[]

1.5 Gün Su Kesintisi

Selamlar,

İstanbul'un göbeğindeyiz, 1.5 gün sular kesik olacakmış. 1 bidona su dolduracağım eski günlerdeki gibi :D

Siz nasıl önlem alacaksınız/alıyorsunuz haberli su kesintilerine?

 
göbek derken nerde su kesilecek acaba?

soruya cevap: kap kacak ne varsa dolduruyorum. hazırlıksız yakalanırsam ddamanacadaki içme suyunu mundar ediyorum.
  • spirit crusher  (12.03.18 21:19:25 ~ 21:20:04) 
Aşırı şehirleşme olan yerlerde altyapı yetersizliği sebebiyle zaman zaman bakım, onarım ve yenileme gerekiyor. Şehrin göbeğinde olmanız suyun kesilmemesi gerektiği anlamına gelmez. Tahmin edilenden çok daha hızlı nüfus artışı yaşamış bir şehirden bahsediyoruz. Bir isale hattı vatandaş için pek bir şey ifade etmeyebilir ama bunlar 30 senelik periyotlar için dizayn edilen altyapı sistemleridir. Miadı doldu ise pek tabii ki yenilenmesi gerekir. O yüzden 1.5 gün olması bile iyi bir performans. Kusura bakmayın, bu tip büyük şehirlerde su kesilmeyecekmiş, kesilmemesi gerekiyormuş gibi yorumlar okuyunca açıklama yapmadan duramıyorum.

Burada asıl sıkıntı 300 hanelik kapasitesi olan bir muhitte kentsel dönüşümle dikilen uzun uzun binalarla o alandaki haneyi 1000'e çıkaran sistemde. Öncelikle nüfusu kalabalıklaştıran projelerin durması gerekiyor ki altyapı problemi yaşamayalım. Maalesef kurumlar arası koordinasyon ve bilgi alışverişi inanılmaz derecede az olduğu için önce konutlar yapılır, asfaltlar dökülür. Sonra da o asfaltı kazıp altyapıyı onarırlar. Değişmeyen bir yürütme sistemimiz var ve ne yazık ki bu su kesintileri de devam edecek. Hem normal hem de anormal.

1 bidon yetmez :) 2 yapın siz onu
  • desdenova34  (12.03.18 21:46:25) 
Göbek dediğim ben Beyoğlu'ndayım. 30 saatlik kesintiyi kabul etmiyorum ben @desdenova34. Hadi biz duş almayalım, restoranlar, cafeler, barlar, okullar, hastaneler ne olacak?

Beyoğlu'ndan başka: "Şişli, Kağıthane, Beşiktaş, Eyüpsultan ilçelerinde bazı bölgelerde su kesintisi yapılacak."
  • 6 yasimdan beri metal dinliyorum  (12.03.18 23:02:48 ~ 23:04:15) 
Çocukluğumdan hatırlıyorum, haftada 2 ya da 3 gün su verilirdi sadece. Diğer günler kesikti sular. Binalarda depolar vardı, balkonlar bidon doluydu.

İnsanlar istediği zaman sevişemiyordu gusul alamıyor diye :)

Bana göre sular kesildiğinde en büyük problem alafranga tuvalet, lan bidonda kovada su olsa bile nasıl yapacağız çok zor!

Bir bidon yetmez, küvet varsa doldurun. Olabildiğince kap kaçak şişe ne varsa doldurun, boş damacana varsa iade etmeyin.
  • John Bloor  (13.03.18 10:16:14) 
Evet, ben de ortaköy'den katılıyorum bu kesintiye.

Böyle günlerde -geçen hafta mı, on gün önce mi ne olduğu gibi- klasik kettle'da ısıttığım suyu kovadan maşrapa ile dökmek şeklindeki nostaljik yöntemle duş alıyorum işe gitmeden.

1+1de yaşadığım için doldurabileceğim bir küvetim falan da yok, beş litrelik su şişelerini ve kova doldurmaktan başka alternatifim olmadı.
Bulaşık ve çamaşır makinesini dün çalıştırdım.

Kafa rahatlığımı kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ediyorum diyorum ve içme suyu kullanıyorum o yüzden. Ekstra bir damacana yetiyor neticede. Hadi olmadı iki tane olsun. Ona vereceğim 40 lirayı problem etmiyorum açıkçası. Su kesintisi olan zamanlarda dışarıda (veya dışarıdan) da yemek yemiyorum temizliğine güvenemediğim için.
Böyle.
  • sopiro  (13.03.18 10:22:05) 
ben eve gitmiycem abi, sokarım böyle işe. 30 saat nedir ya, fil gibi su içip saat başı işeyen adamım ben, onunla mı uğraşıcam. kuzenlerde kalıcam bu gece, oh mis.

30 saat kesintinin geçerli bir mazereti de olmaz ayrıca, gerekirse yedek sistem kurarsın, ya da her neyse. istanbul göç almaya dün başlamadı, bugüne kadar neredeydiler. çok net belediyecilik başarısızlığı ancak şaşılacak bir durum değil, planlama söz konusu olduğunda hangi alanda başarılı olunmuş ki bunda da olunsun.
  • Bruce  (13.03.18 10:36:04 ~ 10:36:27) 
Sevgili @Bruce için birkaç şey belirtmek isterim.

Bugün bir yerleşim yeri için su getirme ve kanalizasyon sistemi veya içme suyu arıtma ve tedarik sistemi kurmak istiyorsak eğer bugünden itibaren 15+15 şeklinde 30 sene sonrası için geçmiş yıllardaki nüfus verileri kullanılarak 30 sene sonrası için tahmini bir nüfus belirlenir.

İSKİ altyapısının geçmişine tamamen hakim değilim ama İstanbul'daki nüfus artışı olması gereken oranların kat kat üstünde gerçekleşti. Evet, dün göç almaya başlamadı ama altyapı tasarlanırken maalesef bizim elimizdeki teknik 30 sene sonrası ile sınırlı. Dolayısıyla böyle gelen ve böyle gitmekte olan bir mühendislik için ne yazık ki geçerli bir sebep.

Gönül isterdi ki New York'taki gibi 100 sene sonra bile nüfusun daha fazlasını kaldırabilecek bir altyapı sistemimiz olsaydı ama yok. Bugün İstanbul'u kazıp 100 senelik bir altyapı hazırlamaya kalksan telef olur insanlar. O yüzden parça parça yapmak zorundalar.

Yedek sistem dediğin şey de zaten bu 30 senelik tahmini içinde. İlk kısım 15, ikinci kısım da diğer 15 seneyi kapsıyor. Zaten şu an yedek sistemi kullanıyoruz uzunca süredir anlayacağın.

Maalesef belediyecilik sadece yer üstünde, gözle görülebilen şeyler üzerinden yapılıyor. Sanki savaştan yeni çıkmışız da toparlanma sürecinde gibiyiz halen daha. İsale hattı değişimini son zamanlarda sık sık yapıyorlar. Ömerli'den çıkan suyun Merter'e kadar beslendiği bir şehirdeyiz. Terkos tek başına Avrupa yakasını karşılayamıyor. Dolayısıyla Anadolu'dan Avrupa'nın beslenmesi gerekiyor. Yapacak bir şey yok, tüm su yolları asfalt ve binalarla dolu.

Haklısın, planlama bu saatten sonra yapılacak bir şey değil ama yapılmış olan planlarda da istatiksel olarak kağıt üzerinde herhangi bir sıkıntı yok. İpini koparıp İstanbul'a göç edenler, yetmeyip sülalesini de taşıyanlar beklenenden daha fazla ve durmuyorlar. Durmayacaklar.
  • desdenova34  (13.03.18 15:58:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.