kalan parayla hayat standardin buradan genelde dusuk eger kalifiye isinde ilerlemis biri degilsen. bir de orada dedigin gibi egitim pahali, onu gerceklestirmek icin ozel kuruluslar ve devletten borc almak zorundasin ve onlarin odemeleri de bel bukuyor - iflasla falan o borcu uzerinden de atamiyorsun mutlaka bir sekilde odemek zorundasin.

guvenlik de problem. belki gozunde buyutmuyorsun ama en gosterisli sehirlerinde dahi amerika'da suc orani turkiye'de buyumus birinin tecrube ve dahi hayal ettiginden cok daha yuksek.
  • robokot  (15.04.18 19:52:15) 
anladım. teşekkürler.


  • nick bulamadim  (15.04.18 21:52:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.