[]

varsayalım bir müdürsünüz/yöneticisiniz...

bir eleman var. sabahları neredeyse sektirmeden her gün birkaç dakika geç kalıyor. hatta bazı bazı uyuyakaldığı da oluyor, 1 saat civarı geç geliyor. ama diğer taraftan akşamları da genellikle 1-2 saat daha kalıyor işyerinde.

bu elemana tepkiniz ne olurdu? hem özel sektör, hem de kamu sektörü açısından yanıt verebilirsiniz.


 
özel sektör için işini aksatmadan yapıyor ve gerektiği zaman söylemeye gerek kalmadan geç çıkıp işlerini bitiriyorsa bir şey demem.


  • horizon  (03.04.18 22:48:34) 
zamanında gelip zamanında gitmesini isterim.


  • basond  (03.04.18 22:49:03) 
hala bu sorunun sorulması ne tatlı :)

yaptığı işe bakarım.
yaptığı işe bakarım.
yaptığı işe bakarım...
  • hana bi  (03.04.18 22:53:05) 
bizde esnek saat var. o yüzden esnetiyorum. ama limitler dahilinde. biçok firmada da vardır bu. eğer üretim veya laboratuar gibi eksikliği iş aksatan pozisyonda ise yaptırım olabilir ama ofis işi ise kimseyi etkilemez.


  • sttc  (03.04.18 22:54:31) 
işi zamanında yetiştirdiği sürece bir şey demem ama şöyle bi durum da var işe göre değişken olmakla birlikte. sabah gelmediği 1 saatte ona ihtiyaç duyulacak bir iş çıkarsa?


  • rayde  (03.04.18 22:58:17) 
yaptığı işe bakarım +1


  • nonik  (03.04.18 22:58:37) 
Bu sorunun cevabı patrona ve yöneticiye/müdüre göre değişir. Patron çiğse 1 dakika için bi ton laf eder. Yönetici kimse tarafından siklenmeyen ve sevilmeyen biri ise hakkınızda tutanak tutturur. Ben saatini tamamlıyorsa çalışan sorun etmem.


  • naksidil  (03.04.18 23:04:19) 
bu elemanın işini iyi yapmasının ya da eksiğini telafi etmesinin geç kalmasını haklı çıkartacak hiçbir yönü yok. bu elemanın geç kalmasına müsaade ederseniz başkaları da geç kalır. eşitlik olması için herkese müsaade ederseniz işe başlangıç saati pratikte 8'den 9'a alınmış olur. sonra bu eleman nasıl olsa mesai artık 9'da başlıyor diye 9 buçukta gelmeye başlar.

iş yerinin bu gidi durumları içeren disiplin yönetmeliği vardır/olmalıdır; orada açık ve net olarak ne yapılacağı yazılıdır.
önce gecikmenin sıklığına bakılır, çok sıksa ilk başta sözlü uyarılır, geçerli mazeret sunması beklenir. geçerli mazereti yoksa ve devam ediyorsa yazılı uyarı verilir. yazılı uyarıya rağmen devam ediyorsa ücret kesme cezası uygulanır. en azından diğer personele bu durumun somut sonuçları olduğunu göstermiş olursunuz.
ücret kesme yetmedi, bir de elemana taktıysanız bir iki noktayı düzenler, haklı olarak işten çıkartabilirsiniz. bu konuda yargıtayın işverene haklı bulduğu çok örnek var.
  • Bruce  (03.04.18 23:06:04 ~ 23:11:40) 
yapılan işin içeriğine göre değişir. misal çin ile iş yapıyorsanız, zaten online yazışabildiğiniz/görüşebildiğiniz süre kısıtlı saat farkından dolayı. ya da merkez ofistesinizdir, şube personellerinden siz sorumlusunuzdur. siz mesaiye geç geliyorken personele neden geç geliyorsun diyemezsiniz, büyük olasılıkla fark etmezsiniz zaten. ya da üretim bandında bir sorun çıkmıştır ve ilgili mühendis sizsinizdir. bu ve benzeri örneklerde söz konusu elemanın geç çıkmasının hiç bir katkısı yok ki işe? bazı sektörlerde elbette esnek davranılabilir ama sabah uyanmayı ve mesaisine zamanında gelebilmeyi beceremeyen kişiye yetki vermem ben kendi adıma. iç disiplini (iş değil evet, iç disiplin) yok demektir bu benim için.


  • Phoebe  (03.04.18 23:12:23 ~ 23:27:06) 
tam olarak bu kişi benim.
heyecanla okuyacağım yazılanları, harbiden tepkiniz ne olurdu?

bana tepki olmuyor. hafif laf sokmalar oluyor ama kesin bir uyarı henüz almadım.
  • neo  (03.04.18 23:14:23) 
ozel sektor icin: gec kalmanin yaptigi ise dogrudan etkisi yok ise, mesela 9'da acilmasi gereken dukkani o acmiyor ise, yaptigi ise bakarim +1. yok eger dogrudan etkisi var ise konusmak lazim. tekrarlanirsa kovulmaya kadar gider.


  • cooperr  (03.04.18 23:17:15) 
özel sektördeyiz, sorumluluklarını yerine getirdiği ve abartmadığı sürece, saati de dolduruyorsa 1 saate kadar gecikmelere ses çıkarmıyoruz. düzenli olarak 1 saati aşan gecikmeler varsa, o zaman tutanak tutuluyor.


  • fever  (03.04.18 23:18:26) 
Yaptığı işe bakamazsın. Muhtemelen diger personel durumundan bu dikkat cekiyordur ve yonetici olarak bu duruma dur demiyorsan otorite boşluğu hissedilir. Disiplin konusu, bir işin yapılmasından cok daha önemlidir.


  • onepointzero  (03.04.18 23:22:32) 
Düzenli olarak geç kalıyorsa, alışkanlık haline gelmiş bu durum demektir. Aklı sıra akşam da geç çıkarak telafi ediyor ama. Giriş çıkış saatlerini kafasına göre eğip büken kişileri hoş karşılamam. Genel toplantı yapıp herkesin hem giriş hem çıkış saatlerine dikkat etmesini isterim.


  • battal gemalmaz  (03.04.18 23:28:41) 
kurumsal yerlerde sırf bu yüzden esnek mesai saati kavramları var. 8 de gel 5 de çık ya da 9 da gel 6 da çık gibi. işini yapıyorsa hiçbir şey yapmazdım. adam 1 saat erken gelip facebookta takılsa ne faydası var?


  • yüzyıllık yalnızlık  (03.04.18 23:45:54) 
kesinlikle zamanında gelmek zorunda. gelmezse çıkarırım.


  • mikahakkinen  (04.04.18 00:14:05) 
bendim o!

eski iş yerime 3-5-10 dk, bazen yarım saat bir saat geç geldiğim olurdu. geç gelmem işi(mi) aksatmazdı, çünkü o sıralarda dedikodu kaçırırdım en fazla, çok geç kalırsam da birlikte edilen dedikodulu kahvaltıyı!

geç geldiğim süre ne kadarsa, akşam da o kadar geç çıkardım. ki, çıktığım saatler, iş olan saatlerdi.

hemen herkes geç gelirdi işe ve ben genelde en erken gelenlerdendim, iş yerinde pozisyonum dış kapının dış mandalı gibi bir pozisyon olmasına rağmen. bu dış mandallığın ötesinde sorumluluklar üzerime binerdi haliyle, erken gelenlerden olduğum için. hatta çoğunlukla, en erken gelen.

geç gelmeyi adet edinmiş ve bunun suyunu çıkaran arkadaşlara ceza gündeme geldi ve bunun kitabını yazmış arkadaşın her ay yaklaşık 300-400 tl kadar parası kesilirdi.

bu ceza muhabbeti açıldığında patrona gittim ve "geç geldiğim günler (parmak izi okutarak giriş-çıkış yapardık) giriş saatime bakarak alacağımı kesmeyin. ben geç geldiğim süre kadar geç çıkıyorum akşamları" dedim. ve öyle de yaptım çok şükür.

üç ay peşpeşe, ödeme zamanı, fazla mesai ücreti olarak patronun bana söylediği rakamın doğru olmadığını, hakkımın daha az olduğunu, gün gün/saat saat söyleyerek itiraz ettim. üçüncüsünde artık "öffff al işte, ben veriyorum" diyerek zorla verdi parayı.

sabah, işi teslim etmek için bekleyen elemanın hakkı ya da sabah işi başlatmak için erken gelmek gerektiği gibi detaylar var. bu tür şeylerin olmadığı/önemli olmadığı bir işse, çok da sorun değil. ama bunu gelenek haline de getirmemek lazım.
  • runagain  (04.04.18 04:58:40) 
bu bir disiplin meselesidir.
calisanlar arasinda bir kisi bunu yapiyor ve siz buna ses cikarmiyorsaniz, diger personel de ayni yontemi secebilir. bu durumda kimin ne zaman nerede olacagi belli olmaz. o nedenle, boyle bir durumda olan personeli calistirmam ki zaten calistirmiyorum da.

fakat, personelin ve isin durumu "esnek calisma"yi kaldirabiliyorsa, o vakit "herkes" aynı sekilde esnek saatlerde calisir. bu da kendi icinde bir "disiplin"dir.

bir isyerindeki calisanlar, patron da dahil, o isyerinin bir parcasidir ve belirli bir disiplin icinde calismalidirlar. o yuzden kimse "kafasina gore" hareket edemez.
  • for the record  (04.04.18 09:20:47) 
Herkes zamanında gelip gitsin, kimse kimseye kötü örnek olmasın +1


  • i m cool with that  (04.04.18 09:31:19) 
geç çıkması önemli değil. çünkü normal şartlarda işini geç çıkmadan tamamlaması gerekmekte. bitiremediyse de ertesi gün işine devam etmelidir. geç kalma olayında da gerekli uyarıyı yaparım. devam ediyorsa şutlarım


  • silah taciri  (04.04.18 10:09:35) 
Yöneticiyim. Benim için her zaman gösterge işlerin aksamaması olmuştur. Dakikayla geç kalıp akşamları 1-2 saat geç çıkıyorsa zaten gayet hakkaniyete dayalı bir yapısı var elemanın. Üzerine gitmem, gidersem hem verimi düşer hem de ben haksızlık etmiş olurum. Bunun tek istisnası sabah katılması gereken toplantı vs. varsa ona geç kalmasıdır. Eğer böyle bir durum yoksa hiç sıkıntı olmaz.
Tekrar ediyorum. Onun geç kalmasıyla işler aksıyor mu? Atıyorum bir gişe elemanı gişesini 10 dakika geç açarsa sorun olur elbette. Ya da sabah 8'de toplantısı olup 8:30'da geliyorsa olmaz o iş. Ama diğer durumlarda sakın üzerine gitmeyin, şevki kırılır, mutsuz eleman, mutsuz ortam demektir.

  • SiyamkedisiZorro  (04.04.18 10:34:20) 
@siyamkedisizorro +1

birkaç dakikadan bahsediyoruz. ben bu ifadeden taş çatlasa 5 dakika anlıyorum. istanbul gibi bir yerde geçiyorsa bu hikaye 5-10 dakikalık gecikmeler gayet olağan. hem toplu taşıma ile geliyorsa en uygun aracın saatleri bu şekilde olabilir. bir önceki otobüs ile gelse çok daha erken varmasına sebep oluyordur belki? bu durumda ben de size bir şey sorayım, işe çok erken geldiğinde erken çıkmasına bir şey der miydiniz?

bir de çalışan ile oturup konuşun, "düzenli olarak işe birkaç dakika geç geliyorsun, ulaşımını nasıl sağlıyorsun?" gibi sorular sorarak durumu çözümleyin.
  • givemesomesubstance  (04.04.18 11:45:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.