[]

nasıl düşünmeliyiz

İsteklerimize göre mi hayatımızı şekillendirmeliyiz, yoksa hayatımıza göre mi isteklerimizi şekillendirmeliyiz?

Örnek: ben mesela doktorum, mühendis olmak istiyorum, gidip mühendis olmalıyım, çünkü isteğim bu yönde, çünkü kendimi buna daha uygun hissediyorum, geçen yıllarda doktorluk için çokça emek vermiş olabilirim ama bu mesleği seçmek hataymış diyorum artık, dayanamıyorum kaldıramıyorum. mu???

ya da

Şu an doktorum, hayatımı bu şekilde kazanıyorum, uzun süredir bu yönde evrilmişim, hayatım bu yönde şekillenmiş, şartlar değişmiş. Buna uyum sağlayayım, adapte olayım, yeni maceralara ve bilinmeze atılmayayım, içimdeki bu boşluğu ya da öfkeyi farklı açılardan tatmin etmek veya bastırmak. mı???

Örnek tamamen hayal ürünüdür. Ama mantığı anladınız..

Edit: Doktor ve mühendis yerine ressam, sosyolog, öğretmen, akademisyen, aşçı, her şey koyulabilir.

 
İlk örnek tabii ki. Sevdiğin işi yaparsan kendini çalışıyormuş gibi hissetmezsin. Bu sayede stresin azalır ve daha sağlıklı olursun. Vakit kaybetmeden değişikliğe gitmek gerekiyor bence.


  • dissendium  (01.03.18 14:39:46) 
İsteklerimize göre mi hayatımızı şekillendirmeliyiz,

evet

yoksa hayatımıza göre mi isteklerimizi şekillendirmeliyiz?

hayır

ama bu durumun tersi oluyor Türkiye'de.

Para kazanmak için, 2. sini tercih ediyorsun. aç kalmamak için.
  • MaNOfTheYear  (01.03.18 14:43:19) 
Dissendium,

Sevdiğin iş diye bir şey yok bana kalırsa. Kim için çöpçülük veya garsonluk sevdiği iştir ve kim çöpçü veya garson olduğu zaman kendini çalışıyor gibi hissetmez ki? Meslekleri yermiyorum yanlış anlama olmasın..

Ama bunun yanında ben de senin gibi ilk örneğin olması gerektiğini düşünüyorum.. Her ne kadar (hangi işi yaparsak yapalım) asıl maksat patrona para kazandırmak olduğu için mesleğimizin gerektirdiği şeyleri layıkıyla yerine getirmektense kâr elde etmek meslek ilkelerinden daha önde olmak zorunda, aksi takdirde kovulabilirsin. Düz mantık bu şekilde oluyor. Hayat acımasız maalesef ama isteklerimize ket vurmak da bu konuda ne kadar makul olabilir ki yani. Doktor adam dayanamıyorum kaldıramıyorum her sabah hayattan nefret ediyorum diyor, bu adam sürekli bu şekilde ne kadar doktorluk yapabilir ki, faydası olmaz bence..
  • nihilist at  (01.03.18 14:47:31 ~ 14:51:22) 
tabii ki isteklerinize göre hayatınızı şekillendirmelisiniz.
hayatınızı kendi isteğinize göre yaşamayacaksanız, neye göre yaşayacaksınız ki?

iki örnek de uç tabii ki, ama ikinci örnekte dediğiniz gibi boşluk ve öfkeyi bastırmak zaten başlı başına hastalık ve mutsuzluk nedeni.
"bastırmak" kelimesinin olduğu yerde zaten yaşamak yoktur.
o olsa olsa hayatta kalmak olur.
  • blatta hiberna  (01.03.18 14:55:55) 
Birinin çöpçülüğü ya da garsonluğu sevmemesi, başka birinin doktorluktan keyif almasına engel değil ki. Bir çöpçü için en fazla sevmediği işi yapıyor diyebiliriz. O kişiyi dikkate alarak "sevilen iş yoktur" gibi bir sonuca varamayız.

Patrona para kazandırmak kısmına da katılmıyorum aslında. Bir doktor benim boğaz ağrımı tedavi ettiğinde hem ben iyileşmiş oluyorum hem de o mesleki tatmin duygusunu yaşıyor. Bu olayda patron yok. İlginç bir şekilde patron olmak Türkiye'de kötüleniyor. Ama insanlar bilmiyorlar ki, o patron olmasa belki de öyle bir iş alanı olmayacak. Yani, patrona para kazandırmak "benden zengin" kıskançlığı olarak ele alınıyorsa burada başka problemler vardır.
  • dissendium  (01.03.18 14:58:05) 
mesleki anlamda çoğu insan istediği mesleği seçmesine rağmen mutlu değil. bu bir gerçek. onun yerine işten kalan vakitlerinde yapmak istediklerini sağlayabilecek mesleği seçmek daha mantıklı. iyi bir doktorun aldığı maaşı genelde mühendisler alamıyor. ayrıca doktorluk daha saygın bir meslek.

yani kısaca hayatından sana kalan vakitlerde sana istediklerini yapma imkanı sağlayacak mesleği seçmen en doğrusu.
  • mikahakkinen  (01.03.18 17:39:02) 
eğer geçişler yatay şekilde olacaksa hayatımızın düzenini bozmadan isteklerimize uygun bir geçiş yapmalıyız. örneğin doktorsunuz ama örneğin makine mühendisliği yapmak istiyorsanız mühendislik olmasa da tıbbi cihaz satan üreten ithal-ihraç eden bir şirket kurabilirsiniz.

geçiş dikey şekilde olacaksa, örneğin bir bankada gişede çalışıyorsanız ve mimar/iç mimar/hakim gibi seviyenizi yükselten bişey olmak istiyorsanız o zaman parasal değişkenleri hesaba katmadan diyorum örneğin hukuk fakültesine girmeye çalışmalısınız. hem para kazanmak zorunda olup hem mimar olmaya çalışmak zor olabilir. iş işten geçmiş olabilir. ama hukuk isteniyorsa mesela devam zorunluluğu yok, bildiğim kadarıyla fazla bir masrafı yok. zaman isteyen bir bölüm. o zaman hukuk olabilir.

bir de spesifik geçişler var. sekreter olarak çalışıyorsunuz veya işte 2-2.5 kazandığınız bi işiniz var. ama model olmak istiyorsunuz veya aşçı. haftasonunuzun en az bir gününü feda ederek uygun kurslarla maddi kayıp yaşamadan emelinize ulaşana kadar devam edebilirsiniz.

38 yaşına gelip doktorum ama ben aslında jeoloji mühendisi olmak istiyormuşum diyen birine geçmiş olsun derim. evlilik için de aynı durumlar geçerli. 40 yaşına gelip ya ben sarışınlardan hoşlanıyorum eşim esmer ve siyah saçlı bu beni itiyor dersen 25-30 yaşlarında aklın nerdeydi 10 sene sonra mı fark ettin aq derim.
  • error522  (01.03.18 17:40:25 ~ 17:41:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.