[]

hastanelerde sevk sistemi

merhaba,

bir işçi, ailesinden diyabet hastası birinin (hafta içi, öğle vakti) fenalaştığını ve gittiği hastanenin sevk (yahut "sıra", kendisi ikisini de söyledi) sistemi sebebiyle uzaktaki bir üniversite hastanesine gönderildiğini söyledi.

bunun esası ne olabilir? işçinin bahsedilen "sistem"le kastettiği ne olabilir? çünkü yakın zamanlı bir değişiklikmiş gibi bahsetti, bilmediğim için üstelemedim.

beni aydınlatır mısınız?

teşekkürler,

 
eskiden bazı hastanelere direkt randevu alıp muayene olunamıyordu, başka bi hastaneden sevk alıp gitmeniz gerekiyordu. belki bunu kastediyodur. ya da gittiği ilk hastanede yeterli donanım yoktur, başka hastaneye yönlendirmişlerdir.


  • elorelia  (10.03.18 10:23:39) 
sevk sistemidir bahsettiği. başvurulan hastanede ilgili branş uzmanı, servis falan yoksa (genelde 2. basamak hastanelerde böyle olur) ya da yer yoksa üst basamağa (3. basamak=üniversite ya da eğitim araştırma hastanesi) ya da yer olan bir merkeze sevk edilir. hastanın durumuna göre ayaktan ya da 112 aracılığıyla gönderilebilir.


  • nrmnm  (10.03.18 12:29:05 ~ 12:29:31) 
Tam olarak yaşadığınızın karşılığı olmasa da "sevk zinciri" denilen sistemden bahsedeyim. 2008 Sağlıkta Dönüşüm kapsamında hayatımıza katılmak istenen (bence isabetli) bir sistemdi. Hatta biraz daha geriye gidersek bu sistemi ilk uygulamak isteyen 60'lı yıllarda Nusret Fişek idi.

Sistem sağlık kuruluşlarına belirli hiyerarşiye göre kullanımına izin verir. Şöyle ki sağlık kuruluşları 1.(aile hekimleri, sağlık kabinleri) 2.(devlet hastaneleri, dal hastaneleri) ve 3. basamak (eğitim araştırma, üniversite hastaneleri) olarak sınıflanmıştır. Sistem kısaca vatandaşın 1. basamak sağlık hizmetine başvuru yapmadan 2. ve 3. basamağa başvuru yapmasına izin vermemektedir. Bunun amacı: 2. ve 3. basamaktaki yoğunluğu azaltmak ve bekleme sürelerini kısaltarak hizmet kalitesini arttırmak. Örneğin İskandinav ülkelerinde bu sistem uygulanmaktadır.


Gelelim realiteye: Bu sistem 2008'de de gündeme geldi fakat sağlık hizmeti kullanımında yeterli bilinç seviyesine ulaşmayan vatandaş bunu "halkın sağlığı kullanması zorlaşacak" gibi algıladı. Tabii bu da siyasal bir memnuniyetsizlik oluşturacaktı. Her siyasi partinin yapacağı gibi mevcut hükümet de bu riski almadı ve uygulamada realiteye geçmedi. Tabi başka bir sürü etkeni daha var...

Bahsi geçen vaka bu sisteme uymuyor zira ilk gidilen hastane doğrudan üniversite hastanesine yönlendirilmiş bu bir sistem değil. Kötü, basiretsiz sağlık çalışanı argosunda "hastayı paketlemek" olarak tabir edilir.


Peki neden bu yapılmış olabilir?

İlk gidilen hastane özel hastane ise acil girişi işine gelmeyeceğinden devlete yönelendirilmiş olabilir.

Hastanın SGK'sı aktif olmayabilir.

Hekim o an hastanede olmayabilir durumu idare için hasta gönderilmeye çalışılmış olabilir.

Yada ilgili branş hekimi o hastanede yoktur hastanın daha iyi hizmet alabilmesi için ilgili hastaneye yönlendirilmiş olabilir


Gibi gibi daha bir çok senaryo üretilebilir. Kesin sonuca yaklaşmak için daha çok bilgiye ihtiyaç var..
  • mkrk  (10.03.18 18:28:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.