[]

TDK'yı referans kabul etmeyen kişiler neyi referans alıyor?

Son dönemde yar-cahil kesimde bolca görünen durum için, adam mesela TDK için hükumet kurumu diyor ve bana göre; böyle kural, tanım olmaz; diyor.

Merak ettiğim durum TDK'yı referans almayacak isek hangi kurumun kurallarını ya da sözlüğünü referans alacağız?

Mesela Murak Bardakçı, İlber Ortaylı gibi isimler de TDK'yı eleştirir ama eleştirirken Fuat Köprülü'den, çeşitli edebiyatçılardan doğrusunu vererek eleştirirler.

Bu yarı-cahil zümrenin kaynakları ne oluyor genelde?

 
Bir kaynağı olmasına gerek yok kendi kendini bitiren bir kurumu kimsenin ciddiye almaması çok normal. Adamlar kalkıyor badminton sporuna tüytop diyor,darta oklama, klasöre sıralaç,lezbiyene sevici, prezervatife kaput ve tenisi alan topu olarak Türkçe'ye kazandırıyor. Ne bekliyorsun ki?

Bırak yarı cahil diye tanımladığın zümreyi, hayata dair hiç bir fikri olmayan bir insan bile dalga geçse zerre gocunmam. Bu hale düşüren andavallar utansın.
  • gozu acik sevisen yahudi  (03.03.18 16:58:40) 
Yuzde yuz dogru bir kaynak yok bence. Zaten TDK da eski TDK degil.

Nisanyan Sozluk iyidir ozellikle etimoloji acisindan.
  • crown  (03.03.18 17:02:44) 
eksisozluk.com

Aynısını yazdım buraya. TDK'yi ciddiye almıyorsan hiç almayacaksın, Dil Derneği var mesela onunla ayrışıyorlar bazı yazım konularında. Ama bir ondan bir bundan alınca sığır olduğunu kanıtlıyorsun sadece.
  • i was made for you  (03.03.18 17:03:53) 
öncelikle bu kişiler yarı-cahil mi bilmiyorum. ama TDK'yı referans almamak yanlış bence de. @gozu açık sevişen yahudi'nin dediği de yanlış bence. kelimeler kulağa güzel gelmeyebilir ama Türkçe bir dil olarak icat edildiğinde, o zamanlarda da insanlar oturup kelime buluyordu/kazandırıyordu. örneğin pabuç yerine "ayakkabı" denilmiş, eminim bu o zamanlar da insanlara saçma ya da absürt geliyordu.

TDK birikimi ile en kapsamlı sözlüktür. Başkanları da gerçekten yetkin insanlardır.
  • jihat  (03.03.18 17:15:23) 
TDK'yı referans almayanlar Epsilon Yayınları'nın Ana Yazım Kılavuzu'nu ya da Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'nu kullanıyorlar genellikle yayınevi dünyasında.


  • inawen  (03.03.18 17:22:19) 
  • iddaaci  (03.03.18 20:24:52) 
TDK'yı referans almamanın sebebi yarıcahillik değil. İşin evveliyatı var. 1980 darbesi sonrası TDK'nın kadrosu dağıtıldı. Yerine yeni kadro getirildi. Yeni kadro tutarsız uygulamalarda bulunmaya başladı. İkide bir kural değiştirmeye ve bunu dil mantığına aykırı olarak yapmaya başladı. Bunların hepsini eski gerçek TDK'nın başkanı Ömer Asım Aksoy'un Ana Yazım Kılavuzu'nun başındaki giriş bölümünde görebilirsiniz. TDK'yı eleştirenler de zaten Ömer Asım Aksoy başkanlığındaki bir kurulca hazırlanmış olan Ana Yazım Kılavuzu'nu esas alıyorlar. Bu yarıcahil dediğiniz insanların ekseriyet belkemiğini akademisyenler, editörler, yazarlar, yayıncılar oluşturur. O yarıcahil denilen insanların esas aldığı Ana Yazım Kılavuzu'nda, TDK'nın imlaya ilişkin hangi yanlış uygulamasının neden yanlış olduğu dil mantığıyla birlikte gayet güzel anlatılıyor. Bir diğer kaynaksa inawen'in dediği gibi Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu.

Şunu da söyleyeyim. Muhtemelen TDK'yı referans kabul etmeyenlere yarıcahil diyebildiğinize göre yaşınız genç olsa gerek. Bundan 10-12 yıl öncesinde kadar ÖSYM'nin yaptığı üniversite sınavlarında bile TDK esas alınmıyordu. Şunu da ekleyeyim. Bugün TDK, pek çok uygulamasında diretemeyip uzun bir zaman sonra geri adım atmış ve pek çok konuda Ana Yazım Kılavuzu çizgisine gelmiştir. Ana Yazım Kılavuzu'nun en büyük sorunuysa güncellenme meselesidir. TDK'nın son on yılda yeniden referans haline gelebilmesinin en büyük sebebi de insanların yazım kılavuzu almayıp internetin kolaylığından faydalanmalarıdır. TDK yatsın kalksın internete şükretsin.
  • microfiction  (03.03.18 20:33:31) 
o dediğin kişiler nasıl kişiler bilmiyorum, ama orhan veli, hani şu büyük türk şairi olan, aynısını söylüyor. devlet kurumu, devlet bu işlere karışmasın, zaten böyle bir işi de olmamalı; o evvela sanatçıların işi, minvalinde sözler söylemiş o dönemki yazılarında.

arada napmışlar bilmiyorum da 1928'den sonra bir dönem boyu günbegün "eski" olduğuna karar verdikleri kelimeleri yasaklamışlar, bugünlerdeyse imla ve gramer teyit etmek dışında da ne işe yaradığını ben hiç anlayamadım.
  • dafaisss  (03.03.18 23:25:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.