[]

yurtdışında yaşamak

yurtdışında yaşamak ne kadar zor? bir süredir youtube'daki insanların videolarına denk geliyorum. araba fiyatları vs. çok ucuz kazanca göre. 20 bin dolara gayet güzel bir araba alınabiliyor. türkiye'de o konumdaki biri yanına yaklaşamaz. türkiye'de insanların hedefleri, vizyonları da bu yüzden dar oluyor. en büyük hayalleri ev, araba almak oluyor. merak ediyorum abd'de, almanya'da mesela sıradan bir vatandaş 20 bine güzel bir araba alabiliyorsa zenginler nasıl bir hayat yaşıyor? çünkü abd'de sanırım sıradan vatandaşın ulaşacağı yaşam standartına türkiye'de doktorlar zor ulaşır. sıradan insan 40 bine porsche'ye ulaşabiliyorsa zenginler ne yapıyor o kadar parayı?

bir de şu gitarlara bakarken koydu biraz da. asgari ücret berlinde 1400 euro'ymuş. :( türkiye 10 bin lira rahat var bu seviyedeki gitarlar. orada resmen bir öğrenci part time işe girse 3-5 aya kalmaz alır.

www.keymusic.com


şunu da şuraya bırakayım.

2.bp.blogspot.com

 
asgari ucretle calisan 3 arkadaşım var almanya ve yunanistanda. Hiç şikayet edeni görmedim. genellikle sosyal olaylardan sikayet ediyorlar(toplu taşıma grevi, halkin halet-i ruhiyesi vs.).


  • mucaravci  (04.03.18 12:04:39) 
italya'da zor cunku turkiye'den hic bir farki yok (maaslar dusuk, hayat asiri pahali).

almanya, hollanda, isviçre, danimarka gibi ulkelerde ise hic bir zorlugu yok, kebap bir hayat yasiyorsun. gecim derdi yok (kendi esdegerim arkadaslarimin kazanc/harcama oranini baz aldim).

hele hele almanya herhalde dunyada yasanabilecek en iyi yerlerden biri. inanilmaz ucuz bir hayat, mukemmel maaslar.
  • no christ requires  (04.03.18 12:06:58) 
Yurtdışına yerleşmede o ülke de yaşayan bizim türkler genelde karşı çıkarlar. Çünkğ çoğu işsiz güçsüz devlet yardımıyla geçinen tiplerdir o yüzden gelme etme vs derler insanlara.

1,5 yıldır yaşıyorum yurtdışında bi tek hava kapalı oluyor genelde o kötülüğü var geri kalan herşey çok iyi, Yaşam şartları vs cidden güzel bi ülke.

Türkiye’de alamayacağım arabaya sahibim evim vs var maaşım da iyi burada. O yüzden Türkiye’ye dönme ihtimalim çok düşük bu dakikadan sonra.

Not: mobilden girdiğimden yazım yanlışı varsa şimdiden özür dilerim.
  • England  (04.03.18 12:17:47) 
Araba almak icin mi yurt disinda yasamak istiyorsun?


  • Traveller  (04.03.18 12:33:27) 
@traveller
saptirma konuyu baba. 3 ayda calisip alacagin arabaya turkiyede almak istersen 2 sene calisman gerek. bu da en buyuk gostergelerden biri.

olay refahla ilgili, turkiyede yasayan suriyeli falan gibi olmuyosun orasi isin yalan kismi. belki duzgun isler yapmazsin ama orada seni isine gore kucumseyen yargilayan insan sayisi da turkiyenin onda biri bile yoktur, o yuzden o konuda da rahat ol. sonuc olarak refahin yukselir, daha cok et balik yersin, daha ucuza bira icersin, daha ucuza araba alirsin, daha ucuza giyinirsin, suslenirsin, elektronik vs alirsin. e daha ne olsun. yani bunlar sana luks gelmez, turkiyenin sorunu cogu seyin luks olmasi. turkiyede luks olan seyler orada normal, herkesin butcesinin yetebilecegi seyler.
  • baldur2  (04.03.18 13:18:54) 
Yurt disinda yasiyorum, kendimi suriyeli gibi hissetmiyorum. kendini nasil hissettigini hasbelkader edindigin konumun belirler. kimi hayatta sanslidir egitimini alir, yetenekleri elverir, turkiyede de olsa almanyada da olsa, abdde de olsa gayet guzel yasar. ama hayatta sansi yaver gitmeyen icin suriyede de turkiyede de abdde zorluklar yasar ve nerede olursa olsun kendini suriyeli gibi hisseder. turkiyede kendini suriyeli gibi hisseden, zor sartlarda yasayan insanlar yok mu?

Turkiyede de yazilim muhendusu olarak calistim, almanyada da yazilim muhendisi olarak caisiyorum, ikisinde de maddi olarak gayet rahatim, alinan para olarak iksinde de fark yok. Asil fark harcanan parada ve alinan risklerde oluyor.

Insanlar bir ulkedeki refahi kazanilan maas ile olcuyor ama atlanan sey maasini nereye harcadigin. Turkiyede orta gelirli biri kazandigi parayi ev kira/taksidi, araba taksidi, tatil taksidi gibi seylere harcarken almanyada orta gelirli biri icin evine taksit oderken araba tatil gibi seyler icin borca girmek zorunda degil, cunku cok ucuz. Turkiyede orta gelirli cocugunu kendi erisemedigi seyler icin yetistirmek isterken okula, ogretmene, gerekirse universiteye para dokmek durumunda iken almanyada bunlar daha standart ve ucretsiz. Turkiyede bir kisi tatile gittiginde harcadigi parayi 12 takside bolerken, almanyada yasayan aldigi tek bir maasla dunyanin neresinde isterse tatil yapiyor.

Elbette zengin her yerde zengin, fakir her yerde fakir ama bir toplumun refahini orta sinifin refahi belirler. Komsularimin biri bir markette calisiyor, digeri muhasebeci, bir digeri doktor, bir diger kuaforde calisiyor, hepsinin evinde iki orta sinif araba var ama isterlerse ve meraklilarsa bir porsche ye de binebilirler. Mustakil bir bahce icinde, bizim turkiyede villa dedigimiz evlerde yasiyoru bu kisiler. Yani turkiyede sadece zenginlerin erisebildikleri hayati almanyada orta sinif erisiyor. Turkiyede luks arabalar binen almancilar aslinda almanyada orta sinif veya orta-alt sinif ama eristikleri seyler turkiyee ust sinifin, yada orta sinifin yillarca taksit odeyerek erisebildigi seyler.

Ornegin Almanyada yasayan bir musluk tamircisi eger meraki var ise kazancinin belli bir miktarini ayirarak bir BMW X5 gibi luks diye tabir edilen bir araca binebilir, o kisinin kendi tercihidir. Turkiyede bu kisi ya zengin olmali, ya da boyunu asan bir takside girmeli, ki bircok kisi boyle yapiyor. Ikinici konu da riskler, bir yazilim muhendisi olrak turkiyede kendimi riskte hissediyordum cunku patron her an seni kapinin onune koyarim yerine adam alirimi hissettiroyordu, bunun icin fazla mesailer, cumartesi calismalarina ses cikaramiyorduk, cikaranlar kovuluyordu. Istanbulda leventte o suslu plazalarda calisan insanlar gece mesailerine keyfinden mi kaliyor zannediyorsunuz, hepsi her an kovulurum korkusuyla calisiyorlar, bunada suslu cumlelerle performans degerlendirmesi diyorlar. Almanyada calisan biliyor ki gercekten ise yaramaz biri degilse patron zaten kovmaz, kovulsa da issizlik parasi vs derken en azindan yeni bir is buluncaya kadar aldigi BMW X5 in taksidini odeyebilir. Turkiyede orta sinif yasamak icin ayda 60 saat calismalisi, istanbulda yasayanlar ekstradan yol da cekmeli. Almanyada orta sinif 40 saat calisir, kendini yorgun hissederse calisma saatlarini 30 saate dusurebilir, kendini mesai yapmak zorunda hissetmez, kimse de teklif etmez. hafta sonu bahcesi ile ilgilenir, araaba almak icin yasamaz, arabaya merakli ise iyisini alir, merakli degil ise parasini baska yere harcar. Kredi karti zaten kullanmaz, almanyaya gelen turk turistler de en cok ona sasirir, kredi karti her yerde gecmez, cunku kimse kullanmaz, kimse 10 yillik takside girip hava atmak icin araba almaz.

Calistigim sirketin buyuk patronlarindan birinin arabasi 90 li yillardan bir model mazda 323. adam milyon euroluk serveti var ama arabaya merakli degilim diyor. parasini dunyayi gezip macera turizmine harciyor. Bizi avruplalidan ayiran en buyuk fark avrupali zevkleri icin kazanir ve yasar, biz ise baskalarina kendimizi kanitlamak icin calisir, borclarnir ve harcariz.

Elbette turkiyemiz cok guzel, belki de dunyanin en sansli ilk 20 ulkesinden biriyiz, ama hakettigimiz muasir medeniyetler seviyesi.
  • emrahday  (04.03.18 14:02:42 ~ 14:10:39) 
gram altin sende nasil bir mantik var haci?
30 saat calisan adam niye 40 saat calisan adamla ayni maasi alsin? bu soruya evet denmesini mi bekliyorsun? 30 saat calisan adam belki paraya cok deger vermiyo, belki 3 gun tatil yapip hobilerine daha cok vakit ayirmak istiyor?

  • baldur2  (04.03.18 14:18:33) 
@gram altin, Komsularim, is arkadaslarim hep alman, onlardan farkli yasamiyorum, evim onlardan farkli degil, arabaya merakli oldugum icin belki onlarinden bir tik daha iyi. yaptigim is, hayat satndartim onlardan farkli degil. Istanbulda 12 bin alrim ama asla o milyon tl eden bahceli bir evde oturamam. haftada 40 saat calisma luksum yoktur, hep de 12 bin aldigim icin korkarim isimi kaybederim diye, yasadim da biliyorum. Elbette bir alman maas olarak %20 benden fazla maas alir, bu hicbir zaman suriyelinin yasadigi ucurum kadar buyuk gelir farki kadar degildir. Fazla almasinin nedeni de almanca ana dili olan kadar guclu iletisim kabileyim olmamasindandir. Bu turkiyede de oyledir, koyde yetismis bir turk koylu turkcesi ile istanbulda leventte ise giremez, iste o nedenle koyunden buyuk sehire gelen universite ogrencileri ilk turkcelerini plaza turkcesine ceviriyorlar ki en az plaza turkcesi icine dogmus nisantasi cocuklari kadar maas alsinlar. Turkide orta sinif kebap mi yiyor, alisveris merkezinde HD donerde yiyor kebabi, mikrodalgada isitilmis geliyor orta sinifin kebabi onune. Kebabin kiralini yine hafta sonu ucakla hadi antep yapalim diyen mutahit cocuklari, ya da aldigi maasi 4 ile caripip harcayan almancilar yiyior.

@gram altin, asla polemik olsun istemem, ulkemizin hep daha iyisini hakettigini dusunuyorum, elbette dusuncene saygim sonsuz, hakli oldugun noktalar var, ornegin kendini buyuk goren burnu havada bati toplumda bazi insanlar tarfindan dislanmak uzucu, ama genel gorus olrak nacizane fikrim boyle.
  • emrahday  (04.03.18 14:29:07 ~ 14:32:40) 
"Yurtdisi" denilen yer sadece Almanya, Avusturya, Isvec, Kanada degil. Hatta Avrupa da sadece Berlin, Londra degil. Gordugum entrylerin, duyurularin cogu "Yurtdisina kacmak istiyorum. Nasil yaparim?" tadinda. Daha nerede, nasil, ne yapmak istedigini bile bilmiyor. Böyle insanlar icin her yerde hayat zor.

Sevgili insanlar, Berlin´de, Almanya´da AYLIK asgari ücret diye bir sey yok. Yok. Saat basi asgari ucret var ve bircok insan part-time, 2-3 senelik sozlesmeli isler bulabiliyor. Akademi de dahil olmak uzere. Bircok profesor sozlesmeli olarak calisiyor mesela. Her sey gulluk gulistanlik degil. Buyuk sehirlerde kiralar inanilmaz artiyor, merkezlerde konut sıkıntısı cok ciddi. Bir kiralik eve bakmaya ayni anda 50 kisi geliyor veya düzgün bir emeklilik hayati vaadedemiyor hala sistem. Daha onlarca, hayatinizi zorlastiracak seyden bahsedebilirim. Türkiye ile kiyaslayip, hayatinizi kolaylastiracak onlarca sey de soyleyebilirim. Ama bir cennetten bahsetmiyoruz. Market alisverisi videosu izleyip gaza gelmeyi birakin. Almanya´ya gelince sizi havalimanindan alip, is teklif edip hemen guzel bir daireye yerlestirmiyorlar.

@gram altin, Türkiye´deki Suriyeli gibi yasamiyoruz, hayir. Gobek bolgesinden sallamayalim lutfen. Suriyeliler, gecici koruma altinda, ulkesine geri donemeyen, acil korumaya ihtiyac duyan insanlar. Gocmen degiller. Almanya´da oturum iznim var, yüksek lisansima devam ederken calisabiliyorum da mesela.

"Bir Türk gibi yasamak" ve entegre olmak konusunda yazdiklariniz gercekten cigir acici tespitler. Ciddiye alamiyorum.
  • buf-e kür  (04.03.18 16:38:29 ~ 16:40:43) 
@traveller tabii ki araba değil asıl konu. ama türkiye'de aşırı lüks olarak görülen şeylerin aslında standart şeyler olduğunu görmek üzücü. amaç yaşam standartını arttırmak. birçok ülkede herhangi bir insanın yaşadığı refaha ulaşmak için türkiye'de çok iyi kazanıyor olman gerekiyor.


  • nick bulamadim  (04.03.18 18:18:33 ~ 18:28:06) 
1.dayım

restoran açtı, hayvancılık yaptı. milyon eurolar kazandı. gitti almanya'da kumarhane-restoran-otel tarzı dev bi tesis aldı. parayı batırdı. malulen emeklilik bekliyor. evi var-iş yeri var. satsa 600-700 bin euro daha alır.

2.dayım

doğru düzgün çalışmadı. bir kaç iş deneyimi oldu, patron olma heveslisi. borç harç, eş dost derken idare ediyor sanırım. 4 çocuğu var. ne tür yardımlar alıyor tam bilmiyorum ama geçiniyor işte.

demem o ki çalışan kazanıyor bence orada. aylak aylak oturan yine kazanamıyor ama buradan farkı ölmüyor da(sanırım).

daha bir çok tanıdığım var. oralarda iyi çalışıp burada yatırım yapan. evler-apartmanlar-bahçeler alan bir sürü adam gördüm-duydum.
  • cemiyetin ünlü siması  (04.03.18 18:25:12 ~ 18:27:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.