[]

30lu Yaşlarda İkinci Dil

İşim gereği Avrupa bölgesi ile çalışıyorum. Bu zamana kadar iyi düzeyde bir İngilizce ile idare ettim, ancak 2. bir dili de iyi düzeyde öğrenmeyi uzun süredir istiyorum, kariyer yönlendirmemde de bu şekilde bir dönüş aldım. Ancak yoğun olarak çalıştığım belirli bir ülke yok, bu nedenle hangi dil sorusuna tam olarak yanıt bulamadım. Daha önce Fransızca ve Almanca dersleri aldım, ancak devam etmediğim için şuan ikisinde de başlangıç düzeyindeyim. Benim için ağırlık Fransızca'ya başlamak gibi, ilerlersem de aynı dil ailesinden olması nedeniyle belki daha sonraları İspanyolca ya da İtalyanca da öğrenebilirim diye düşünüyorum. Ve ailemde Fransızca bilenler var. Öte yandan Almanca'yı İngilizce'ye benzerliği nedeniyle öğrenmem daha kolay gibi. Ancak çalıştığım alanda (veri/pazarlama) veri gizliliği uygulamalarının Almanya'da yaygın olması nedeniyle de kariyer olarak bu ülkede ilerleyebileceğimi sanmıyorum. Çevremde de çok kullanılmıyor, çok özel bir sempatim de yok ülke ya da dil olarak. Biraz uzun yazdım, sonuç olarak önerilere açığım. 30 yaşından sonra Fransızca'ya başlaman çok rasyonel bir davranıştır der misiniz, deli misin otur İngilizcenle işine bak mı, bırak hepsini Almanca en kralı mı? Portekizce vb derseniz de önerilere açığım :)

Teşekkürler herkese.


 
Almancayı tavsiye ederim. Fransızca daha zor :( aksanı olsun, grameri olsun.


  • noeldayın  (14.04.18 20:26:32) 
Ben Portekiz ce den uzak dur derim. Çok kıl bi dil


  • benaslindayohum  (14.04.18 20:33:29) 
Almanca İngilizceye pek benzemiyor. Ben İngilizce ile devam et derim. İtalyanca öğrenmek istiyordum ben de uzun bir süredir ama çok fazla kişi tarafından konuşulmuyor. Hobi olarak devam ediyorum canım istediğinde. İtalyanca için melodik dil diyorlar ama ilginç bir şekilde İtalyanca pop şarkı çok çok az. Mesela Yunanca çok yaygın bir dil olmamasına rağmen yüzlerce Yunanca şarkı bulabilirsin ama İtalyanca şarkı duyamıyorsun radyoda, televizyonda. Öğrendikten sonra onu kullanmak zor. Fransızca öyle değil. Onlarca Fransızca şarkı var. Her gün maruz kalabileceğin materyaller var. Almancada da mesela özel ilgin yoksa ne müziğe denk gelirsin ne de filme denk gelirsin. Arayıp bulman lazım. Portekizceye hiç girmiyorum. Ben Fransızca öğren derim ama zor. Buraya şimdi hayır her şeyin kuralı var, öğrenince kolay diyecekler ama bu dünyadaki her şey için geçerli. Kural mutlaka var ama o kuralları benimsemek mesele. Ben İngilizce ile devam et diyorum eğer spesifik bir hedefin yoksa. Direkt yurt dışında vs. yaşamak istemiyorsan sana zaman kaybı olarak geri dönecek. Dil öğrenmek kesinlikle zaman kaybı değil bu arada. Sadece o dilde en az C1 elde etmeden o dili bırakmak saçma. B1 bile yetersiz bu açıdan. Unutursun çünkü araya çok az bir süre girdiğinde.


  • dissendium  (14.04.18 20:37:55) 
aga 30 yaşındasin ve bu yasta öğrenilir mi diye soruyosun. biraz ufkunu ac allasen millet 80 yaşında resime basliyor.


  • mayeskuel  (14.04.18 20:41:14) 
bilinenin aksine yetişkinler öğrenmede çocuklardan daha iyi. hafızayı etkileyecek kadar çok yaşlı olunmadığı sürece her türlü normal bi şekilde öğrenirsin.


  • altin yumurtlayan lavuk  (14.04.18 21:20:54) 
Almanca'ya 24 yaşında başlamış ve uzun yıllar uğraşarak iyi seviyeye getiren birisi olarak İngilizce altyapısının Almanca'yı öğrenmede yardımcı ve etkili olduğunu iddia ediyorum. Yapısal olarak İngilizce'ye çok benzer Almanca.

Ama şunu net söyleyeyim. Ne kadar uğraşsan da İngilizce harici bir ilave yabancı dili o dilin konuşulduğu ülkelerde bir dönem yaşamadığın sürece iyi seviyeye getiremezsin.
İyilikten kasıt iş ile ilgili bir telefon görüşmesi ya da sunum yapamazsın.
Mail yazarsın, anlarsın ama gazete okuyamazsın, haberleri dinleyemezsin ve mesleki yazı, makaleleri anlayamazsın. En fazla gündelik hayatta ya da konuşma partnerinle belli konular üzerinde konuşabileceğin seviyelere ulaşır.

Fransızca'yı da denedim bende yemedi. 10 harflik bir kelimeyi 3 harfle okuyamadım ve soğudum.

Long story short: Hobi olarak yapılır.
  • japon askeri  (14.04.18 21:53:44 ~ 21:54:00) 
@japon askeri Genel olarak katılsam da çevremde tamamen kendi çabasıyla Fransızca, Almanca sertifika düzeyine kadar ilerleyenler var. Kardeşim en yakın örnek mesela, önce İngilizceleri tarar, sonra açar Le Monde okur. Hiç ders, kurs almadan kendi kendine C1 seviyesinde sertifika alan biliyorum. Dediklerim tabii ekstrem örnekler. Yani dediklerin ilk bakışta çok mantıklı, hatta "Sunum da yapamayacaksam ne anlamı var" diye düşündüm ilk anda; ancak aslında kişiye ve isteğe bağlı bence. Frankafon okullardan olup yurtdışında master yapıp "Benim İngilizcem daha iyi aslında" diyen de var, Fransızca hem zor bir dil hem de belki dediğin gibi İngilizce'ye çok daha maruz kalıyoruz gündelik hayatta, çaba harcamak çok zorluyor.

Almanca konusunda dediklerine tamamen katılıyorum. Ben ortaokulda aldım, çok da kapsamlı olmamasına rağmen İngilizce'ye benzediğini hep düşünmüşümdür, ama dilin fonetiğini kaba buluyorum. Almanya da özel olarak ilgimi çeken bir ülke değil, çok ciddi bir motivasyonum yok bu nedenle.

Galiba çok istekli yapılacak bir hobi olarak demek daha doğru.

Çok teşekkürler cevap için
  • hana bi  (14.04.18 22:44:07) 
Hey corc arti 1.

biraz kafa karisikligin var gibi,meslegini ingilizce surdurebiliyorsan ordan devam et,lokal olmaya karar versigin bir ulkenin lisanini sana yetecek kadar ogren.isle ilgili atilim yapacagin bir zamani dil ogrenmeye kasarak harcama.
  • duptıs  (14.04.18 22:51:41) 
@hey corc versene borc Evet, katılıyorum tamamen, tam olarak sormak istediğim buydu. Teşekkürler

@mayesquel: Onu sormuyorum aslında, yapayım ama hangisi diyorum. Yine de başka soru için güzel cevap, teşekkürler.

@dissendium Çok teşekkürler, çok kapsamlı cevap. Ben de tamamen böyle düşünüyorum, Fransızca konusunda verdiğin örnekler de dahil olmak üzere. Uzun süredir de böyle gitti, İngilizce'nin konfor alanı da malum. Ancak artık çokuluslu şirketlerde ciddi tercih sebebi 2. dil, ben de belirttiğin gerekçelerle iş, güç, hayat koşturması derken hep erteledim bugüne kadar aslında dil konusunda yeteneğim olduğunu söylenmesine rağmen. N'apalım bizim de hobimiz bu olsun, biraz Fransız Kültür'ü zengin ederiz artık C1'e kadar :) Çok teşekkürler detaylı yanıt için.
-------
Şuana dek yanıt yazan herkese teşekkürler arkadaşlar. Mobilden baktım ve dönmek istedim hemen, yeni cevaplar olursa bekleriz, tik garantimiz mevcuttur :)
  • hana bi  (14.04.18 22:53:47 ~ 15.04.18 00:30:12) 
@duptıs Doğru, teşekkürler. Ben yine hobi olarak deneyeceğim sanırım :) Ama ülke belirleme konusunda aynen katılıyorum, biraz da bu karışıklıklar nedeniyle başlığı açtım. İş hayatında atılım ise apayrı konu :)


  • hana bi  (14.04.18 22:56:20) 
Tıraş, istersen öğrenirsin. Seni entry'me davet ediyorum. Fransızcanın telaffuzunu iki günde çözemeyen biri ya çaba göstermemiştir ya da dile yeteneği yoktur.

eksisozluk.com

Fransız Kültür'de C1'e kadar vereceğin yaklaşık 10 bin lirayı bana bağışlayabilirsin.
  • i was made for you  (14.04.18 23:00:22 ~ 23:03:48) 
kariyer yönlendirmemde de bu şekilde bir dönüş aldım. Ancak yoğun olarak çalıştığım belirli bir ülke yok, bu nedenle hangi dil sorusuna tam olarak yanıt bulamadım


Buradaki yönlemdirmeyi kim yaptı bilmiyorum. 2.dilin hangisi olduğu bile belli değilken neden öneriliyor?
Eğer belirli bir dili öğrenmek önemliyse bunu bilmek lazım. Yoksa motivasyon sağlamak zor. Örneğin fransızcaya başlayıp, sonrasında acaba italyancayı mı seçseydim düşüncesi.

Bunun yerine aynı zamanı başka becerileri öğrenmek için kullanmayı düşünebilirsiniz. İleride bir yere taşınırsanız da yaşarken öğrenirsiniz bence.
  • EasyTiger  (15.04.18 06:03:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.