[]

Engelli raporuyla rahat bir yaşam sürme ihtimali

Merhaba arkadaşlar,
Biraz uzun bir yazı olacak,kusura bakmayın.Özet durumu olmayanlar için sondadır.

Romatizmal bir hastalık nedeniyle askerlikten muaf oldum. Muaf olduğum zamanlarda hastalığım çok aktifti, hareketim çok kısıtlanıyordu, doğru ilacı bulduktan sonra eski halime döndüm çok şükür.

İş bulamayınca artık benim askerlikten muaf olduğumu bilen ne kadar eş, dost, akraba veya özgeçmişimi okuyan başka insanlar varsa (mesela iş başvuruları) bana hep aynı şeyi söylüyor: Askerlikten muafsın, neden bunu bir fırsata dönüştürüp engelli raporu almaya uğraşmıyorsun? Ne güzel devlet memuru olursun ya da şirketlerin engelli kadrosunda işe alınırsın. Araba alacağın zaman ÖTV falan yok, yarı fiyatına alırsın, ulaşım ücretsiz, en az 3500k maaş falan. Ben de nedense muhtemelen aşağılık kompleksi veya gurur,ego gibi şeyler yüzünden uğraşmıyorum, olumsuz cevap veriyorum.

Biliyorum engelli olmak ayıp bir şey değil, ama insan kaldıramıyor engelli kadrosunda işe alınmayı. Onlara bu gurur meselesinden bahsetmiyorum tabi, bu sürecin uzun süreceğinden, şimdi gitsem askerlikten muaf olmayacağımdan, uğraşmak istemediğimden, sağlam olduğum halde başkalarının hakkını gasp edeceğimden dem vuruyorum. Ama her yerde aynı konu ve sürekli kafam şişti. Ama her yerde bu sömürülmeye açık kıçı kırık işlerin olması ve işsizliğin,piyasadaki yozlaşmışlığın alıp başını gitmesi canıma tak etti.

Önceki duyurumda bahsettiğim kurumsal firmaya 3 gün gittikten ve oradaki konforu, rahatlığı, insana duyulan saygıyı görünce ağzıma resmen bir parmak bal çalınmış gibi oldu ve adeta gözüm açıldı. Sanki hayattaki tek amacım kurumsal bir firmada çalışmak, açlıktan ölsem bile diğer işlere tenezzül etmemekmiş gibi oldu. Sonra da canıma tak etti, neden 3 kuruş için elin sömürgecisinin ağız kokusunu çekeyim ki?

Şimdi sorum şu : Engelli raporu almak için uğraşmalı mıyım ve bu raporu alma ihtimalim nedir? Şimdi ihtimal belirtmeniz için yardımcı olacak ipuçları veriyorum,çünkü birçok birim inceliyor o rapor işlemlerinde: Ankilozan spondilit denen lanet olası bir eklem romatizmam var, ilaçlarımı bir süre kullanmazsam hareketlerim kısıtlanmaya başlıyor, yani boynumu döndürmekte zorlanıyorum, uyurken şiddetli sırt ve bel ağrılarım oluyor,uzun vadede yürümekte zorlanıyorum. Ağır miyopum, 50 cm ötesini göremiyorum diyebilirim. Gözlük takmaktan nefret ediyorum, diksiyonum bozuk.

Durumu olmayanlar için özet: Askerlikten muaf olmamdan yararlanıp daha iyi şartlarda çalışmak için engelli raporu almaya uğraşmalı mıyım ve sizce bu ihtimal nedir?

Şimdi son bir sorum var: Siz olsanız ne yapardınız benim yerimde? Vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar.Kusura bakmayın uzun bir yazı oldu.

Düzeltme:Uzun diye gereksiz yerlerini çıkardım ve paragraflar haline getirdim.

 
sadece ozeti okudum. ne kadar yardimci olur bilemem ama askerlikten muaf olmakla engelli raporu almak cok farkli seyler. ben goz'den muaf oldum. iki gozun toplami 15 dereceydi. ayni sekilde engelligi kovaladim. ama istenen kriterlerin yarina anca geliyordum. hakkaten cok buyuk eksiklik olmasi ozurluluk icin.

tamam iyi olanaklari var ama gercekten hayatinda engel teskil eden durumlarda veriliyor o rapor. alamazsan da uzulme sukret. cunku gercekten cok kotu durumda olman lazim. o kadar kotu olacagina saglam ol issiz kal daha iyi.
  • mayeskuel  (01.03.18 13:14:59 ~ 13:16:14) 
Öncelikle idealistliğin ve dürüstlüğün için kutlarım. Etrafta benzer şeyleri düşünen insanların olması medeniyetimiz için bana umut veriyor.

Engelli raporu kuralları itibariyle haksız olarak alınabilen ve haklı olarak alınamayabilen bir şey. Bu konuda çok karmaşa var. Ben senin durumunda olsam hayat kalitem açısından kendimi engelli sayıp raporu gönül rahatlığı ile alırdım.
  • cleric  (01.03.18 13:16:13) 
yukarıyı okumadım, kör olacaktım. aşağıda özeti okudum.

35 yaşındayım. fiziksel olarak bir sıkıntım yok ama 2 rahatsızlığım nedeniyle engelli raporu aldım. sonra gittim vergi indirimi başvurusu yaptım. kabul edildi. 60 yaşına kadar beklemem gereken emekliliğimi 2024 senesinde olacağım.

şehir içi ulaşımım ücretsiz. bir çok kurumdan indirimli tarifeden faydalanıyorum.

gram utanıyorsam şapşik olayım.

askerlikten muaf olduğun rahatsızlığın %40 ve üzerine engel oranı almanı sağlamayabilir. bilgin olsun.
  • teknikekip  (01.03.18 13:16:49) 
bende de romatizma var. ben de askerlikten muafım.
ancak ve ancak engelli raporu almak o kadar kolay değil. askerden bile muafım kolayca engelli raporu alırım diye bir durum söz konusu değil. eğer kullandığın ilaçla düzeldiysen, şikayetlerin azaldıysa büyük ihtimalle eklem hasarın ya çok az ya hiç yok. dizin ne kadar açılıyor ne kadar kıvrılıyor, el bileği, omuz, ayak bileği, parmaklar, bel, kalça vs. herşeye bakılıyor. benim durumumda kullandığım ilaçlara rağmen dirençli bir durum var.

sadece romatoloji bölümünden rapor almaya kalksaydım alamazdım. romatoloji, ortopedi, fizik tedavi bölümünün ortak kararıyla engelli raporu alabildim. zaten verirlerse en fazla 2 senelik rapor vereceklerdir büyük ihtimalle. 2 senede bir raporu yenilemen lazım.

özeti okuyunca son detayı görmemişim. zaten birden fazla bölümün incelediğinin bilincindesin. romatoloji, göz tek başına yeter mi bilemiyorum.

alma ihtimalin varsa al. utanılacak, gurur yapılacak birşey yok.
  • sutlu nescafe  (01.03.18 13:18:15) 
www.engelliler.biz

www.takvim2018.com

e kpss için %40 engelli olman lazım. ama o yüzdeyi vermek kurulun insiyatifinde. sana %39 veriler. sınava bile giremezsin mesela o zaman. ve bunu da o rapor eline geçmeden öğrenemezsin.

en az 3500k? memur maaşlarından haberi yok sanırım bunu diyenin.

araç indirimi için de yine en az %40 olmalı. bu arada aldığın araç da sıfır olmalı. ikinci el araç alımlarında ötv indirimi yok.

ha raporu alınca alnına engelli ibaresini basmıyolar. ben olsam imkan varsa gider alır ve tüm haklarımı kullanırdım. ama dediğim gibi kurulun vereceği oran önemli.

geçmiş olsun.
  • elorelia  (01.03.18 13:24:07 ~ 13:25:44) 
Paragrafa bakınca kör olduğumdan tamamını okuyamadım. Orada başka detay varsa bilmiyorum, başlık ve özete göre yazacağım.

Bir kere İstanbul, Ankara gibi şehirlerde sadece ücretsiz toplu taşıma için bile rapor alınır. Üstelik hakkın olmayan bir şey istemiyorsun anladığım kadarıyla. Devletin çeşitli hastalık gruplarına tanıdığı bir imtiyaz bu. Bir dönem sağlık kurulunda çalıştım. Sırf ÖTV indiriminden yararlanabilmek için ölmesine ramak kalmış hastaları sedye üzerinde kapı kapı dolaştıran hasta yakınlarına kin güder olmuştum ama senin böyle bir durumun yok. Zaten alıp alamayacağın da kesin değil sanırım, sen git başvur isteyenin bir yüzü... Utanılacak bir şey değil ama iş yerinde veya sosyal hayatta kimseye söylemek zorunda da değilsin. İşe girişte, seyahat kartı çıkartırken ya da başka başvurularda 1 kere sunacaksın o kadar. Hatta emin ol senin de çevrende birilerinde mutlaka engelli raporu olan birileri vardır. 65 yaşa da ücretsiz hakkı geldikten sonra otobüse, vapura falan para ile binen kalmadı mesela asdfgfhjk işte bunlar hep rapor sahibi vatandaşlar.

Rapor yüzdesinin kaç olacağını şu yönetmeliğin www.resmigazete.gov.tr en sonundaki özür oranları cetvelinden kontrol edebilirsin. Birden fazla sisteminde sorun varsa toplam oran balthazard formülü ile hesaplanıyor. Onun için de forumlardaki hesaplama robotlarını kullanabilirsin.
  • nrmnm  (01.03.18 13:33:08 ~ 13:35:44) 
Yazının tamamını okudum.
Şimdi, "Askerlikten muafsan engelli raporu da alabilirsin." gibi bir algı oluşuyor insanlarda ama @mayeskuel'in de dediği gibi, askerlikten muaf olmak engelli raporu alabileceğin anlamına gelmiyor pratikte. Çünkü engellilik oranı için bir cetvel var ve resmi olarak engelli sayılmak için %40 olması gerekiyor bu raporu alabilmek için. Ben de tek kulakta total işitme kaybından dolayı askerlikten muaf oldum. Başvurduğum bazı firmalar da "Şu an engelli personel almıyoruz." diyerek doğrudan reddettiler beni engelli olmamama rağmen. Yine eş dost, akrabalar "Engelli raporu al." diye diye ısrar edip durdular bana da. Ama hem o cetvele göre, hem de gittiğim hastanede engelli raporu veren birime göre benim genel engel oranım %18 olabiliyor en fazla. Eğer başka, geçmeyen/kronik rahatsızlığım varsa onların da oranı toplanarak %40 ve üstü olması gerekiyormuş. Dolayısıyla askerlikten muafım diye engelli raporu almam imkansız. Ama sende öyle bir durum varsa doğrudan raporu almaya çalış derim ben. Çünkü şu hayata bir kez geliyorsun, bunu da işsizlik veya daha kötü çalışma şartları ile mahvetmek çok mantıksız. Eğer sosyal bir devlette yaşıyorsak ve bu ülkede her şey olması gerektiğinden daha fazla zorluyorsa seni, neden senin elinde olmayan şeyler yüzünden yaşadığın sıkıntıların hayatını daha fazla zorlaştırmasına devam edesin ki? Devlet o cetveli ortaya çıkarmışsa ve sen de o şartları sağlıyorsan daha neden çekiniyorsun? Daha kötü durumda olanlar var ama onlar zaten bu imkanı kullanıyor. Senin bu belgeyi almanın onlara bir zararı yok ki? Her yönüyle sağlıklı insanların bu konuda seni eleştirmelerine de kulak asma. Onlara sormak lazım, "Tamam, sahip olduğum tüm ayrıcalıkları kazanacaksın ama sağlığın da benimki gibi olacak, kabul mü?" diye.

Kısacası alabiliyorsan al.
  • m e b  (01.03.18 14:37:38 ~ 14:39:48) 
sonuçta hayatında diğer insanlardan seni geri bırakan bir durum varsa al engelli raporunu.

bir çok yararı oluyor. özellikle memuriyette.
  • mikahakkinen  (01.03.18 15:12:50) 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

@ Mayeskuel Evet ikisinin de farklı olduğunu biliyorum, muhtemelen bugün askerlik muayenesine gitsem sağlam verirler. Şartlar berbat olunca insan sistemin bug ını arıyor. Dediğin gibi alamazsam çok üzüleceğimi pek düşünmüyorum, benimkisi elimdeki fırsatı denemek sadece, beklentim düşük zaten.

@ Cleric Teşekkür ederim. İnsanlar bir tuhaf, birinin elinin tersiyle ittiği şeyleri başkaları elde etmek için bi yerlerini yırtıyor. Sonunda çaresiz kaldığım için deneyeceğim bu şansımı.

@ Teknikekip :D Senin adına sevindim.Utanılacak tabiki de bir şey yok.Vereceklerini sanmıyorum ama bir deneyeceğim.Emeklilik olayı harikaymış gerçekten. Peki maksimum kaç yıl çalışmış olacaksın 2024'e kadar?

@Sutlu nescafe: O kadar detaylı olması sıkıntı. Çünkü süreci oldukça uzatıyor. Bu da daha fazla hastaneye gitmek ve delirmem demek. Zaten rahatsızlık ortaya çıkalı rahat 8 yıl olmuştur ve ilaçlar büyük ölçüde geriletti.Ama vücut hasarı var mı bilmiyorum.Belki eğilmeler falan olmuştur.2 yılda bir değiştirilmesi sıkıntı olmuş.Peki engel derecen nedir?

@Elorelia Teşekkür ederim. Bence de bi denemeye dener. Maaşa gelmesek bile o devlete kapak atma düşüncesi insanları en çok motive eden şey. Herkes memur olmak için bi yerlerini yırtıyo.Sıfır araç olması durumunu biliyorum evet. 40 % da ciddi bir rakam.

@Nrmnm Çok iyi bir noktaya değinmişsin. Açıköğretim okuduğum için indirimli basıyorum toplu taşımada.Ve o bile o kadar fark ediyo ki tamamen ücretsiz olsa nasıl olurdu bilmiyorum ama bende de nasıl bi şey varsa bedavacılığı pek sevmiyorum. Bir de insanların engellilere olan tutumlarından dolayı olabilir bu çekinme durumu.Engellilere zavallı gibi davranmaları, acımaları, sanki bir şey lütfedermiş gibi davranmalarından nefret ediyorum. Ve bu en tahammül edemediğim şeylerden biridir. Çekinmemin bir sebebi de bu.Link ve bilgilendirme için teşekkür ederim.

@M e b En çok rahatsız olduğum konulardan biri de engelli raporunu almanın garanti olduğu şeklinde konuşmaları. Bence sen de eş dosttan sıkılıp raporu zorladın. İnsan ya sabır çekiyor. Ben de en sonunda baktım olayacak, bir şansımı denemek istedim. Dediğin gibi bana verilmiş olan bu hakkı neden değerlendirmeyeyim ki?

@Mikahakkinen Geride bırakan tek olay işsizlik. İlla memur olmaya şart değil, kurumsal bir şirket de olsa yeter. İnsani çalışma saatleri ve ortamı, servis, maaşların zamanında ve tam ödenmesi, insan gibi muamele görmek. Bunlar herkesin hakkı ama maalesef ülkemizde bu koşullarda bir işe girmek için ya çok başarılı geçmişinizin olması ya da güçlü bir dayının olması şart.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (01.03.18 15:51:38 ~ 16:13:34) 
delirme işin şansına. 3 sefer aldım. 3 sefer ortopedi oyaladı. ortopedi nedeniyle yalan olmasın da 6 ay beklemişimdir. rapor yazıp gönderecek o kadar. bendeki eklem hasarı gözle görülebilir seviyede. dizimde protez var, her eklemimde hasar var neredeyse. benim aldığım oranım yüzde 96.
sadece romatoloji ve göz ile yüzde 40'ı bulman çok kolay olmaz sanki. hele hele kontrol altındaysa.
diyelim ki bu sene gittin aldın. 2020'de tekrar alman lazım. 2022'de bir aksilik olmaz ise sürekli raporunu verirler.
  • sutlu nescafe  (01.03.18 16:08:26) 
Gerçekten çok geçmiş olsun. Umarım tez zamanda iyileşirsiniz. Her eklemde hasar olması gerçekten çok ciddi bir şey. Peki 96 % lık bir rapor ağır engel durumuna girmiyor mu? Bu da bildiğim kadarıyla çalışamamak demek. Bu arada ben endi sağlık kontrolüm için bile hastaneye gitmeye üşenirken o kadar beklemeye, git gellere nasıl dayanacağım? Askerlik muayenesi zamanında bezmiştim hayatımdan. Üstelik 2 sende bir almak da bir nevi işkence.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (01.03.18 16:49:58) 
kurumsal şirketler engelli istihdam ediyorlar. zorunda tutuldukları için. ve de genelde bulmakta zorluk yaşıyorlar. ama çok mükemmel şeyler bekleme tabi. benim duyduğum asgari ücretle falan çok arıyorlar, tabi nitelikliysen ona göre de pozisyon bulabilirsin.

aradıkları tipte adam sensin. gerçekte işi engelleyecek bir engeli olmayan ama engelli raporu olan. öyle ağır engellileri falan almıyorlar tabiki, kim uğraşır öylesiyle. hak hukuk konusunu kafana takmamanı tavsiye ederim. emeklilik için bile değer, biz en erken 60 62 yaşında emekli olucaz, bu gidişle o yaşı göremem ben zaten. 45 50 yaşından sonra da kurumsal şirketler kapı dışarı edecek, ne bok yiyecek bu kadar insan bu ülkede muamma.
  • kveldulv  (01.03.18 17:01:04) 
şöyle ki devlete sokabildiğini sok ona tamam ama engelli kadrosundan işe girdiğini (ki artık normal olduğunu ifade etmişsin) düşünürsek gerçekten işe ihtiyacı olan ve daha büyük engeli olan insanların hakkına girmiş oluyorsun, onlar ne yapsın taş mı yesin?


  • selam  (01.03.18 17:02:34) 
düşünmeden almanı tavsiye ederim. diğer cevaplarda nedenleri açıklanmış zaten. hastalığına yüzde kaç verileceğini yönetmelikten bulmaya çalıştım ancak uzman bir doktorun yapacağı muayene/muayeneler ile hesaplanması gerektiğini gördüm. engelli forumlarında gördüğüm kadarı ile geçer şart olan %40 a kadar rapor alan var.
engelli raporu için e-nabız veya e-devlet üzerinden bir devlet hastanesinden randevu alacaksınız.
şu linkin 69. sayfasında güncel hastane listesi var. www.gib.gov.tr erken emeklilik için çalışırken bu raporu almanız ve raporun vergi indirimi maksadı ile veirlmiş olması lazım. ancak siz çalışmadan alsanız bile raporun aslı sizde durduğu sürece kanunen raporu aldığınız hastaneye başvurup gereken ibareleri rapora ekletebilirsiniz. vergi dairesi istemeyebilir de.

önemli olan nokta seçeceğiniz hastane ile ilgili araştırma yapıp işlerin hızlı ve problemsiz yürüyeceği bir hastaneyi seçmek. zira engelli raporu aldıktan sonra rapordaki dereceye itiraz etmek çok büyük dert. bir hastanenin %20 verdiğine başka bir hastane %35-40 verebiliyor. normalde yönetmelikte her hastalığın engellilik oranı ve nasıl hesaplanacağı belli olsa da yüksek egolu problemli bir doktor saçma sapan bir oran verebilir.

balthazard formulü ve engelli oranlarını içeren yönetmelik aşağıdaki linkte:
mega.nz!ux52hZhR!c9nAHJjr1hapWD8oj9BBew
  • yalanci mesih  (01.03.18 17:35:56 ~ 17:38:43) 
üşenilir tabi ama mecburiyet olunca seve seve gidip geliyorsun.
yalanci mesih'in dediği gibi bir durum olursa daha fena. aldığın rapora itiraz edebiliyorsun ama belirli bir sayısı var. en son hakem hastanelere yçnlendiriyorlar. orası da son durak.

  • sutlu nescafe  (01.03.18 18:02:04) 
@Kveldulv Ben de o tarz şeyler arıyorum,dediğin gibi nitelik olduktan sonra çok da sıkıntı değil.Açılan pozisyon için daha az insanla rekabet etmek de işin diğer bir güzel noktası. 62 yaşına kadar nasıl çalışabileceğiz bilmiyorum. Artık bastonla gideriz işe. O yaşta da işten çıkarılmak çok kötü bir sıkıntı olur, o yaştan sonra nasıl iş bulacaklar bilemiyorum.

@Selam Daha büyük engeli olanların bi noktaya kadar şansı var.O noktadan sonra ağır engelli sayıldıkları için bir işte çalışamazlar.Önemli olan bi iş yapmasına engel olmayacak bi engeli olması. Ben onların hakkını yiyeceğimi söylemiyorum, onlara da böyle bi hak verilmiş onlar da kullansın. Esas hak yiyenler hiçbir meziyeti olmadığı halde birilerinin sayesinde nitelikli insanların hak ettiği yerleri dolduranlardır.

@Yalancı mesih Değerli vaktini ayırıp araştırdığın için öncelikle çok teşekkür ederim. Dediğin gibi hastane kısmını çok araştırmam lazım.Askerlik muayenesi için tam 2 sene uğraştırdılar,birimlerin birbirine salladığı bile oldu, çünkü bazen o kadar saçma yerlere gönderiyorlardı ki birimler bile sinirleniyordu ne alaka diye. Kaç tane hastane dolaştırdılar en son Gata'dan heyete girdim, o şekilde verdiler. Onun için o kadar uğraştıysam bunun için Allah bilir ne kadar uğraşacağım. Belki daha kısadır bilemem ama zor olacağı kesin. Doğru hastaneyi bulmak kadar doğru doktoru bulmak da çok önemli. Öyle vergi indiriminde gözüm falan da çok yok açıkcası. Tekrardan teşekkür ederim.

@Sutlu nescafe Allah korusun. Sağlam küfür garanti galiba.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (01.03.18 18:52:35) 
Al gitsin. Hakkın


  • Delay Fuze  (01.03.18 20:52:53) 
@İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi 2004 sigorta başlangıcım. 20 sene çalışma, 4400 prim günü istiyor. ben 3. derece engelli olduğum için buna tabiyim. tablosu şurada: www.kampanyalarimiz.com


  • teknikekip  (02.03.18 10:27:19) 
@Teknikekip Verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim.Bu inanılmaz bir motivasyon oldu. 20 yılda emekli olmak için bile uğraşılır. Aslında her insanın sahip olması gereken haklar için böyle şeylerle uğraşmak da ayrı bir kafa bozuyor.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (02.03.18 21:10:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.