[]

Almanya'da Yüksek Lisans

merhaba arkadaşlar. ankara'da tiyatro bölümünde oyunculuk okuyorum. otuz yaşıma gireceğim. bu bölümden önce makine mühendisliği okuyup yarıda bıraktım. bu dönem mezun olacağım. lisans ortalamam üçün üzerinde olacak gibi. zorlarsam belki 3.50 tutturabilirim. istanbul'da yüksek lisans yapmayı düşünüyordum fakat aklıma son bir haftadır yurt dışında yapma fikri düştü. almanya'daki devlet üniversitelerinin harç problemi pek olmadığı için ve tiyatro eğitiminin almanya'da bir ekol olmasından dolayı gözüme bir üniversiteyi kestirdim. Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi. köşede çok parası olan biri değilim. işçi çocuğuyum. eğer kabul alabilirsem orada yarı zamanlı çalışmayı düşünüyorum. tavsiyeleriniz nelerdir acaba ? nasıl kabul alabilirim sizce ? bölüm başkanı tavsiye mektubu yazmayı kabul etti faydası dokunur mu ? kendi bölümümde yüksek lisans alımı kapatıldığı için başvuramıyorum. almanca bilmiyorum fakat orada eğitimini seve seve alırım.




 
Bavuracagin programin sayfasina girip basvuru kosullarina baktin mi ne istiyorlar?


  • hot potato  (10.04.18 18:11:50) 
Egitim dili Almanca mi? Dendigi gibi sitesine basvuru kosullarina bakmak lazim. EU disi ogrencilere olan ekstra yaklasimlarini ogrenmek lazim (EU ici odemeler farkli EU disi odemeler daha pahali oluyor genelde). Dil yeterlilik hangi dilde ne kadar istiyorlar? Yani once gireyim sonra ogrenirim seklinde olamiyor zaten, egitim dilini onceden ogrenip sinavini verip ispatlamak veriyor. Tiyatro oldugu icin giris sinavlari vardir muhtemelen? Nasildir, ne istiyorlar giris sinavlarinda? Sitelerinde falan yazmasi lazim hep.


  • robokot  (10.04.18 18:16:50 ~ 18:17:22) 
tiyatro gerçekten çok spesifikmiş, ne isterler bilemiyorum.
kabul konusunda: tabi ki mektup iyi olur. ama burslu master bulmak çok zor. yine de tiyatro olduğu için belki daha başka vakıflardan filan sanat bursu oluyordur bakmak lazım.
normal master'a gidecek bir insan gibi düşünelim seni atıyorum işletme masterı gibi, esas konu şu:
sen gidince orada part çalşabilirsin, çalışsan da iyi olur. ama ilk vizeyi alırken ayda 600*12 ay gibi bir hesap yapıp senden 7-8 bin euro gibi bir parayı bankaya yatırmanı, bu parayı ödeyebilecek birini garantör göstrmeni filan isterler. bunu unutma.
dil: lisanslarda mesela şartlı kabul olabiliyor. 1 sene dil okuyorsun önce. ama tiyatroda programlar nece hiç bilmiyorum.
  • niye ama  (10.04.18 18:20:12) 
Merhaba,

Bahsettiginiz üniversite, eger Almanca seviyeniz üst düzeyde degilse direkt kabul vermiyor. Ikincisi, cok uzun süren bir not esitleme süreci var(bkz: Anerkennung/ Bewertung ausländisches Volbildungsnachweise zum Studium an der Validation). Notlarinizi yolluyorsunuz ve onlar kendi sistemlerine gore sizin transkribinizi gozden geciriyor ve bitirme notunuzu hesapliyorlar. Bu islemi bazi universiteler normal basvuru sureci icinde halledebilirken, Mainz bahar aylarinin basinda Anerkennung icin basvuru yapilmasini istiyor. Sonra aldiginiz sonuc ile, normal basvuru surecine geciyorsunuz. Tavsiyem baska bir üniversiteden önkabul alip, dil ogrenirken bu surecte istediginiz üniversiteye basvurmaniz.

Yari zamanli calismaniz, ancak dil sinavini verip normal ogrenci statüsüne gectiginizde yasal olarak mümkün. Kolay gelsin.
  • buf-e kür  (10.04.18 18:41:37) 
ben de durumun genelini özetleyeyim hocam;

-öncelikle denildiği gibi dil şartı. ingilizce ise ielts'den minimum 6 istiyorlar genelde, almanca ise c1 seviyesi isteniyor genelde ki sizinki tiyatro olduğu için aksan ve akıcılık çok önemli olduğu için c1 kesindir sanırım.
- bunlar yoksa bu seviyeleri belegeleyebilecek kadar dil okulu şartı isterler. "biz seni kabul ediyoruz okulunla ve notlarınlar ama önce dili hallet" deyip ön kabul/şartlı kabul verebilirler.

ön kabulu alırsan;

önce dil okulu buluyorsunuz(danışman firmalar da kullanabilirsiniz), sonra dil okulu ve ön kabul yazısı ile vize başvurusunda bulunuyorsunuz. vize şartlarından biri "bloke hesaptır". ortalama 8000-9000Euro arasındadır genelde. bu parayı önden yatırıp blokeletiyorsunuz. sonra kalacağınız ay başına taksitlendirip size geri ödeniyor bu para.(amaç her ay size düzenli gelir gelmesi)

dil okulunu geçip, istenilen dil seviyesine gelip sertifikayı alınca bu sertifikayla okula başvuruyorsunuz ve kesin kayıt kısmına geçiliyor. sonraki 1 sene için yeniden vizeye yada vize uzatmaya başvuruyorsunuz. "bloke hesap" olayı sonraki sene için de olacak tabi ne yazık ki. ama iyi tarafı kesin kayıt yaptıktan sonra kısa süreli çalışma izni de almış olacaksınız.

dil okuluna gerek duymazsanız; üst paragraftaki şeyler direkt geçerli. önce kabul alıyorsunuz, o kabul ve dil belgelerinizle konsolosluğa başvuruyorsunuz, bloke hesap açıyorsunuz. vizeniz geliyor ve gidiyorsunuz.

evet okulların harçları ucuz ama dışarıdan gelen öğrenciler için bloke hesap, dil okulu, kalma, yeme içme derken yine baya masraf çıkıyor.

okula kesin kayıttan sonra masrafınız azalıyor ama. en azından okulun yurdunda kalabilir, oranın yemekhanesini kullanabilir ve ücretsiz toplu taşımadan yararlanabilirsiniz. ama dil okulu için gittiğinizde bunlar olmuyor ve çalışamıyorsunuz da.

bu arada lütfen soruyu sonra silmeyin, baya yazdım başka okuyan da olursa onlar da kendilerinde bir şey bulabilirler bu yazıda :)
  • c1b2k3  (10.04.18 19:46:33 ~ 19:49:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.