[]

Çok iyi eğitim almış ve nitelikli insanların işsiz kalması

Özellikle son zamanlarda çok nitelikli insanların işsiz ve iyi kazanamadığını görüyorum.Bunu neye bağlıyorsunuz ?




 
Rusyaya.

Böyle söyleyince olmadı. Ruslarda çok eskiden beri görülen birşey bu zaten, bize de mi geçti n'olduysa artık.

Celal Şengör bahsedendi; eğer iyi çalışırsanız karşılığını bu ülkede alırsınız diye, artık alınamıyor sebebi de artık liyakat değil biat işleri götürüyor. İşi yapabilene değil de yakın olana ''nasıl olsa bi' şekilde yapar'' mantığıyla veriyorlar. Ve bu çaycı olmak için bile gerekli görülüyor artık. Sadece siyasi değil, özel şirketlerde de fanatizmi coşturacak fanatiklerini arıyorlar.

Dostoyevski bi' romanında buna ''kokuşmuş düzen'' diyordu, gerçi o rusça diyordur ben türkçe okuyabiliyorum sadece. Biraz da ingilizcem var ama neyseki o şimdinin konusu değil.

torpil her dönemde vardı ama işin de ''Yapanı'' vardı, artık milletvekilleri bile şikayetçi adam kendi astına sözünü dinleyemiyor -akp vekili şikayet ediyor bundan- Artık torpiller çok daha üst makamdan dağılıyor bu da torpilde tekelleşmeyi doğuruyor ve biat kültürünü daha da coşturuyor. Ama biraz daha sabrederseniz düzelir bence, monarşilerde eğer yöneticinin kendisi için dünyevi sıkıntıları biterse ülkesinin bekası için ''doğru'' kararlar almaya başlıyor.

Biraz daha dişinizi sıkın derim ben, umarım şurada çok bişey kalmamıştır...
  • mete kudur  (12.04.18 00:11:59 ~ 00:15:13) 
Çünkü yapılacak işler basit, kimse her gün işinde atomu parçalamıyor; o kadar bilgi gerekmiyor çoğu işe, böyle olunca daha bilgili adam daha çok para isteyeceğinden talep görmüyor. Bence nitelikli insanlar bir şekilde akademiye kaymalı ya da kaydırılmalı, günlük işlerde master, doktara gibi şeyler boş.


  • gezegen olan pluton  (12.04.18 00:26:41 ~ 00:28:58) 
Pluton'un cevabına paralel ama farklı bir bakış açısı getirmek isterim naçizane.

Çünkü işveren o insanın hak ettiği ücreti vermek istemiyor. Aslında işler basit olmak zorunda değil, daha iyisini yapabilirsin ama o parayı verdiğin insanla değil. İşveren işi basit, minimum seviyede yapacak minimum maaşlı çalışanı tercih ediyor. Yoksa işini çok iyi bilen insan üretim için, verimlilik için önemlidir; en basit işi bile normalden daha kazançlı bir şekilde yapabilir ama işverenin niyeti bu değil.
  • Bruce  (12.04.18 00:30:48) 
Ben jw marriott ile iliskilendiriyorum bu durumu.

Mete kudur da guzel aciklamis bu ilintili iliskiyi.
  • Darkwing Duck  (12.04.18 01:27:18) 
çok basit.O nitelikler mevcut, bizim kapitalist sistemde işverene yeterince fayda sağlayamıyordur.Bunu derken insanların nitelikleri yetersiz demiyorum.Nitelikli insan --> nitelikli ürün--> iyi kar oranı sistematiğinde sorun var bizde.


  • turkuaz  (12.04.18 09:49:34) 
Çünkü çok fazla eğitim almış insan çıkıyor her sene piyasaya, e bu kadar adamı çalıştıracak iş hacmimiz yok maalesef.

Aslında sorun memleketin ihtiyacı olan iş gücü ile alakalı eğitim yapılamaması. Bütün gençlik deli gibi üniversite okuyor, ama kimse bir işte ustalaşayım, zanaatkar olayım demiyor. Konu aslında yine meslek lisesi meselesi.

Bitirildiğinde bir geçerliliği olan üniversite bölümlerine lafım yok, ama insanlar okul bitince nerede iş bulacağını bilmediği sikim sonik bölümler bitiriyor.

Memlekette mesleki olarak iş bilen adam yetişmiyor uzun süredir, açığımızı suriyeliler/özbekler/afganlar kapatıyor şu sıralar.
  • John Bloor  (12.04.18 10:12:56) 
çünkü nitelik değil nicelik önemli.


  • Tears of Devil  (12.04.18 10:17:53) 
Her işi kıvıralecek, isviçre çakısı eleman arıyorlar. Bir kişiden maksimum faydayı sağlamak öncelik. Yani kurum nitelikli sonuç vermiyor ki sürecin nitelikli olmasına ihtiyaç duysun. Temel yeterlilikler sonrası iş tamamen insani becerilere, iş kotarabilmeye bakıyor seçen kişi profesyonel davranmadığı için.


  • haykorsamdunyaya  (12.04.18 10:18:23) 
Cünkü isverenler nitelikli personel alip onlara hak ettigi para ödemek istemiyor, böyle adamlari tehdit olarak görüyorlar.
Eski calistigim yerde Arge'yle ilgileniyorduk, yüksek teknoloji ürünler icin malzeme üretmekle ilgili projelerimiz vardi. Patron yillarca gelecek vaat eden elemanlari tehdit olarak gördügünden onlari cikarip yerine söz gecirebilecegi, düsük profilli adamlari almis. Üretimde her Allah'in günü hata cikiyordu. Üretim müdürü hicbir sorunu kendisi cözemiyordu ve bir ton mal cöpe gidiyordu.

Arge desen keza öyle. Arge elemanlarindan birisi uzun yillardir orada calistigi icin birgün oraya Arge müdürü olacagini zannediyordu ama elemanin Ingilizcesi yok, yükseklisansi yok, Tübitak icin proje yazilmasi lazim, literatür okuyamiyor zavallim. Sen simdi bu adam icin gecmiste olan calismalari okusun, üstüne fikir üretsin, sonra da bunu gerceklestirsin diyemiyorsun ki. Ama patron sürekli "Bana iyi Arge projeleriyle gelin, atilim yapalim, firmayi bir adim ileri tasiyalim." diyordu sürekli.

Hangi elemanla!! Ben doktorada derse gidebilmek icin izin aldigimda "Bu da bos bos islerle ugrasiyor." diyen adamlar bunlar ayni zamanda.
Not: Firma su an iflasin esiginde.
  • chitosan  (12.04.18 11:01:59 ~ 11:02:43) 
bunun cevabı en tepeden verilmişti:

-ara eleman ülkesiyiz.
  • eindaclub  (12.04.18 11:55:00) 
Okulların 2000 senesi civarından sonraki kontenjan artışlarına ve yeni açılan üniversitelere bakarsan cevabı bulursun. Bir sürü köşe başı üniversite var, kontenjanları bazı bölümlerde 3 katına hatta daha fazlasına çıkmış.

Zçar gibi mezun verilince böyle oluyor. Spesifik işler hariç tecrübesiz ve yeni mezun adamı alıp üç kuruşa çalıştırmak daha karlı oluyor.

Antalya'ya taşındım, buranın en büyük firmalarından birisiyle görüşmeye gittim. Diğer adaylarla 15dk görüştüler, benimle 2 saat. İstediğim ücreti söyleyince "burada o maaşı 5 senedir çalışan mühendislerimiz bile almıyor" dediler...

oldu ak 1750TL ye başlayayım...
  • kimlanbu  (12.04.18 12:14:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.