[]

Seker konusunda yine kafa karisikligi yasiyorum

Fit bir vucuda sahip olabilmek icin saglikli yaglar aliyoruz, sekeri minimize ediyoruz. Paketlenmis gidalardaki, ne bileyim tatlidaki cikolatadaki seker cok kotu bu OK.

Meyve suyu icmiyoruz cunku icerisinde bol miktarda seker var bu da OK.

Peki meyve sekeri ile bu cikolatadaki seker ayni oranda mi kotu?

100 gr elmadan alacagim 10gr seker ile 4-5 kesme seker esit mi vucudumuz acisindan?

Elmada lif var tok tutuyor vs kismini sormuyorum, tamamen seker karsilastirmasi yapiyorum.

 
aynı. biri sadece şeker diğeri vitamin, mineral, lif, protein, yağ ile birlikte şeker. aradaki fark bu.


  • diffarentiationation  (09.04.18 18:28:21) 
Aynı değil esasında evet şeker şekerdir ama glisemik indeks denen insülin uyarma hızları farklı. Bu nedenle elma daha iyi bir tercih içerisindeki lifler aynı zamanda kana yavaş karışmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle şeker kaynağını "whole foods" olarak almak daha iyi bir tercih.


  • neferkitty  (09.04.18 18:39:15) 
m.youtube.com

Al doktor açıklasın.
  • bos gezenin bos ustasi  (09.04.18 18:47:06) 
İlla kakaolu bir şeyler yemek istiyorsan kendin yapabilirsin. Muz, kakao, yulaf ezmesi, yer fıstığı ezmesini karıştır, şekeri az gelirse bal ekle. Harika bir tatlı.


  • yirmisantim  (09.04.18 18:56:07) 
hayır, aynı değil. yani basit kimyasal olarak bakarsan aynı formüle sahip olabilir ama metabolizması farklı, kanına karışma süresi farklı olduğu için vücudunda uğradıkları işlem farklı olunca sonuç da farklı oluyor. tercihi meyvedekinden yana kullanmak gerekiyor.


  • haykorsamdunyaya  (09.04.18 19:52:31) 
aslında şeker aynı şeker de meyvenin yanında gelen vitamindir püsürdür, şekerin zararını geride bırakıyor gibi düşün. mesela meyve suyunun zararlı olmasının, meyvenin kendisini yeyin demelerinin sebebi bi bardak meyve suyunu elde etmek için misal 5 tane elma kullanıyorsun. gidip o 5 elmayı da direkt yesen yine abartmış oluyorsun.

kesmeşeker daha hızlı sindirleceği için daha hızlı kana karışacak şekeri fırlatacak. ama elma daha az agresif davranacağı için vücuda zararları aynı olmayacaktır.
  • olutaklidi  (09.04.18 20:02:39) 
Glukoz yoğunluklu ve glukoz fruktoz oranı 1:1 olan şekerler, yani ekmekten tut da makarnaya sofra şekerine kadar olan şekerler kaslardaki 2000 kalorilik rezervlerde daha sonradan yakılmak üzere depolanır, depolanacak yer yoksa yağ olarak depolanır; meyve şekeri, yani fruktozdan zengin şekerler ise kaslardaki rezevrlerde depolanmaz, direkt karaciğere gelir, burada bir takım kimyasal işlemlerden geçtikten sonra çok küçük bir kısmı glukoza çevrilir, yani 10 birim varsa 1 birimi gibi, bunlar karaciğerdeki 400 kalorilik rezeverde depolanır, kalanı komple karaciğerde yağa çevrilir. Farkları bunlar.


  • angelus  (09.04.18 20:53:57) 
@angelus, böyle söyleyince meyveden alınan şeker daha zararlı gibi anlıyorum. Bi tarafın depo hacmi 2000 diğerinin 400 yanlış mı yorumluyorum?

Bir de yağa çrvrildikten sonra bu ikisi arasında bir fark var mı? Yani ben kalori açığı oluşturduğum zaman yakılacak yağ seçilirken dur önce karaciğerin oluşturduğu yağları yakayım ya da onu en en son yakarız diye bir şey yok herhalde değil mi?
  • elon  (09.04.18 21:35:04) 
Şöyle söyleyeyim: Ben halter kaldırırken yulaftan pirinçten gelen şekeri kullanabiliyorum, diğer bazal metabolizma işleride de bu şekeri kullanıyorum ama meyveden gelen şekeri kullanamıyorum, nedenle bana bir faydası yok. Tabii işin içine vitamini lifleri vs katmıyorum şeker özelinde değerlendiriyorum.

Evet kaslarda glukozdan gelen şekeri depolayan 2000 kalorilik karaciğerde de 400 kalorilik rezerv var, bunlara sadece glukoz tabanlı şekerler depo edilir.

Karaciğerde vücudun geri kalan yağ dokusundaki yağlar kadar yağ depo edilmez ama depo edilen yağ da enerji rezervi görevi görmez, enerji rezervi deri altındaki yağ dokusudur, karciğerdeki yağlanmayı organ yağlanması gibi düşünebilirsin, temiz beslendikçe egzersiz yaptıkça temizlenir.
  • angelus  (09.04.18 22:04:31) 
/Angelus

Meyveden aldığın fruktoz çok fazla kana karışamıyor lifli olduğu için. Zaten meyve başına aldığın fruktoz miktarı kıyaslarsan abur cubur ile çok düşük kalır. Makarna pilav patates ekmek vb nişastalar da zaten full glikoz onda da problem yok.

Verdiğim videoda açıklaması mevcut. En zararlı şeker kaynağı abur cubur denen nutella, kola, gofret, şekerleme, çikolata vb dir çünkü bunlarda çok yüksek oranda fruktoz vardır hemen hiç lif yoktur, aldığın anda hemen emilir ve yağa dönüşür.

Meyveyi yediğin anda lifli olmasından ötürü emilimi zaman alır ve tolore etmen kolaylaşır. Çilek, elma, portakal falan yiyerek ne diyabet olursunuz ne de kilo alırsınız.

Öte yandan meyve yemek bir mecburiyet aslında. Vitamin, mineral ve lif almak için.

Vücutçuların en büyük sıkıntılarından biri kabızlıktır bu nedenle. Lifli gıda almadıkları, vitamini ekseriyetle suplementle aldıkları için.

Kronik kabızlık da kolon kanserinden başlar basüre kadar bi sürü hastalığa yol açar. Bir yeri yaparken başka yeri bozmayalım.
  • bos gezenin bos ustasi  (10.04.18 01:05:47) 
Boş gezenin boş ustası; Ben zaten abur cubur tarzı ürünlerin içerdiği şekeri şekerden saymıyorum, onlar tabii ki hepsinden daha zararlı neticede kimyasal işlemlerle yoğunluğu artırılmış vücut tarafından tanınmayan şekerler. O konuda hemfikiriz. Onun dışında, tabii günde 1 kilo portakal yemiyorsan meyveden kilo almazsın, ki ben de ayı gibi meyve yiyorum zaten, o konuda da bir problem yok ama soru ikisi aynı mı diye sorulduğu için bunları yazdım, yoksa meyve çok zararlı yemeyin sakın diyecek değilim sadece içerdiği şekerin glukozla olan farklarını belirtmek istedim.


  • angelus  (10.04.18 01:23:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.