[]

Kule şeklinde ev yapmak

Mesela çok ufak bir arsam var şehrin içinde. Edirne Tren Garı'nın kulelerinden biri gibi 3 katlı bir kule-ev yapsam, üzerinde de böyle çatısı filan olsa devlet buna karışabilir mi?

i.hizliresim.com

Kule şeklinde evde yaşamak istiyorum. tüm kule benim olacak. triplex hesabı. :D ama osmanlı veya diğer eski mimari akım işçiliği de olacak.

böyle bir hayalim var arkadaşlar. arsam ve param ise yok.

 
öncelikle
imar planı nedir? ne işe yarar?
evet devlet çakacağınız çivide bile söz hakkına sahiptir. öyle kafanıza göre proje yapamazsınız. mimari açıdan onay alsanız bile kat yüksekliği sınırına takılabilirsiniz. ayrıca parselin yapılaşmaya uygun olan bölümleri, kafanızdaki inşaat alanına yetmeyebilir.
  • angelofdeath  (14.03.18 14:02:06) 
chuck palahniuk'un "kurgudan da garip" kitabında bir bölümde bu hayalini gerçekleştirmiş insanların öyküleri var. fikir verebilir.


  • ron dennis  (14.03.18 14:13:48) 
digiturk kanallarından birinde bu tarz mimari özellikleri olan evlerin tanıtıldığı büyük tasarımlar adında bir program vardı. bu programda, londra'da bir adam, su kulesini satın alıp konuta dönüştürmüştü. onu bi izlemelisiniz. tavsiye ederim.
bunun dışında yapabileceğinizi düşünüyorum fakat iki ayrı çekincem var. birincisi tip imar yönetmeliği kapsamında yapacağınız konutun şehrin mimarisine aykırı olabileceği düşünülerek çevre ve şehircilik il müdürlüğünden gerekli yapı iznini alamamanız. araştırılmalı. muhtemel risklerden.
ikincisi ise, bu tarz özel mimari yapıların pahalıya mal olması. dün bi belgesel izledim. kadın dağ başında uçak kanatlarından çatısı olan bir ev yaptırıyor. işin sonunda söylediği cümle hoşuma gitti; bebek karında 3 aylık olmuşken geri dönemezsin. başta hesaplanılan bütçe sonlara doğru olağanüstü derecede yükseliyor. geçen sene ev tadilatına 20bin bütçe ile başlayıp 35bin ile tamamlamıştım.
diyeceklerim bu kadar.
hayallere devam. bir şeyi çok istersen olur.umarım bir gün evini televizyonlarda dergilerde görürüz.
  • cliquot  (14.03.18 14:42:31) 
Bir arsaya nasıl "yapı" yapılırı cevaplayalım;

Öncelikle elinizde tapusu olan arsanın belirli bir imarı vardır, bu imar ya emsal oran ile (belirli bir çarpan kat sayısı) belirlenir ya da çekme mesafeli olup belirli bir kat yüksekliğe izin verilir.

Yükseklik bazı bölgelerde net bir şekilde belirli iken bazı emsalli bölgelerde emsal oranını kadar serbesttir.

Diyelim ki arsamız yapı yapmaya uygun bir imara sahip, bu seferde yapılaşmak için gerekli teknik şartlara uygun bir yapı yapmanız lazım.

Eğer değişmediyse minimum yapılaşma 6x7 metre idi, yani yapacağınız binanın bir tarafı en az 7 metre diğer tarafı da en az 6 metre olmalı. (büyüklükte de bir limit var konumuz değil)

Yuvarlak yapmak için de mutlaka yukarıdaki örnek gibi bir limit vardır, en az şu kadar çap olmalı vs gibi.

Arsanızın konumu ve imar planı çok önemli, gerektiğinden küçük olduğu için yapılaşamayan çok arsa var.
  • John Bloor  (14.03.18 14:48:26) 
Muhtemelen şehir dışında, kendi arsanda vs. yaparsın, belki onu da yapamazsın arkadaşların dediği gibi. He bunun gibi bir şeyi yaparken epey bi paran olacağı için imar izni de çok dert olmaz, belediyedeki abileri görürsün onlar da seni görmez. Şatona hoş geldin sonrasında.

Benim takıldığım ise mevcut yapılaşmada dahi kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yarrak kürek binaların, gökdelenlerin şehrin imajını darmadağın etmesine rağmen imar izni alabilmesi ve biraz standart dışı olanın göze batması.

Hayal bile kurdurtmuyorlar insana ya! Neyse sakinim.
  • chicha  (14.03.18 15:15:28) 
bi arkadas kutu kadar balkonunun demirlerini ve pencere cercevesini maviye boyamisti. zirt diye yazi geldi kapisina, yasakmis. geri beyaza boyadi.


  • jimicik  (14.03.18 15:52:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.